Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΜαξιλαράκι” για την...

Μαξιλαράκι” για την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr

Οργή έχει ξεσπάσει στην ελληνική κοινωνία από την προσχηματική ανάγνωση του ΣτΕ για την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας των εν αναστολή ευρισκόμενων από την εργασία υγειονομικών, από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο!

Ο οποίος ενεργεί ως πολιτικό μαξιλαράκι της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να πέσει στα μαλακά η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ!

Σε άρθρο του λοιπόν, στα “Νέα Σαββατοκύριακο” μεταξύ άλλων μας λέγει:

«Όταν μια απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει διοικητική πράξη επειδή παραμερίζεται ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό της θεμέλιο λόγω ελλιπούς αιτιολογίας του νόμου και παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας, η μεν διοικητική πράξη είναι πλέον άκυρη, ο νόμος όμως που παραμερίστηκε ως αντισυνταγματικός μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη εκείνων των στοιχείων (πχ τεκμηριωμένη μελέτη ή πρόσθετες εγγυήσεις) η έλλειψη των οποίων οδήγησε το δικαστήριο στη διάγνωση»!

Έτσι μπροστά σε αυτήν την γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή, κατά του πολιτικού, που στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2013 δήλωνε, πως:

«Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπουργείο Αμύνης; Βεβαίως έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»

και είχε πυροδοτήσει πολεμικό κλίμα στη Βουλή, χωρίς να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, αναζητήσαμε τον δικηγόρο και καθηγητή ΕΚΠΑ Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να έχουμε το σχόλιό του:

«ΝΑΙ, Υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα! Απαντάμε! Προς κάθε κατεύθυνση!

H απόφαση 2332/2022 του ΣΤΕ ναι μεν, υποδεικνύει στο ΝΟΜΟΘΕΤΗ ή στην ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΣ ΔΡΩΣΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ το πρακτέον, σαφώς δε, υποχρεώνει και την εκτελεστική εξουσία να επαναφέρει τα πράγματα στην προτεραία αυτών θέση. Στην κατάσταση δηλαδή που ήταν πριν τη θέσπιση της αντισυνταγματικής διάταξης (του ν. 4917/2022), αλλά και την έκδοση της ακυρωθείσης υπουργικής αποφάσεως [(Γ4β/Γ.Π.οικ.21912/14-4-2022 (Β΄ 1995/20-4-2022)].

Ποια είναι αυτή η προτεραία θέση των πραγμάτων για τους υγειονομικούς των δομών υγείας; Είναι, δια της εκδόσεως πράξεως ανακλήσεως της αναστολής, η επάνοδος των εργαζομένων στις θέσεις τους, στις δομές υγείας.

Θεωρώ ότι η Απόφαση 2332/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι απολύτως σαφής. Όσο δηλαδή η διοίκηση, υπαρχούσης της εν λόγω αποφάσεως του ΣτΕ, δεν έχει νέα επιστημονικά δεδομένα, που να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές υγείας, δεν μπορεί να προβεί σε έκδοση νέας πράξης όμοιας με την ακυρωθείσα. Μόνο στη βάση νέων επιστημονικών δεδομένων και υπό την τήρηση των όρων της αρχικής αποφάσεως του ΣτΕ θα μπορούσε να επανέλθει. Τέτοια δεδομένα όμως σήμερα δεν υπάρχουν και ως προς αυτό αν κάνει το λάθος και προβεί σε εκ νέου τέτοια πράξη, θα είναι κι αυτή εκδοθείσα επί αντισυνταγματικής διατάξεως, αφού θα παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Άλλωστε, όπως τονίζεται στην απόφαση του ΣτΕ, “τα προσκομισθέντα στοιχεία της Διοίκησης δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό”.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, η διοίκηση, όχι μόνο δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση 2332/22 του ΣτΕ, αλλά αντιθέτως υποχρεούται σε πιστή τήρηση της ακυρωτικής Σκέψης αυτής, ως προς την τήρηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και φυσικά στην επανόρθωση των πραγμάτων δια της ανάκλησης της αναστολής των υγειονομικών στις δομές και επανόδου αυτών, άνευ ετέρου.

Για το λόγο αυτό οι υγειονομικοί, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να προβούν άμεσα, Όχι με ΑΙΤΗΣΗ επανόδου στην υπηρεσία, αλλά με πρόσκληση προς το Υπουργείο, με την οποία θα το καλούν να προβεί σε έκδοση Πράξης ανάκλησης της Αναστολής και ένταξης τους στη θέση που κατέχουν. Με τη υπόδειξη δε, να τους καταβληθούν όσα τους οφείλονται και με κάθε επιφύλαξη για τα περαιτέρω.»!!

Δημοσιεύθηκε στην Ελεύθερη Ώρα την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στη στήλη μου “Κόκκινο Πιπέρι”

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ                  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ: 2740/29-04-2024                      Αριθ. Πρωτ: 78/29-04-2024 Αθήνα 29η Απριλίου 2024 ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ Των:        ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΟΥ “ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η τραγωδία των Τεμπών, η ανθρώπινη τραγωδία της σύγκρουσης επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο άδικος χαμός τόσων νέων αθώων ανθρώπων, ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και την συνειδητοποίησε επιτέλους, πως ένοχοι...

Η επαναστατική συμβολή της γλώσσας στη εξέλιξη του ανθρώπου.

Η εποποιϊα του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε πριν 3-4 εκατομμύρια χρόνια. Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι ξεκίνησε πολύ πιο πριν, διότι τα βασικά στοιχεία της νοημοσύνης , η εφεύρεση και χρήση εργαλείων, καθώς και η χρήση διαφόρων ειδών γλωσσών, υπάρχουν...