” Η Μακρόχρονη πορεία προς την ελευθερία”
Μία έκδοση αριστούργημα που κυκλοφόρησε το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τροία Εκδοτική Εμπορική. Το συλλεκτικό ημερολόγιο περιέχει πλούσιο υλικό, σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες από το Μακεδονικό αγώνα και την ύπαιθρο της ευρύτερης Μακεδονίας, του 19ου αιώνα, που το καθιστά πολύ χρήσιμο στους αναγνώστες, καθώς κάθε κείμενο και αναφορά σ΄ αυτά είναι μεταφρασμένο και στην αγγλική γλώσσα.
Οι αναφορές για την Μακεδονία ξεκινούν από την εποχή του Βυζαντίου, τις δημογραφικές εξελίξεις, την οικονομική ζωή στη Μακεδονία, την Ελληνική παιδεία, το Άγιο Όρος, για τα προεπαναστατικά σχέδια και κινήματα, για την ελευθερία, ο Μακεδονικός αγώνας της ανεξαρτησίας, τα δύσκολα χρόνια και πολλά άλλα.
Να πούμε ότι οι πλούσιοι Έλληνες γηγενείς και πατριώτες που ζούσαν ανά τον κόσμο χρηματοδότησαν τον Μακεδονικό αγώνα, τον ακήρυχτο πόλεμο τον Ελλήνων Μακεδόνων κατά των Βουλγαρικών σωμάτων, όπου πήραν μέρος σώματα εθελοντών, εντόπιοι, οπλαρχηγοί, στρατιωτικοί, πολίτες και κατάφεραν σε σύντομο διάστημα(1905-06) να αποκλείσουν την Βουλγαρική οργανωτική υποδομή στα πεδία των μαχών στην Δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι που ακολούθησαν δικαίωσαν τις προσδοκίες του αξιωματικού Παύλου Μελά, του Στέφανου και Ίωνα Δραγούμη, του καπετάνιου (Ταγματάρχης) Γεωργίου Κατεχάκη από το Ηράκλειο Κρήτης ο οποίος διετέλεσε αργότερα και ως Υπουργός Άμυνας, των οπλαρχηγών αλλά και απλών πολίτων που έδωσαν τα πάντα για το Μακεδονικό αγώνα.
Στο ημερολόγιο 2009 του Μακεδονικού Μουσείου, έχει γράψει τον πρόλογο ο καθηγητής νεότερης ιστορίας του Α.Π.Θ Ι.Κ. Χασιώτης, πρόεδρος Δ.Σ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Τα κείμενα και η επιλογή εικονογράφησης έγινε από τον Βασ .Γούναρη Αναπληρωτή Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ
Όμως για κάποιες φωτογραφίες στο ημερολόγιο έχω μια μικρή ένσταση ως προς τις ελλιπείς περιγραφές.
Συγκεκριμένα για τη φωτογραφία που βρίσκεται στο μήνα Απρίλιο όπου η εικόνα είναι από την περιοχή του Νομού Καστοριάς, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η ονομασία της τότε μεγάλης κωμόπολης το Βογατσικό, πατρίδα δε της ιστορικής οικογένειας Δραγούμηδων και όχι μόνο, και που σήμερα είναι η έδρα του Δήμου Ίωνος Δραγούμη, ( ο Ίωνας διατέλεσε βουλευτής Καστοριάς Φλώρινας και Γρεβενών) και έχει δώσει τα μέγιστα για το Μακεδονικό αγώνα.
Μια λεπτομέρεια μείζονος σημασίας για τη φωτογραφία αυτή , καθώς ούτε τα ιστορικά βιβλία δεν αναφέρουν το Βογατσικό και το ρόλο που έπαιξε στο Μακεδονικό Αγώνα. Όπως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι από τις πρώτες και σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Μακεδονία « Η ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ» (Έτος ιδρύσεως 1909, υποχρεώθηκε να διακόψει την έκδοση της ύστερα από επέμβαση των Τουρκικών αρχών,κλοφόρησε όμως εκ νέου μέσα στους πανηγυρισμούς της ελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου 1912. σταμάτησε να εκδίδεται το 1971) ήταν του εκδότη και δάσκαλο Ιωάννη Κούσκουρα ο οποίος καταγόταν από το Βογατσικό.
Εν πάσει περιπτώσει αυτό το κατέθεσα γενικότερα ως διαπίστωση.
Το βέβαιο είναι πως το συλλεκτικό ημερολόγιο 2009 του Μακεδονικού Μουσείου πρέπει να φτάσει στα χέρια όλων των Ελλήνων.
Πάντα τέτοια!!!!!!
Το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην οδό Προξένου Κορομηλά 23.
Φωτογραφίες στο κέμενο ανήκουν και στο το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα,
στο διαδίκτυο