Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο (48%) σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν λαμβάνει σύνταξη, ενώ ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου 52% λαμβάνει πολύ χαμηλή, που δεν φτάνει για να ζήσουν.
Αυτή είναι η ανησυχητική παρατήρηση που έγινε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σε έκθεσή της .
Και το πρόβλημα θα μεγεθύνεται, καθώς το 2050, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα τριπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο και τα τρία τέταρτα από αυτούς θα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων.
Το 2050, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις, σε σύγκριση με το 2010, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία…
Η οικονομική κρίση επηρέασε δραστικά τις πολιτικές προστασίας, καθώς οι δυτικές χώρες στο πλαίσιο των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης, ήδη μειώνουν το εύρος των κοινωνικών παροχών.
«Τα μέτρα προσαρμογής που εφαρμόζονται, στηρίζονται στη μείωση των δαπανών για την υγεία και τις άλλες υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, τη μείωση των παροχών και την αύξηση των εισφορών» επισημαίνεται στην έκθεση.
Η επιλογή των περικοπών των κοινωνικών δαπανών είναι λάθος, λέει η διεθνής οργάνωση που συγκεντρώνει εκπροσώπους των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων από 185 χώρες. Οι πολιτικές της λιτότητας δεν φαίνεται να αποδίδουν μακροπρόθεσμα, καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και αυτό επηρεάζει την ανάκαμψη.
Πάντως, η ψαλίδα μεταξύ της Δύσης και των αναπτυσσόμενων χωρών μεγαλώνει. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για συντάξεις αντιπροσωπεύει το 0-2% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, έναντι 11% στις χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, ορισμένες αναδυόμενες χώρες έχουν επεκτείνει σημαντικά το συνταξιοδοτικό τους σύστημα. Περισσότερα από είκοσι από αυτές, όπως για παράδειγμα, Αργεντινή, Βολιβία, Μποτσουάνα, Γεωργία, Κοσσυφοπέδιο, Ναμίμπια και Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, προωθούν ρυθμίσεις για μια «καθολική κάλυψη».
Η επιδημία του 21ου αιώνα.
Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών αποτελεί η νόσος Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2000. Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Ιδρύματα
Το ποιο θλιβερό φαινόμενο παγκόσμιος είναι το γεγονός πως τα παιδιά ηλικιωμένων γονέων, τους εγκαταλείπουν ή τους πετούν σε ιδρύματα ,όπου έχουν απάνθρωποι μεταχείριση .
http://youtu.be/XM-ACbkrqNk
Ενώ στην Κίνα μετά από συχνές καταγγελίες εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων γονέων από τα παιδιά τους, εφαρμόζεται ο νόμος, κατά την οποία η πολιτεία κάνει μήνυση στους πολίτες που δεν επισκέπτονται ή δεν κρατούν επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς τους, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση θεώρησε αυτό το μέτρο απαραίτητο για την καταπολέμηση της λιγοστής πρόνοιας για τον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Καλά γεράματα