Μπορεί ένας πρεσβευτής να εργάζεται και σε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει δρόμους… έχοντας κερδίσει τον διαγωνισμό κατασκευής τους, κατόπιν… πρεσβευτικής μέχρι παρεξηγήσεως επιμονής;
Η απάντηση είναι προφανώς ναι και λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, κύριος Κρίστοφερ Ντελ, ένας απίθανος τύπος (που μισεί τον δικτάτορα Μουγκάμπε και αγαπά τον Κοσοβάρο Θάτσι…) με ασύλληπτο βέβαια βιογραφικό , ιδίως από το 2000 και μετά…
Το ρημαγμένο από τον πόλεμο κρατίδιο του Κοσόβου, δημιούργημα της πεφωτισμένης αμερικανικής πολιτικής της περιόδου 1990-2000, χρειάζεται δρόμους. Η ΕΕ τους χρηματοδοτεί.
Ένας από αυτούς θα συνέδεε το Κόσοβο με την Αλβανία και η ΕΕ είχε εκταμιεύσει κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του.
Ακολούθησε η γνωστή διαδικασία με μειοδοτικό διαγωνισμό τον οποίο όμως, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, κέρδισε η αμερικανική φυσικά εταιρεία Bechtel Corporation, η οποία όμως, όπως αποδείχτηκε, είχε τον… κρυφό όπλο τον Αμερικανό πρέσβη.
Το αστείο είναι, ότι ο Ευρωπαίος (Ολλανδός) αντιπρόσωπος στο Κόσοβο, Πιέτερ Φέιθ, είχε καταγγείλει τη σύμβαση αμέσως μετά την υπογραφή της, αλλά ουδείς ασχολήθηκε μαζί του, παρά το γεγονός ότι δεν δίστασε να εισβάλει στο γραφείο του Ντελ και να το «ανακαινίσει», κατόπιν άγριας λογομαχίας. Ο έντιμος Ολλανδός, επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στο συμβόλαιο, αλλά του απαγορεύτηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα.
Η αρχική πρόβλεψη για το έργο το κοστολογούσε στα 400 εκατ. ευρώ, για έναν δρόμο συνολικού μήκους 102 χλμ. Σύντομα όμως η πρόβλεψη έφτασε τα 660 εκατ. ευρώ, για να φτάσει τελικά τα820 εκατ. ευρώ για έναν δρόμο μήκους 77 χλμ. Εκατομμύρια και χιλιόμετρα εξαφανίστηκαν με μαγικό τρόπο.
Ο Ντελ πάντως, είναι τώρα πολιτικός προϊστάμενος στην Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, αλλά και διευθυντικό, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», στέλεχος στην αγαπημένη του εταιρεία Bechtel, επικεφαλής κάποιου κατασκευαστικού προγράμματος σε αφρικανική χώρα. Και μετά σου λένε ότι η διπλωματία δεν αποδίδει…
defence-point