Χειρουργικές αλλαγές σε δυο συμβάσεις ΣΔΙΤ σκιαγραφούν το νέο θεσμικό πλαίσιο και οριοθετούν τις σχέσεις Δημοσίου-ιδιωτών
Νέα νοοτροπία και αντίληψη στα δημόσια έργα καθώς και στην κατάρτιση αμοιβαία επωφελών αλλά όχι καταχρηστικών συμβάσεων συνεργασίας ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα επιχειρεί να λανσάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο δράσεων για την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας και την πάταξη της διαφθοράς και την αποκατάσταση της διαφάνειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης μετά από επτά μήνες στο υπουργείο φαίνεται ότι ξεκινά τα αποκαλυπτήρια της νέας πολιτικής με χειρουργικές –και όχι μόνο- παρεμβάσεις σε υπό εξέλιξη έργα, καθώς και στο DNA του συστήματος σχεδιασμού, προκήρυξης, ανάθεσης και παρακολούθησης Δημοσίων έργων.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται διεξάγεται τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρουσία του προϊσταμένου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Χρήστος Σπίρτζης θα παρουσιάσει αλλαγές που θα επιβληθούν σε δυο συμβάσεις λειτουργίας και παραχώρησης έργων του Δημοσίου που βρίσκονται σε λειτουργία, σε μια κίνηση υψηλής σημειολογικής και πολιτικής σημασίας.
Η παρουσία του πρωθυπουργού τόσο στη σύσκεψη όσο και στις ανακοινώσεις είναι ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει σε αυτό το project η κυβέρνηση, καθώς και του μηνύματος προς τους φορείς της συγκεκριμένης αγοράς, πως οι κινήσεις και οι αποφάσεις του υπουργού, έχουν την πλήρη στήριξη και κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού.
Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες καθώς από τη μια αποτελεί το εναρκτήριο σάλπισμα για τη μάχη κατά της διαπλοκής και από την άλλη καθιστά σαφές στο εσωκομματικό σκηνικό ότι παρά το πισωγύρισμα του τρίτου Μνημονίου η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις πολιτικές αρχές και τις Αριστερές θέσεις και δεν θα υπαναχωρήσει από μέτωπα και μάχες που έχει κηρύξει.
Ο υπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία του Δημοσίου με τους ιδιώτες για αλλαγές στις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων Ε 65 και της Ιονίας Οδού.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Δικτύων ανακοίνωσε και τη δημιουργία χιλιομετρικών διοδίων σε όλα τα έργα με ορίζοντα το 2018.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη μεσαία οδό αποφεύογοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγούσαν σε εμπλοκή τα έργα, ενώ δεν αποδέχθηκε τη συνέχιση της υλοποίησης συμβάσεων εισβάρος του Δημοσίου και της κοινωνιας.
«Να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η κοινωνία»
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε ακόμη πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
«Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων», σημείωσε.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα – με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε υπαλλήλους-«διαμάντια» που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον» αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες υγιείς, που ασκούν έργο με αξιοπρέπεια και διαφάνεια.
Τέλος, σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.