Την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, φορείς, ιδιώτες και σύλλογοι, με διοργανωτές το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Δωδεκανησιακό Οργανισμό Τουρισμού, θα παρασκευάσουν το μεγαλύτερο μελεκούνι, το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου, ένα υγιεινό γλύκισμα, φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι(είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο κατασκευής του) , προσπαθώντας έτσι να εγγραφούμε και στο Βιβλίο Γκίνες.
Η Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι“, προσκαλέστηκε για να παρουσιάσει δρώμενα, ήθη και έθιμα του παραδοσιακού γάμου.
Την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010, στις 18:30, στο χώρο πίσω από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Μελεκούνι Το παραδοσιακό energy snack της Ρόδου
Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία.
Χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου ,φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή.
Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι.
Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο κατασκευής του
Τρώγοντας ένα μελεκούνι, κανείς, νιώθει ωραία, ευχάριστα, κάνει ένα δώρο στον εαυτό του προσφέροντας του, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του μελιού και του σησαμιού και χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.
Παράδοση : Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία. Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα .
Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.
Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Αποτελείται από 2 συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο.
Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .
Μελεκούνι το καλύτερο «energy snack»
Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.
Ο θησαυρός της Ρόδου μας δίνει ενέργεια και υγεία Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.
Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι
ΣΗΣΑΜΙ Οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν χαρακτηριστικά πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια. Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) ,η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σησάμι μειώνουν σημαντικά τη κακή χοληστερόλη σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως β1, β2, νιασίνη φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.
ΜΕΛΙ Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία κι έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που μας προσφέρει αυτούσια η φύση, πολύτιμη για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού
Προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία Χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση, συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και έλκους.