Μηνύσεις και πρόστιμα στους «κλέφτες» της ανακύκλωσης
Για «μαύρη» αγορά αλλά και για «μαύρη» εργασία που έχει στηθεί γύρω από την κλοπή των ανακυκλώσιμων υλικών κάνει λόγο ο τεχνικός σύμβουλος του έργου της ανακύκλωσης στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι των δήμων του νομού, οι οποίοι και προτίθενται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης μελετά το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ άλλοι δήμοι, όπως η Καλαμαριά, προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα στον κανονισμό καθαριότητας.
Από την άλλη, όμως, δήμοι όπως αυτός της Νεάπολης – Συκεών, που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, με την έννοια ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις, εξηγούν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, εάν στους ελέγχους αυτούς δεν εμπλακεί η Αστυνομία.
«Μαύρη» αγορά
Για «μαύρη» αγορά αλλά και για «μαύρη» εργασία που έχει στηθεί γύρω από την κλοπή των ανακυκλώσιμων υλικών κάνει λόγο ο τεχνικός σύμβουλος του έργου της ανακύκλωσης στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
«Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012 δείχνουν ότι υπάρχει μείωση κατά 30% στο υλικό της ανακύκλωσης που συγκεντρώνεται στους μπλε κάδους.
Η οικονομική κρίση έχει συμβάλει κατά πολύ σε αυτήν τη μείωση, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τη δράση μεμονωμένων ή και όχι μεμονωμένων ατόμων που γυρνούν από κάδο σε κάδο και ”αποσύρουν” ανακυκλώσιμο υλικό, κυρίως χοντρό χαρτί και μέταλλα.
Η ”απόσυρση” αυτή είναι εμφανής και από το υλικό που καταλήγει στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με την οποία είναι συμβεβλημένοι οι περισσότεροι δήμοι, υλικό που είναι πιο χαμηλής ποιότητας», τονίζει ο κ. Φάμελλος.
Η όλη επιχείρηση έχει «επαγγελματοποιηθεί». Οπως εξηγούν αντιδήμαρχοι, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία περισυλλογής αυτών των υλικών. Οι μεμονωμένοι «γυρολόγοι», που συνήθως είναι οργανωμένοι, καταλήγουν σε αυτά τα σημεία, όπου συνήθως υπάρχουν φορτηγά με ειδικά κουτιά, στα οποία τα ανακυκλώσιμα διανέμονται ανά κατηγορία: γυαλί, μέταλλο, χαρτί.
«Εχουμε υποδείξει στην Αστυνομία ακόμη και το σημείο περισυλλογής αυτών των υλικών, καθώς και πινακίδες αυτοκινήτων που το οδηγούν στις μάντρες των ανακυκλώσιμων.
Επίσης, έχουμε υποβάλει στο παρελθόν δύο μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, μία πέρυσι τον Οκτώβριο και μία φέτος στις αρχές Μαρτίου. Τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν περιμένουμε να γίνει», λέει με απογοήτευση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Νεάπολης Συκεών, Θεόδωρος Κυζερίδης.
Αλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, ο τελικός πωλητής που οδηγεί τα κλεμμένα υλικά στις μάντρες των ανακυκλώσιμων υλικών είναι καθ’ όλα νόμιμος, αφού κάνει τη διακίνηση με φορτηγά με ελληνικές πινακίδες.
«Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν αφενός στους δρόμους, δηλαδή στην πηγή της περισυλλογής αυτών των υλικών, αλλά κυρίως στην τελική διάθεση, δηλαδή στις αποθήκες που πληρώνουν για να παραλαμβάνουν αυτά τα υλικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ανάγκη εντατικοποίησης ελέγχων τόσο από την Αστυνομία, όσο και από το ΣΔΟΕ, αφού η διακίνηση αυτή αποτελεί εστία παραοικονομίας», προσθέτει ο κ. Φάμελλος.
Τα μέτρα
Στο δήμο Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι καθημερινά γίνονται αντικείμενο κλοπής από αυτές τις συμμορίες περίπου 10 με 15 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού. Προσωρινά, αρκετοί από αυτούς τους τόνους «αποθηκεύονται» στο ρέμα Δόξας, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης κατά παντός υπευθύνου και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Οικονομική Επιτροπή. Παράλληλα, όμως, έχω υποβάλει ερώτημα στη νομική υπηρεσία του δήμου για να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.
Στην Καλαμαριά το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. «Στον κανονισμό καθαριότητας που υποβάλλουμε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο εντός του Ιουνίου, προβλέπουμε υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Στόχος μας είναι να λύσουμε τα χέρια της Δημοτικής Αστυνομίας, για να μπορεί και αυτή να συμβάλλει, όπως μπορεί, στην πάταξη του φαινομένου ή έστω στον εκφοβισμό των παραβατών», επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καλαμαριάς, Γιάννης Μακαντάσης.
πληρ:agelioforos