Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτιστικάΜαραθών: 2500 Έτη...

Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός!

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΩΝ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 

 Ώ παίδες της Μητέρας Γης! Ελάτε! Ν’αποτίσετε Φόρο Μνήμης και Τιμής εις τους πεσόντας εν Μαραθώνι, Αθηναίους και Πλαταιείς! Σας προσκαλεί η Μάνα Ελλάς! Και με λαχτάρα σας προσμένει!

Ώ τέκνα του Φωτός σπαρμένα απανταχού στην Οικουμένη!

O Δήμος Μαραθώνος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 το «Πανανθρώπινον Μαραθώνιο κάλεσμα» εκδήλωση μνήμης & τιμής στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, σύλληψη του συνθέτη κυρίου Αλεξάνδρου Χάχαλη, συγκεντρώνει δυνάμεις του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου -όπως του Όξφορντ και του Παν/μίου της Νέας Υόρκης (NYU) – απ’ όλη την Γή για να εορτασθεί δεόντως η μία εκ των σπανιωτέρων στιγμών της Ιστορίας, η θεμέλιος λίθος του περιφήμου «Χρυσού Αιώνος» του Πολιτισμού μας, η οποία έδωσε την πολυπόθητη μα πλέον δυσεύρετη ευκαιρία στην Ιστορία να διαλαλήσει περίτρανα:

 Εκείνοι οι άνδρες δεν είναι μόνο πατέρες των σωμάτων μας, αλλά και πατέρες της ελευθερίας και της ιδικής μας και όλων όσοι κατοικούν στην ήπειρον αυτήν (την Ευρώπη)… απέδειξαν ότι δεν είναι ανίκητη η δύναμις των Περσών ή η οποιαδήποτε δύναμις, αλλά κάθε δύναμις και κάθε πλούτος υποτάσσεται τελικά στην Αρετή! Πλάτων

 Ο λόγος, η μουσική και η εικόνα δημιουργούν – γύρω από τον Τύμβο – μία ατμόσφαιρα μοναδική στο κοινό, ένα πολυμεσικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

 Συνολικά, το έργο του Αλεξάνδρου Χάχαλη, έχοντας ως βάση τον Αισχύλο και τον Λόρδο Βύρωνα, ταξιδεύει στον ανεξάντλητο πλούτο του ελληνικού πνεύματος και μέσα από τη δική του αισθητική και μουσική γλώσσα συνδιαλέγεται με την ιστορία και την φιλοσοφία, καλύπτοντας μουσικά ένα πλήρες φάσμα, αρχέγονο, κλασσικό, ηρωικό, συμπαντικό, διαχρονικό.

 Πρόγραμμα:

20:30 Τελετή Ενάρξεως

Απαγγελία του ποιήματος του κ. Χάχαλη “Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα”

 20:45 Χαιρετισμοί:

 Εξέχουσες προσωπικότητες απ’ την Ελλάδα, αλλά κι απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Σπύρος Μερκούρης, η Bettany Hughes (φιλέλλην ιστορικός του BBC και History Channel από το Παν/μιο του Oxford) ο γλύπτης Masaaki Noda εξ Ιαπωνίας, η ζωγράφος Irma Villaroel απ την Βενεζουέλα, η σκηνοθέτις/ ηθοποιός Cristina Mantis απ την Κάτω Ιταλία κ.α. είτε επί σκηνής είτε μέσω διαδικτύου σε ζωντανή αναμετάδοση παγκοσμίως αναγγέλλουν:

 α) την σημασία γι αυτούς της Μάχης του Μαραθώνος και την επιρροή της στο Παγκόσμιο Ιστορικό γίγνεσθαι·

 β) τον σεβασμό στην Ελλάδα, την Αθήνα, την Δημοκρατία, τον Άνθρωπο.

21:30 Φωνές Ελευθερίας:

 Διαδικτυακό πολυμεσικό δρώμενο.

 Συνεργασία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) υπό την διεύθυνση του κ. Dinu Ghezzo επί σκηνής (στην ΝΥ), με τον κ. Αλέξανδρον Χάχαλη, Δημ. Λαμπριανό επί σκηνής (στην Ελλάδα) και άλλων συνεργατών· χορευτές, μουσικοί.

10:00 Μαραθών:

 2500 Έτη Φωτός!

Πολυμεσικό δρώμενο του κ. Αλεξάνδρου Χάχαλη.

Μιά μουσική οπτικοαουστική πανδαισία, ανασκαλεύοντας την Ιστορία.

 Συμμετέχουν η υψίφωνος Μαρία Κανελλοπούλου,

ο τενόρος Μιχάλης Δουκάκης,

ο βαρύτονος Γεώργιος Ματθαιακάκης,

 οι κρουστοί Θοδωρής Βαζάκας & Θεόδωρος Μιλκόφ,

 οι ηθοποιοί Ειρήνη & Αλεξάνδρα Τσιάρα, Τίνα Αλεξοπούλου, Αγγελική Ρέρρα, Μαρία Υπατία Γερολυμάτου & Κώστας Γιαλίνης,

 ο χορογράφος/χορευτής Φάνης Καφούσιας με την ομάδα του, η Άννα Ομηρίδη με τους Acrodance,

αθλητές, οι πολεμιστές Σπαρτιατικές Μόρες!

 Με την ευγενική χορηγία του δημάρχου Μαραθώνος κου Σπύρου Ζαγάρη, του προέδρου του τμήματος AHEPA HJ-10 ΠΕΡΙΚΛΗΣ κου Αναστασίου Καπασκέλη και την υποστήριξη του κου Σπύρου Μερκούρη.-Χορηγός επικοινωνίας ΔΟΛ.

 Ο Αλέξανδρος Χάχαλης,

 θεατρικός συνθέτης και ποιητής, γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε μουσική στις Η.Π.Α., όπου και εργάστηκε επί εικοσαετία. Βραβευμένος στο Central Park της ΝΥ ως δημιουργός έργων για το θέατρο (ανάμεσά τους το διάσημο θέατρο LA MAMA της Νέας Υόρκης) και τον κινηματογράφο· πλούσια είναι και η δισκογραφική του δουλειά, παρουσιάζει δέ έργα του, συνήθως πολυμεσικά, παγκοσμίως.

 Δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος πολιτιστικό σύλλογο “Απόλλωνος Ναός”, www.apollotemple.com, με σκοπό την διάδοση της Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως.

Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο εόρτασε εφέτος την Εαρινή Ισημερία με το “διαστημικό” Ηρακλειτικό έργο του “ΠΥΡΑΕΙΖΩΟΝ”.

 Αμέσως μετά τον Τύμβο θα μεταβεί στην Κύπρο να δώσει συναυλία στο συρματόπλεγμα (όπου θυσιάστηκαν για την Ελληνική Σημαία οι Σολωμός Σολωμού & Τάσος Ισαάκ), με φόντο την κατεχομένη Αμμόχωστο, για την έναρξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αμμοχώστου – μία προσπάθεια του Ελληνισμού στην Κύπρο με σκοπό να συγκινηθεί η παγκόσμια κοινότητα για την απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της μεγαλονήσου!/πηγή:  Πύλη Ιάσωνος

 

Η Ιστορία του Μαραθώνα :

 Αρχαία πόλη στην ανατολική πεδιάδα της Αττικής. Ο Μαραθώνας έγινε γνωστός από την κοσμοϊστορική μάχη που έγινε εκεί το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων και Περσών. H πόλη πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο.

 Αργότερα ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις Προβάλινθος, Οινόη και Τρικόρυθος οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την Τετράπολη της Αττικής. Η μάχη του Μαραθώνα. Στην κοσμοϊστορική εκείνη μάχη oι Αθηναίοι πολέμησαν με επικεφαλής το Μιλτιάδη και οι Πέρσες με επικεφαλής το Δάτη και τον Αρταφέρνη.

Στη μάχη νίκησαν οι Αθηναίοι.

 Το ιστορικό της μάχης.

Οι περσικές δυνάμεις που έφταναν τις 60.000 άντρες, αφού κατέστρεψαν την Ερέτρια, αποβιβάστηκαν στον κόλπο του Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι έστειλαν 10.000 άντρες και οι Πλαταιείς 1,000 (ήταν οι μόνοι που έστειλαν βοήθεια απαντώντας σε σχετική έκκληση των Αθηναίων, γιατί οι 2.000 Σπαρτιάτες έφτασαν την άλλη μέρα της μάχης).

Ο Μιλτιάδης είχε παρατάξει τους οπλίτες του σε πλάτος ίσο με το πλάτος της περσικής δύναμης και ενίσχυσε περισσότερο τα δυο άκρα της αθηναϊκής παράταξης. Όταν οι Πέρσες άρχισαν την επίθεση, το κέντρο της δικής τους παράταξης, ως πιο ισχυρό, ανάγκασε τους Αθηναίους να υποχωρήσουν.

Οι Πέρσες όμως προελαύνοντας βρέθηκαν ξαφνικά περικυκλωμένοι από τις δύο ισχυρές πτέρυγες της αθηναϊκής παράταξης. Ακολούθησε πανικός και oι γραμμές των Περσών διαλύθηκαν, γιατί οι οπλίτες τους έσπευδαν να καταφύγουν στα περσικά πλοία.

Στη μάχη αυτή, στην οποία συμπολέμησαν με τους Αθηναίους πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία και οι δούλοι τους, έπεσαν πάνω από 6.000 Πέρσες και 192 μονάχα Έλληνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο αδερφός του Αισχύλου Κυναίγειρος. Ο ίδιος άλλωστε ο ποιητής Αισχύλος είχε τραυματιστεί στη μάχη του Μαραθώνα.

 Τα μετά τη μάχη.

Μετά την ήττα τους οι Πέρσες έπλευσαν προς το Φάληρο με το σκοπό να κυριέψουν την απροστάτευτή Αθήνα. Οι Αθηναίοι όμως Μαραθωνομάχοι είχαν ήδη φτάσει εκεί και εμπόδισαν τους Πέρσες να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους. Οι συνέπειες της ελληνικής νίκης.

Οι Αθηναίοι μετά τη νίκη τους στο Μαραθώνα γνώρισαν βαθύτερα και πλατύτερα τις δυνατότητές τους και δεν άργησαν να κάνουν την πόλη τους μεγάλη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Η μάχη του Μαραθώνα εξάλλου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί αποτελεί την πρώτη αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και ασιατικού πολιτισμού.

Τύμβος Μαραθώνα.

Το σημαντικότερο όμως σωζόμενο μνημείο της πεδιάδας του Μαραθώνα είναι ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, ο Σωρός, όπως τον ονομάζει ακόμη η λαϊκή παράδοση, ύψους 9 μ. και διαμέτρου 50 μ., που σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων, που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα.

Κάτω από το χώμα η ανασκαφική έρευνα έχει ανακαλύψει το τεφροφόρο στρώμα της πυράς με τα αποτεφρωμένα οστά. Μέσα στον Τύμβο βρέθηκαν και τα ίχνη του νεκρόδειπνου. Σύμφωνα με τα έθιμα, οι νικητές περισυνέλεξαν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης, τους έθεσαν στην πυρά και παρεκάθησαν σε περίδειπνο για να τιμήσουv την ανδρεία τους.

Έξω από τον Τύμβο oι Αθηναίοι έφηβοι κατέθεταν κάθε χρόνο στεφάνους και πρόσφεραν θυσίες στη μνήμη των νεκρών μαραθωνομάχων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη για τα Ελληνοτουρκικά στην Θεσσαλονίκη στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

ΣΤΟ βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη για τα Ελληνοτουρκικά στην Θεσσαλονίκη ο Κώστας του Καραμανλής τέως πρωθυπουργός και του Ευάγγελο Βενιζέλο και τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τέως ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Τη Δευτέρα, 5 Μαΐου, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, θα παρουσιάσει...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Με συνεχή αρθρογραφία μου τους τελευταίους μήνες είχα προβλέψει τον “ξαφνικό θάνατο” του νεοπαγούς κόμματος “Νίκη”! Όχι κυρίως λόγω των συνεχών δημοσκοπήσεων που επαληθεύουν τις εκτιμήσεις μου, αλλά κυρίως διότι η ηγετική Ομάδα αυτού του...

Γεραπετρίτης με Βαρθολομαίο στο ”Φανάρι”, εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε τα πολλά στον πατριάρχη και η υφυπ. Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, τα λίγα! 'Αρχισε, ο υπουργός, με την αθλιότητα του γραφικού, μόνιμου αντιπρόεδρου του αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Γιάννη Κατσιματίδη, που έκανε, πρόσφατα, δήλωση εναντίον...