Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓνώμεςΚόμμα Καμμένου: τετέλεσται

Κόμμα Καμμένου: τετέλεσται

Δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης

roloi ammouΤα θεμέλια του κόμματος Καμμένου τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2011. Ήταν η περίοδος της απότομης στροφής του Αντώνη Σαμαρά, προέδρου της ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2009 (μετά τη συντριβή του κόμματος στις πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009): ο Σαμαράς, σφόδρα αντιμνημονιακός από την άνοιξη του 2010, αίφνης μεταστράφηκε στον πλέον μνημονιακό όλων!

Δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το παλιό Μνημόνιο, αλλά και όσα νεώτερα έπονταν να ακολουθήσουν, λησμονώντας τις υποσχέσεις του περί «επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών όρων» και «επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», που είχε θέσει στα διάφορα «Ζάππεια» (1, 2, 3 κτλ.)…

Όμως ο Πάνος Καμμένος, βουλευτής της ΝΔ, αντέδρασε τον Νοέμβριο του 2011, και μάλιστα με μια «πύρινη» ομιλία του στη βουλή διαφοροποιήθηκε από τη στροφή του Αντώνη Σαμαρά! Ήταν εμφανές ότι αποτελούσε πια «ξένο σώμα» στη μνημονιακή ΝΔ και ότι αμφότερες οι πλευρές κρατούσαν στάση αναμονής. Άλλωστε την περίοδο εκείνη ήταν η πρώτη φάση της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ), μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που συστήθηκε για να φέρει σε πέρας τη διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (το περίφημο PSI).

Όλα όμως άλλαξαν από τις 12 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά!

Την ημέρα εκείνη ψηφίστηκε στη βουλή, από 199 βουλευτές, το Μνημόνιο-2, θεωρούμενο ως ακόμη σκληρότερο από το πρώτο (που είχε ψηφιστεί από 173 βουλευτές στις 6 Μαΐου του 2012). Μια τεράστια διαδήλωση έξω απ’ τη βουλή διαλύθηκε επεισοδιακά, ευτυχώς χωρίς θύματα, αλλά η ψήφιση των νέων μέτρων-προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI είχε σημαντικές πολιτικές παρενέργειες:

α) ο ΛΑΟΣ αποσύρθηκε από τη συγκυβέρνηση και διασπάστηκε, αφού ένα τμήμα του διαφώνησε με την επιλογή αυτή και προσχώρησε στη σαμαρική ΝΔ και β) δεκάδες βουλευτές των δύο μεγάλων (τότε) κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαγράφτηκαν μαζικά από τις ηγεσίες τους, επειδή δεν ψήφισαν υπέρ των νέων σκληρών μέτρων.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ανάμεσα στους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ. Ύστερα από μερικές μέρες, μαζί με μια ομάδα από τους εν λόγω βουλευτές, ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα: τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ήταν το πρώτο ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε μέσα από το… διαδίκτυο! Αντίθετα από το κόμμα που προέκυψε από την προηγούμενη διάσπαση της ΝΔ (τον Μάιο του 2010), δηλ. τη Δημοκρατική Συμμαχία υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδειξαν εξ αρχής μεγάλη δυναμική και ο ενθουσιασμός στις τάξεις τους υπήρξε μεγάλος.

Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 άρχισαν στους ΑΝΕΛ τα πρώτα τρομακτικά λάθη… Οι λίστες υποψηφίων βουλευτών καταρτίστηκαν με μία αρκετά «διάτρητη» διαδικασία, η οποία προκάλεσε έντονες δυσαρέσκειες και περιττή αναταραχή στο εσωτερικό του νέου κόμματος. Όμως η δυναμική του κόμματος Καμμένου ήταν τέτοια, που στις εκλογές εκείνες σημείωσε έναν μικρό εκλογικό θρίαμβο: 10,60% των ψήφων και 33 έδρες στη νέα βουλή!

Ακολούθησε το πολιτικό αδιέξοδο και η προκήρυξη νέων εκλογών για τις 17 Ιουνίου του 2012. Στο ενδιάμεσο ο Πάνος Καμμένος διασύρθηκε με το περίφημο «non paper» που έδωσε (δήθεν) εμπιστευτικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο «παζάρευε» για θέσεις υπουργών σε ενδεχόμενη συμμαχική κυβέρνηση… Τελικά, στις νέες εκλογές (και αφού κάποια στελέχη του κόμματος επαναπροσχώρησαν στη ΝΔ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα «πανστρατιάς» του Αντώνη Σαμαρά) οι ΑΝΕΛ έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους: περιορίστηκαν στο 7,51% και τις 20 έδρες, δηλ. μέσα σε 40 μόλις ημέρες έχασαν το… 30% της εκλογικής (αλλά και της κοινοβουλευτικής) τους δύναμης!!!

Η αντιπολίτευση του Πάνου Καμμένου έκτοτε υπήρξε εντελώς στείρα και αδιέξοδη. Άρχισε να απογοητεύει πολλά στελέχη και ψηφοφόρους του. Στα τέλη του 2012 ομάδα στελεχών αποχώρησε από το κόμμα, που γνώρισε έτσι την πρώτη του σοβαρή διάσπαση. Και μέσα στο 2013 αρκετοί ακόμη εγκατέλειψαν το κόμμα Καμμένου, που ήταν τελικά «μια απ’ τα ίδια»… Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους ΑΝΕΛ σε κάθετη πτώση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου του 2014: 3,46% και (μόλις) 1 έδρα! Δηλ. μέσα σε δύο μόλις χρόνια, και ενώ ήταν αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, το κόμμα Καμμένου έχασε τα… δύο τρίτα της εκλογικής του δύναμης!!!

Το ακόμη χειρότερο; Αμέσως μετά το οδυνηρό για τον Καμμένο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι άλλα στελέχη, βουλευτές αλλά και ολόκληρες τοπικές οργανώσεις, παραιτήθηκαν από το κόμμα! Ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε «πρόσκληση ενότητας» σε ό,τι πολιτικό απολειφάδι υπήρχε στο ελληνικό τοπίο και… γέλασε και το παρδαλό κατσίκι μαζί του!… Ακόμη και τον μοναδικό ευρωβουλευτή του, τον Νότη Μαριά, έχασε και έμεινε έτσι ΧΩΡΙΣ εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο!!!

Ανεξάρτητοι Έλληνες λοιπόν ή… Εξαρτώμενοι Ανθέλληνες; Πολιτικό κόμμα ή πτώμα;;;
Μοναδική λύση του Πάνου Καμμένου είναι πια η σύμπραξη με τους «συμμάχους» του, του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτή προεκλογικά, διότι μετεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τον έχει ανάγκη: όλες πια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ κάτω από το 3%, στις δε επόμενες εκλογές πόλωσης θα… ψάχνουν οι «καμμένοι» να βρουν την ψήφο τους! Κόμμα Καμμένου: τετέλεσται.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...