Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜας σπρώχνουν σε...

Μας σπρώχνουν σε στάση πληρωμών.

Αναβάλλεται το Ecofin, δεν υπάρχει deal για την Ελλάδα.

Καταλύτης εξελίξεων η στάση των τραπεζών

 Ενώ το πολιτικό και οικονομικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο η ΕΕ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη σύσκεψη του Ecofin, καθώς όπως διαρρέεται οι λεπτομέρειες που θα συζητούσαν οι υπουργοί οικονομικών δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.

 Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα γίνουν κανονικά. 

Η κατάσταση όμως είναι οριακή καθώς όλα δείχνουν πως σαφής λύση δεν θα υπάρξει, καθώς έκθεση της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρει πως το haircut δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επιβεβαιώνοντας το σενάριο για πιο δραστικές λύσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να συζητηθούν και αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο.

Υπό αυτό το πρίσμα επανέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο-βόμβα που είχε εγκαίρως αποκαλύψει το Sofokleousin.gr, το οποίο οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός καθώς θα γίνει μονομερώς από την Ελλάδα και θα αφορά το σύνολο του χρέους.

 Εν συνεχεία και αφού μειωθεί το χρέος συνολικά κατά 50% υποχωρώντας στα €180 δισ. η αναπτυξιακή φάση θα συγχρηματοδοτηθεί από το κλαμπ των Παρισίων και την ΕΕ, με στόχο την επιστροφή στην ανάκαμψη στα τέλη του 2012.

 Η διαδοχική ακύρωση σχεδίων από τη Γερμανία και της Γαλλία η επιδείνωση των συνθηκών η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας δείχνουν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι το κούρεμα του συνόλου του χρέους. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να αποφασιστεί συλλογικά καθώς η σύμβαση του δανείου των €110 δισ. δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο ενώ κανείς δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία να “κουρέψει” τα ομόλογα των €60 δισ, που έχει η ΕΚΤ.

 Για τα ομόλογα της ΕΚΤ η λύση είναι η επαναγορά τους από την Ελλάδα σε τρέχουσες τιμές, αλλά ακόμα και αυτό θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο κέρδος της τάξης των €30 δισ. εφόσον όμως υπήρχαν τα κεφάλαια αυτά για την επαναγορά, ενώ μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε ένα ευρύτερο σπιράλ με απρόβλεπτες διαστάσεις.

 Η έκθεση Μέρκελ

Οι προβολές που παραθέτονται για την ελληνική οικονομία και φτάνουν μέχρι και το 2030 δείχνουν ότι κάτω από τα προτεινόμενα σενάρια (haircut-διεθνή βοήθεια) το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ περίπου το 2030, ενώ η ανάπτυξη θα είναι αναιμική.

Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι συνολική λύση δεν μπορεί να δοθεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ η έκθεση ακυρώνει κάθε ελπίδα και σενάριο για καλύτερη επόμενη μέρα.

 Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται δραματικά οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και προάγεται το σχέδιο-βόμβα, το οποίο γνωρίζει η Αγκελα Μέρκελ. Μονόδρομος η στάση πληρωμών

 Οι εξελίξεις οδηγούν σε ντε-φάκτο και μονομερείς λύσεις καθώς όπως διαρρέεται και στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν υπάρχει ακόμη σαφές σχέδιο για την Ελλάδα ούτε πρόταση που να έχει γίνει κοινά αποδεκτή.

 Σε αυτή τη φάση το κλειδί κρατούν οι ομολογιούχοι, οι οποίοι αν και αρχικά φάνηκε ότι αποδέχονταν το σενάριο για haircut της τάξης του 60% εν τέλει υπαναχωρούν καθώς ακόμα και μετά από μια τέτοια εξέλιξη το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ και η Ευρωζώνη δεν δεσμεύεται για την άνευ όρων παραμονή της Ελλάδας στους κόλπους της και για τη χρηματοδότηση με κοινοτικά κεφάλαια της αναπτυξιακής φάσης.

 Ο πυροκροτητής

 Οι ιδιώτες θέτουν δυο βασικούς όρους για την αποδοχή του haircut την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου Marshal για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την εγγύηση των νέων ομολόγων που θα λάβουν από την ΕΚΤ ή το EFSF ακόμα και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 Στην ουσία οι τραπεζίτες έχουν “στριμώξει” τους πολιτικούς περιορίζοντας δραματικά τα ενδεχόμενα. Αν και τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κεντρικό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο επί της ουσίας παρά μόνο επί των διαδικαστικών θεωρείται σίγουρο ότι σύντομα θα κληθεί να λάβει καθοριστικές αποφάσεις. Το πρόβλημα που ανακύπτει σε αυτό το σενάριο είναι η ενεργοποίηση των CDS και η κάλυψή τους.

 Στο πλαίσιο όμως διμερών διαπραγματεύσεων ιδιωτών με την Ελλάδα και ίσως και με την ΕΕ αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το EFSF και το κλαμπ των Παρισίων δρούσαν ως εγγυητές της διάδοχης κατάστασης ή αν οι ιδιώτες δεν ζητούσαν την ενεργοποίηση των CDS.

 Ενα άλλο σενάριο εργασίας που έχει κυκλοφορήσει κάνει λόγο για σταδιακή απόσυρση των ελληνικών cds απορρόφησής τους εκδότες τους. Η πλειοψηφία των 180 Επιζητώντας πολιτική συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση δια στόματος του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου εγείρει πάλι εμμέσως θέμα πρόωρων εκλογών.

 Ποικίλες ερμηνείες, σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του ότι η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σκόπιμο να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή – αν και αυτό δεν απαιτείται από το Σύνταγμα.

 «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Οχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», είπε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η δήλωση έγινε στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τις επαφές ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

 Η διφορούμενη ερμηνεία των όσων ειπε και τα σχόλια που ακολούθησαν στην Αθήνα, κατέστησαν αναγκαία την έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης. Πολιτικοί σχολιαστές και παράγοντες της αντιπολίτευσης έσπευσαν να πούν ότι η κυβέρνηση ανοίγει “παράθυρο διαφυγής” και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη κι αν η συμφωνία εγκριθεί στη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

 Πάντως πολλοί υπουργοί -μεταξύ των οποίων ο κ. Λοβέρδος και βουλευτές όπως η Λ. Κατσέλη εξέφρασαν την άποψη ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτει απλώς έναν “πήχυ” για την επίτευξη συναινέσεων, χωρίς να εγείρει θέμα προσφυγής στις κάλπες.

 Νέο Ecofin

 Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ενδέχεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης.

 Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ παραδοσιακά γίνονται προπαρασκευαστικά εν όψει των συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για την ματαίωση της συνεδρίασης του Ecofin προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

πηγή;.sofokleousin 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...