Έλενα Βάνη
Λιμός κηρύχτηκε σε δύο περιοχές την Τετάρτη στη Σομαλία για πρώτη φορά μετά το 1992.
Περίπου 3,7 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον 8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τροφή σε γειτονικές χώρες όπως την Κένυα και την Αιθιοπία.
Εξαιτίας αυτής της κρίσιμης κατάστασης στις χώρες της Αφρικής, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στη Ρώμη, την Δευτέρα. Σκοπός είναι η συζήτηση αυτού του επιτακτικού προβλήματος, δίνοντας προτάσεις για το πώς θα προσφέρουν βοήθεια με αποτελεσματικότητα στη Σομαλία.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα της ξηρασίας καθώς μερικές περιοχές λαμβάνουν τις χαμηλότερες σε ποσοστό βροχοπτώσεις.
Η Σομαλία έχει πληγεί και λόγω σύγκρουσης, έλλειψης διακυβέρνησης και ασφάλειας. Μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991, η χώρα έχει καταληφθεί από μια ισλαμιστική εξέγερση με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό Αλ Σαμπάμπ.
Η ομάδα, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας Σομαλίας, ήρε απαγόρευση στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν εγγυήσεις οτι τα τρόφιμα δεν θα εκτραπούν και εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι ασφαλής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κρατούν την πρόοδο αυτού του τόπου πίσω.
Φυσικό και επακόλουθο όλων αυτών είναι η μαζική εγκατάλειψη της χώρας. Περίπου 135 χιλιάδες Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τον Ιανουάριο, κυρίως στην Αιθιοπία και την Κένυα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η έξοδος έχει αυξηθεί σημαντικά, με περισσότερα από 3.000 άτομα να διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα σε αναζήτηση βοήθειας. Άλλοι Σομαλοί έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, αναζητώντας βοήθεια.
Θα πρέπει να βρεθούν κατευθυντήριες γραμμές για την αποτεσματική διανομή των τροφίμων διότι οι άνθρωποι στο νότιο τμήμα της Σομαλίας είναι πολύ άρρωστοι και αδύναμοι για να πάνε σε αναζήτηση τροφής.
Έλενα Βάνη
Πηγή: Guardian