Άρθρο του Σωτήρη Α.
Σχετικά με την πρόταση της επιτροπής του Υπ. Παιδείας να γίνει προαιρετικής παρακολούθησης το μάθημα της Ιστορίας στη Β’ και Γ’ λυκείου.
“Πρόταση για να γίνει προαιρετικής παρακολούθησης μάθημα η ιστορία στη Β και Γ λυκείου έκανε η επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του λυκείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής που ηγείται η κυρία Θάλεια Δραγώνα, η ιστορία του Βυζαντίου και του 1821 κόβονται, ενώ η αρχαία ελληνική ιστορία ενσωματώνεται στο μάθημα επιλογής “Ιστορία των Ιδεών”, στο οποίο διδάσκεται ευρωπαϊκή Ιστορία.
Έτσι λοιπόν, η πρόταση αναφέρει τρία υποχρεωτικά μαθήματα που θα είναι η Νεοελληνική γλώσσα, η Ξένη γλώσσα και η Γυμναστική.
Παράλληλα την Τρίτη (5/10/2010) η υπουργός παιδείας αποφάσισε την αλλαγή της σύνθεση της μεικτής επιτροπής, που μαζί με Τούρκους ιστορικούς, μελετούν τα βιβλία της ιστορίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των δύο χωρών, προκειμένου να απαλειφθούν τα κεφάλαια που προκαλούν έριδες μεταξύ των δύο λαών.”
Τα τελευταία νέα του Υπ. Παιδείας με γέμισαν με χαρά!
Πάει καιρός που είχα να ακούσω τοσο ευχάριστα νέα!
Το αντικείμενο που σπούδασα, που αγάπησα, που κοπιάζω ακόμα και χρόνια μετα το πέρας των σπουδών μου να βελτιώσω -σε επίπεδο γνώσεων- επιτέλους ακολουθούσε τη φυσική πορεία του εξ αντικειμένου.
Δηλαδή;
Ξεπερνιόταν και έσβηνε, όπως η αλληλουχία των εποχών που η Ιστορια μελετά. Έρχεται η μια, φεύγει η άλλη.
Και η προηγούμενη σβήνει, “πεθαίνει”.
Αυτό είναι! Έγινε Κρόνος και τρώει τα παιδιά της (και τον ιδιο της τον εαυτό!!)
Ας τα πιάσουμε, όμως, από την αρχή.
Η Ιστορία είναι ένα κομμάτι της εκπαίδευσης όλων των λαών της γης, a priori αναφαίρετο. Θέλοντας και μη το να μαθαίνουν οι λαοί πράγματα και γεγονότα για το παρελθόν τους συμβαίνει είτε αυτό γίνεται στο σχολείο ειτε όχι. Το να ερμηνεύουν όμως αυτά τα γεγονότα δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα.
Εκεί έρχεται ο παράγοντας «ιστορικός». Ο επιστήμονας, δηλαδή, που θα αναλάβει να κρατήσει τη μνήμη της ανθρωπότητας ζωντανή και θα δώσει τις ερμηνείες – τις κατά δύναμιν αντικειμενικές – προκειμένου οι λαοί να γνωρίζουν το πώς και το γιατί (πάνω απ’ όλα) έγιναν τα συγκεκριμένα συμβάντα στους ιστορικούς χρόνους.
Στόχος και σκοπός είναι να διδάσκεται η ανθρωπότητα και να εξελίσσεται, να ερμηνεύει τις κινήσεις του παρελθόντος και αναλόγως να πράττει στις μελλοντικές, να μην μένει στάσιμη και να βελτιώνει τη ζωη των πολιτών.
Ως γνωστόν «λαός που ξεχνά την ιστορία του παύει να υπάρχει».
Κάπου εδώ έρχεται το σημερινό Υπ. Παιδείας στην Ελλάδα, σε μια χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μια χώρα η οποία θα έπρεπε να έχει ως κεντρικότατο σημείο αναφοράς την Ιστορία της και προαναγγέλλει την «προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος της Ιστορίας στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου»!!!!!
Ζητά μάλιστα να απαλειφθούν οι περίοδοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς και η Επανάσταση του 1821 από τα βιβλία και η αρχαία ιστορία να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής στο γενικό πλαίσιο της «Ιστορίας των Ιδεών»!!!
Το γεγονός αυτό δεν με εκπλήσσει καθόλου πραγματικά.
Ήδη πολύ πριν από το 2000 είχε αρχίσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με την αναμόρφωση της παιδείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύνοδοι επι συνόδων είχαν συντελεστεί όπου σε κάθε μια από αυτές έμπαινε ακόμα ένα λιθαράκι στο κενοτάφιο της παιδείας. Και είναι αλήθεια ότι μόνο η Αριστερά αντέδρασε ευθύς εξ΄αρχής και καμία «φιλοπατριωτική δεξιά» που διαρρηγνύει τα ιμάτια της για την χώρα και την ιστορία της!!
Μην έχετε καμία αυταπάτη ότι αυτό αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη πρωτίστως και κατόπιν ολόκληρο τον κόσμο. «Τα πάντα είναι πολιτική» ειχε πει ο Τόμας Μανν και έτσι και αποδεικνύεται.
Στο σύνολό της η αστική τάξη, μετά την επικράτηση της σε παγκόσμιο επίπεδο (προσπάθεια αιώνων…) επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία.
Πολύ σοφά και ο George Orwell στο «1984» είχε προφητικά μιλήσει για αυτό. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αυτό; Πρωτίστως να ξεχάσουμε έστω και όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Κατόπιν να πάψουμε να έχουμε ξεσηκωτικές τάσεις διδασκόμενοι την πείρα επαναστάσεων ή αγώνων ενάντια σε κάθε τι που μας κρατα σκλαβωμένους. Έπειτα να εξαλειφθούν από τους λαούς τάσεις «νοσταλγίας» και «έχθρας»!
Μα ακριβώς με τη σωστή ανάγνωση της Ιστορίας ξεπερνάς την έχθρα!! Όχι με τη διαγραφή!! Και ας αφήσω τα ουσιαστικά γιατι θα μακρηγορήσω και θα κουράσω αν αναφέρω την αξία της κάθε περιόδου αναλυτικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εχω άποψη, αλλα ότι μπορώ να αφιερώσω ένα ξεχωριστό κείμενο, πράγμα για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ. Θα πάω, αναγνώστη μου, σε μια άλλη τροπή των πραγμάτων.
Μέχρι τώρα ενδεχομένως να γνωρίζατε οι περισσότεροι ότι η χώρα μας δεν έχει οργανική θέση για τους Ιστορικούς στην εκπαίδευση!! Αυτό νομίζω ότι είναι μαθηματικά και η οριστική αποξήλωση μας (των ιστορικών) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!
Αν μέχρι σήμερα και με τα υπάρχοντα δεδομένα, πάνω από 20.000 Ιστορικοί είναι άνεργοι, αλήθεια τι θα απογίνει με την οριστική (ας μου επιτραπεί ο όρος) «επιλεγομενοποίηση» του μαθήματος της Ιστορίας;;
Το Υπουργείο χτυπά διπλά. Απαλοιφή της ιστορίας – σβήσιμο από τον χάρτη των Ιστορικών.
Οι λίγοι που θα απομείνουν δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο που θα τους ορίσει και θα τους επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δικαιώσει “ιστορικά” την αστική τάξη. Θα αναλάβουν να γράψουν αυτά που θα χειραγωγήσουν αργότερα μελλοντικές γενιές και γενιές.
Θα οδηγήσουν στο τρίπτυχο «δεν θα ακούς- δεν θα βλέπεις- δεν θα μιλάς» παρά μόνο θα δέχεσαι ότι θα λέει η εκάστοτε αρχή ως τη μόνη αλήθεια…
Κλείνω σχολιάζοντας επίσης και τη σύγκλιση της μεικτής επιτροπής, που μαζί με Τούρκους ιστορικούς, μελετούν τα βιβλία της ιστορίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των δύο χωρών, προκειμένου να απαλειφθούν τα κεφάλαια που προκαλούν έριδες μεταξύ των δύο λαών.
Λέω το εξής:
πολύ καλά κάνουν οι συνάδελφοι και ασχολούνται με την ερμηνεία της ιστορίας, άλλωστε οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ρίχτηκαν σε μάχες που τους εξώθησαν οι «μεγάλοι, οι αφέντες» ενώ ήταν στην πλειονότητα πληθυσμοί που πεινούσαν και μετα βίας ήξεραν γραφή. Μπόλιασαν το μυαλό τους με έχθρες και σκοπό να δημιουργήσουν φονικές έριδες.
Την ίδια ώρα που οι ηγέτες τους τρώγαν και πίναν μαζί και από κοινού αποφάσιζαν τη μοίρα τους οι «μεγάλες δυνάμεις». (Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας επέλεγαν στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ντόπιους μεγαλοκτηματίες και αφού τους άφηναν τα προνόμια τους όριζαν «φοροσυλλέκτες».
Όταν λοιπον ο Πασας ζητούσε από ένα χωριό π.χ: 1000 νομίσματα της εποχής, οι καλοί μας αστοί φοροσυλλέκτες έλεγαν πως ο αφέντης ζήτησε π.χ: 3000. Αποτέλεσμα;
Η έχθρα στρεφόταν στους Τούρκους –που σαφέστατα προέβησαν και σε εγκλήματα- και όλα καλά, όλα ανθηρά για τους ντόπιους εκμεταλλευτές που πλούτιζαν ολοένα και περισσότερο).
Όμως είναι διαφορετικό θέμα η αναδιατύπωση συμπερασμάτων και διαφορετικό η απαλοιφή της ιστορίας για λόγους «πολιτικής σύγκλησης» των ηγεσιών των δυο χωρών, πράγμα που –δυστυχώς- είναι και ο αντικειμενικός στόχος αυτής της επιτροπής!!! *Τα παραπάνω είναι απλά η ανάλυση του προβλήματος.
Η λύση ξέρουμε ποια είναι.
* Υ.γ.: Σ’ ευχαριστώ καλή μου κυβέρνηση που μου δίνεις έμπνευση και λύνεις τη σιωπή μου.
Για να μην νομίζεις δηλαδή οτι δεν γνωρίζουμε τι επιχειρείτε να κάνετε εσείς και το σινάφι σας στο λαό μας.