Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚωνσταντίνος Ε. Κόλιας:...

Κωνσταντίνος Ε. Κόλιας: “ Όσο αλλάζει η κοινωνία τόσο αλλάζουν η δικαιοσύνη και οι δικαστές…”

Ο έγκριτος νομικός Κωνσταντίνος Ε. Κολίας  στη  Θεσσαλονίκη ,προσκεκλημένος στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com από τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη,  μίλησε για τον ρόλο της δικαιοσύνης, για τα μνημόνια, την τραγική  οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, για τους δικηγόρους και τον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ν. Βάνης: Ο έγκριτος νομικός Κωνσταντίνος Κόλιας σήμερα είναι μαζί μας για να συζητήσουμε για θέματα δικαιοσύνης, καλημέρα σας κύριε Κόλια.

Κ. Κόλλιας: Κύριε Βάνη καλημερίζω εσάς και τους ακροατές σας.

Ν. Βάνης: Χαίρομαι που βγαίνετε να μιλήσετε στο ραδιόφωνο, διότι τον τελευταίο καιρό οι νομικοί αποφεύγουν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Κ. Κόλιας: Είμαι στην διάθεση σας για να απαντήσω για οτιδήποτε θέλετε.

Ν. Βάνης: Τον τελευταίο καιρό ακούγεται, αλλά και το ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης τόνισε πως, “ψηφίσαμε τα μνημόνια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά μόνο αυτά που υπογράψαμε.” Η δικαιοσύνη κύριε Κόλια, έχει καταργηθεί  όπως ακούγεται από πολλούς συναδέλφους σας, με την έννοια ο κάθε δικαστής σήμερα ζητά να βλέπει μόνο εάν έχουν κολληθεί τα πούλια όπως λέτε εσείς οι δικηγόροι.

Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας  εάν η δικαιοσύνη έχει αλλάξει τελείως σήμερα και δεν είναι όπως παλιά;;

Κ. Κόλιας: Η δικαιοσύνη όπως καταλαβαίνετε σαν κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο που είναι ακολουθεί τα χνάρια της κοινωνίας. Όσο λοιπόν αλλάζει η κοινωνία τόσο αλλάζει η δικαιοσύνη, τόσο αλλάζουν οι δικαστές, τόσο αλλάζουν οι δικηγόροι. Όλοι δηλαδή οι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης αλλάζουν με αποτέλεσμα να είναι πολύ βαθύτερα τα πράγματα. Οι μεν δικαστές οι οποίοι όπως το γνωρίζουν όλοι απαγορεύεται από το σύνταγμα να απεργούν, να απέχουν.

Έχουμε αυτό το καινοφανές φαινόμενο να απεργούν, έχουμε διάσταση στους κύκλους της δικαιοσύνη, να βγάζει ανακοίνωση ο Άρειος Πάγος και να λέει, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι όμως, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους δημοσίους υπαλλήλους, οι δικαστές είναι λειτουργοί, είναι το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας, εάν θέλετε. Βγαίνει λοιπόν ο Άρειος Πάγος και λέει, όπως λένε τα διάφορα υπουργεία, αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στις απεργίες να τους κόψουμε από το μισθό τους.

Γιατί τελικά απεργούν οι δικαστές;; Οι δικαστές απεργούν γιατί εν μέρει δικαίως έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους.

Αυτό όμως είναι σε άλλη νοοτροπία, εγώ δεν θέλω να μπω σ΄ αυτήν την σκέψη. Όταν εγώ έχω ένα θεσμικό ρόλο δημόσιο, όχι στο επάγγελμα το δικηγορικό που έχουμε ένα ανταγωνισμό, που σκεπτόμαστε το εισόδημα. Ο δικαστής θα πρέπει να αμείβεται αδρά, για να θωρακίζεται από κάθε τι άλλο, το οποίο θα είναι σαν πειρασμός δίπλα το, αλλά βέβαια δεν πρέπει να είναι το κύριο μέλημα του από τις 15 Σεπτεμβρίου να απέχει μέχρι και σήμερα για τα χρήματα. Γιατί εγώ είμαι 30 χρόνια δικηγόρος, δεν σημαίνει λοιπόν οι δικαστές ή εάν θέλετε και εμείς οι δικηγόροι να απέχουν για την καθυστέρηση της δικαιοσύνης, για την ποιότητα, για διάφορα πράγματα.

Είναι δηλαδή ο καταναλωτισμός που υπάρχει στην κοινωνία, το εύκολο κέρδος που είχαμε σαν Ελληνική κοινωνία και γι΄  αυτό φτάσαμε εδώ, οι λεγόμενες με κάποιο νεολογισμό φούσκες που υπάρχουν, είτε είναι πολιτικές, βλέπε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που έπαιρναν αυτά που δεν έπρεπε να πάρουν, είτε είναι ακίνητα, όλα ήταν σε μια υπερεκτίμηση. Όταν λοιπόν χάνεται αυτό το πράγμα, έχουμε χάσει λίγο την πυξίδα μας.

Ν. Βάνης: Η δικαιοσύνη σήμερα λειτουργεί;;

Κ. Κόλιας: Όχι δυστυχώς δεν λειτουργεί. Εγώ όταν μπήκα για πρώτη φορά και άρχισα να δικηγορώ το 1985 και έβγαινε μια πολιτική απόφαση σε ένα μήνα, θεωρούσαμε ότι, ήταν πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα. Τώρα έχουμε 6-7 μήνες να βγει μια απόφαση, με δεδομένο ότι για να προσδιοριστεί και να έχουμε δικάσιμο μετά από αναβολές, έχουμε 2-3 χρόνια. Οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου είμαι η μία πίσω από την άλλη, δυστυχώς όμως δεν το αλλάζουμε αυτό το πράγμα, μιλάω συνολικά για όλους.

Δεν φταίνε ούτε οι δικαστές, ούτε το υπουργείο δικαιοσύνης, ούτε όλοι οι δικηγόροι, δεν το αλλάζουμε και παραμένει. Βεβαίως έχει φτάσει η δικαιοσύνη σε ένα απώτατο όριο. Τώρα φιλοσοφικά όταν φτάνεις στον πάτο, στην μεγάλη καταστροφή, ή στο αδιέξοδο, εγώ ευελπιστώ ότι γεννιέται κάτι καινούργιο. Και εδώ είναι ένα πολιτικό θέμα. Το καινούργιο θα γεννηθεί με καθοδήγηση κάποιων τρίτων που δεν γνωρίζουν, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία, γιατί πίσω από το ΔΝΤ είναι αυτές οι τρεις μεγάλες δυνάμεις, η θα το βγάλουμε εμείς;; Αυτό είναι το στοίχημα των Ελλήνων.

Ν. Βάνης: Πρόσφατα διάβασα στο ΦΕΚ την δίκαια δίκη που περιλαμβάνει 120 σελίδες, δηλαδή πως πρέπει να δουλέψει σήμερα η δικαιοσύνη, πόσο λειτουργικές είναι οι συγκεκριμένες διατάξεις, ή οι νόμοι που εμπεριέχονται σ΄ αυτές τις σελίδες, για μια δίκαιη δίκη.

Κ. Κόλλιας: Μήπως εννοείται τον τελευταίο νόμο 4055/2012;;

Ν. Βάνης: Ναι αυτόν εννοώ.

Κ. Κόλιας: Έχει πληθώρα διατάξεων που ακολουθεί δυστυχώς την Ελληνική νοοτροπία. Είμαστε λίγο του ράβε – ξήλωνε και της προχειρότητας. Έχει καλά στοιχεία, αλλά δυστυχώς στην πράξη δεν πιστεύω ότι θα γίνουν. Δεν είναι το πλήρες στοιχείο το σωστό, ή το πρακτικό, αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή η σύμβαση για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που μας κατευθύνει να κάνουμε. Έχει μερικά ορθά σημεία, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν.

Ν. Βάνης: Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στα δικαστήρια οι δικαστές να επιβάλλουν μεγάλες ποινές εν συγκρίσει με παλαιότερα, πριν από τα μνημόνια. Σήμερα για το παραμικρό σε προφυλακίζουν.

Κ. Κόλιας: Να μην δαιμονοποιούμε, ούτε να απλοποιούμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι μια επιβολή πράξεως των δανειστών μας, όπως κάνουν οι τράπεζες σε ατομικά πρόσωπα, και δεν είναι ο φταίχτης όλων. Να φύγουμε λίγο απ΄ αυτήν την νοοτροπία, ότι για όλα φταίνε οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και όχι εμείς. Πάντοτε οι δικαστές άλλα και γενικώς η δικαιοσύνη, θυμάμαι τα λόγια του αείμνηστου Μανωλεδάκη ότι “η επιείκεια είναι το πιο ορθό, αλλά και το πιο δύσκολο χαρακτηριστικό ενός δικαστή”. Πάντοτε οι δικαστές στις μεγάλες υποθέσεις, για την πλειοψηφία μιλάμε, τους διακρίνει μια αυστηρότητα. Όσο το πράγμα σφίγγει με την έννοια του σφίγγει σε εισαγωγικά, εάν θέλετε των ελέγχων, είτε από τον Άρειο Πάγο, είτε από τους προϊσταμένους, ο δικαστής για να πει την λέξη “αθώος” θα την σκεφθεί πολύ.

Δεν βλέπω ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα από τα παλαιότερα χρόνια, πιστεύω πως είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, μιλάμε για πριν από το 2007 – 2008 πάλι ίδιες ποινές επέβαλλαν, με την έννοια ότι εγώ για να πω την λέξη “αθώος”, και κάποιοι να με ελέγχουν  μετά, να πουν γιατί το έκανες, ή να δημιουργήσουν κάποιες εντυπώσεις, ρίξε μια ποινή, πήγαινε στο εφετείο, πήγαινε στον Άρειο Πάγο και βρες τα, να φύγει από πάνω μου το βάρος.

Ν. Βάνης: Να μην υπάρχει η ευθύνη

Κ. Κόλιας: Η ευθυνοφοβία λοιπόν διακρίνει και εμάς πρώτα τους δικηγόρους πολλές φορές, και μερικές φορές τους δικαστές, το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Είναι πολύ εύκολο ξέρετε να τα ρίχνουμε όλα στο μνημόνιο και να μην βλέπουμε τα λάθη μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το χρηματιστήριο.

Ν. Βάνης: Δυστυχώς τα ξεχνάμε όλα.

Κ. Κόλιας: Πήγαινε ο άλλος, έπαιρνε καταναλωτικό δάνειο καθώς και μετοχές, με ποια γνώση;; Οι τράπεζες έδιναν εορτοδάνεια και έλεγε ο ιδιωτικός υπάλληλος εγώ εργάζομαι και του έδιναν το εορτοδάνειο, χωρίς ο ίδιος να σκεφτεί εάν θα του τύχει κάτι, ή εάν θα απολυθεί από την δουλειά του, αυτό είναι έλλειμμα ευθύνης.

Ν. Βάνης: Από την πλευρά τους οι δικαστές λένε ότι πήγαμε σε συνεχή απεργία, κατεβαίνουμε από την έδρα, διότι με την περικοπή των μισθών μας, τα χρήματα δεν μας φτάνουν. Ένας πρωτοδίκης που βρίσκεται σε κάποιο νησί όντως τα χρήματα δεν του φτάνουν, εάν σκεφτεί κανείς ότι έχει να πληρώσει και ενοίκιο. Και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, μάλιστα ορισμένοι λένε ότι, τα χρήματα που παίρνω δεν μου φτάνουν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο μου.

Κ. Κόλιας: Σ΄ αυτό συμφωνώ απόλυτα, το θέμα είναι με ποια μέσα διεκδικούμε το δίκιο μας. Πάρτε παράδειγμα τώρα τα σκουπίδια, και την εξουσία που έχουν δικαστές. Το να πας έναν ολόκληρο θεσμό της δικαιοσύνης που είναι για μένα ο θεμελιωδέστερος θεσμός  και να έχουν αναβληθεί 30.000 – 35.000 υποθέσεις με το να διεκδικείς το δίκιο μέχρι ενός ορίου,  δικαιούμενα που πρέπει να παίρνουν οι πρωτοδίκες, για να τα βγάλουν πέρα, δηλαδή βλέπετε κάποτε το δίκιο είναι στην μέση.

Δεν μπορεί να ταλαιπωρείς όλους αυτούς τους ανθρώπους , καταλαβαίνετε, είναι λίγο η κατάχρηση και αυτό που κάνουμε και εμείς οι δικηγόροι, είναι λίγο το φαινόμενο του συνδικαλισμού από εδώ και πέρα, το οποίο κάνει πολύ μεγάλο κακό στην Ελλάδα. Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα, κάτι που έγινε με τον Γερμανό το κύριο Φούχτελ, είδα τον κύριο Μπαλασόπουλο ο οποίος έλεγε, εγώ δεν είπα, εγώ δεν έκανα, δεν, δεν, δεν, σε μια συνέντευξη που του πήρε ο Τέλογλου, εάν θυμάμαι καλά στον ΣΚΑΪ, είπε εγώ δεν είπα τέτοια πράγματα.

Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένα που τα είπε, αυτή λοιπόν η ανευθυνότητα πρέπει να εκλείψει από παντού, για να πάμε μπροστά, από τους πολιτικούς μας ταγούς μέχρι τον τελευταίο πολίτη, όπου όλοι λένε, δεν φταίω εγώ, φταίει το κράτος, φταίνε οι πολιτικοί, μα το κράτος είσαι εσύ και οι πολιτικοί βγαίνουν από σένα.

Ν. Βάνης: Ας έλθουμε λίγο και στο επάγγελμα του δικηγόρου, διότι άκουσα τον Τροϊκανό Μορς να λέει ότι, στην Ελλάδα οι δικηγόροι είναι πολλοί, μόνο στην Αθήνα είναι 15.000, θα πρέπει δε να μειωθούν στους 2.000 σε όλη την Ελλάδα.

Κ. Κόλιας: Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, ούτε αυτά τα οποία μας επιβάλλει η Τρόϊκα μπορεί να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη. Σε πολλά έχουν δίκιο, αλλά δεν μπορούν να γίνουν με τέτοιους ρυθμούς. Ανέκαθεν και πριν φτάσουμε σ΄ αυτό το επίπεδο εδώ στην Θεσσαλονίκη ήμασταν 10.000 δικηγόροι εκ των οποίων εάν θυμάμαι καλά, όπως έχει ανακοινώσει ο σύλλογος το 55 – 60% είχε μηδενικές παραστάσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν δίκες, ήταν σε γραφεία, ή ήταν ασκούμενοι, ή ήταν συνεργάτες, το 40% -30% είχαν 15-20 και γύρω στο 15-10% είχαν 100 – 200 – 300 παραστάσεις και μπορούν να συντηρήσουν μια οικογένεια, να έχουν ένα καλό εισόδημα. Άρα όλος αυτός ο κόσμος που υπήρχε, ο οποίος εισέρχεται από λάθος των νέων παιδιών στα πανεπιστήμια, αλλά και από λάθος της πολιτείας, του επαγγελματικού προσανατολισμού κάθετα. Άρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Ν. Βάνης: Πολλοί λένε από τους συναδέλφους σας ότι, ο θεσμός μας δεσμεύει και δεν μπορώ να κάνω άλλο επάγγελμα. Επίσης δεν έχει ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου.

Κ. Κόλιας: Το εννοούμε να ανοίξει το επάγγελμα, ήδη αρκετοί δικηγόροι είναι σε ΑΕ, Ομόρρυθμες εταιρείες, δεν μπορούν να έχουν εμπορική ιδιότητα. Το εμπορικό και το οικονομικό δίκιο δίνει τέτοιες δυνατότητες, είναι γυναίκες, είναι παιδιά, υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα, θα τα ακούσετε από τον σύλλογο, δεν θέλω να πω εγώ δημοσίως. Υπάρχουν συνάδελφοι των οποίων οι γυναίκες τους είναι σε μεγάλες εταιρείες, εργάζονται και από πίσω φυσικά είναι αυτοί. Γιατί το λένε αυτό το πράγμα, δεν μπορούν να μπουν σε Ομόρρυθμες και προσωπικές εταιρείες, επίσης ο δικηγόρος μπορεί να μπει σε Ανώνυμη εταιρεία, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι να μπούμε εμείς να δούμε τα προβλήματα και μόνοι μας να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο.

Ν. Βάνης: Πολλοί συνάδελφοι σας κ. Κόλια ,δήλωσαν στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com, αλλά και σε εφημερίδες ότι, ο δικηγορικός σύλλογος είναι κατώτερος των περιστάσεων, όσον αφορά τα μνημόνια.

Κ. Κόλιας: Το λέω και το υποστηρίζω ευθαρσώς, εάν ο δικηγορικός σύλλογος ήταν ένα διαμέρισμα, σας το λέω μεταφορικά, θα είχε γεμίσει από καταγγελίες, και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις καταγγελίες, καταλαβαίνετε τι λέω. Πάει κάποιος και λέει ο χ δικηγόρος  μου υπεξαίρεσε αυτά τα χρήματα, και παίρνει την απάντηση, θα δούμε εάν θα γίνει το ποινικό. Δεν μιλάμε για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Ο δικηγορικός σύλλογος δεν κάνει τίποτε, όσον αφορά το ελεγκτικό κομμάτι, όσον αφορά τις απεργίες βεβαίως πρωτοστατεί, είναι πρώτος και καλύτερος.

Ν. Βάνης: Τώρα επί διοικήσεως Ν. Βαλεργάκη, πρόσφατα ρώτησα εάν στο διοικητικό συμβούλιο όταν έχετε απεργία δεν υπάρχει επιτροπή που να εξετάζει εάν ο δικηγόρος θα πρέπει να δικάσει κάτι το επείγον. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει επιτροπή, η απάντηση που πήρα ήταν ότι, δεν υπάρχει επιτροπή, ο κάθε συνάδελφος θα μπορεί να δικάσει λόγω του οικονομικού προβλήματος που υπάρχει, και εμείς μετά θα εξετάσουμε εάν ο συνάδελφος έπραξε το σωστό.

Κ. Κόλιας: Είναι ψευδές αυτό το εάν κάποιος συνάδελφος έπραξε σωστά και μετά να το εξετάσουμε. Για να εκδικαστεί μια καταγγελία περνούν 2-3 χρόνια, διότι ο αριθμός είναι μεγάλος. Θα σας πω κάτι άλλο,  έχουμε το δικαίωμα εμείς οι δικηγόροι  και ενδεχομένως να το ξέρουν λίγοι συνάδελφοι, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, να παριστάμεθα χωρίς τετραπλότυπο, αυτό όμως το κρατάμε επτασφράγιστο μυστικό, πολλοί συνάδελφοι δεν το γνωρίζουν αυτό, ο κόσμος δεν το γνωρίζει, γιατί χάνουμε έτσι αυτό το εισόδημα, και τι εννοώ, γι΄ αυτό λέω η ανευθυνότητα και η ειλικρίνεια.

Εάν θα έλθει κάποιος και αντί να πει εγώ θέλω 1000 Ευρώ, αυτή είναι η αξία μου, μιλάω για συνάδελφο, στον πελάτη του λέει θέλω 600 Ευρώ και 400 Ευρώ το παράβολο. Όλα αυτά θα πρέπει να καταργηθούν, να υπάρχουν τα παράβολα, εγώ δεν λέω να μην υπάρχουν , να πληρώνουμε την εφορία,  διότι είμαστε οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες, να πληρωνόμαστε ανάλογα με την αξία και την δυνατότητα που έχει κάθε δικηγόρος, και αυτό θα αναδεικνύεται μέσα από τον ανταγωνισμό.

Ν. Βάνης: Πολλοί εκ των συναδέλφων σας δεν εξειδικεύονται, π.χ κάποιος να ασχοληθεί με το εργατικό δίκαιο, κάποιος με το ποινικό και ούτω καθ΄ εξής, αντιθέτως τα κάνουν όλα μαζί και στο τέλος δεν καταφέρνουν τίποτα.

Κ. Κόλιας: Γιατί υπάρχει πληθωρισμός σε δικηγόρους. Δυστυχώς το επιστημονικό επίπεδο των δικηγόρων είναι αρκετά χαμηλό, από εκεί και πέρα η αναγκαιότητα του βιοπορισμού μας καθοδηγεί στο να ασχοληθούμε με όλα, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Σ΄ αυτό δεν φταίει το δικηγορικό επάγγελμα, αυτό γίνεται από τα Πανεπιστήμιο, και εδώ από την νομική σχολή, εκεί θα πρέπει να γίνει κάποια εξειδίκευση , για να μπορέσουμε να  προχωρήσουμε.

Εάν θα το δείτε εντελώς δημοσιογραφικά  και πληροφοριακά, πόσα συνέδρια κάνουν οι δικαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών, εμείς δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, όχι για να πάρουμε την άδεια, βεβαίως και γι΄ αυτό ακόμα, γιατί να μην υπάρχει μια Εθνική Σχολή Δικηγόρων, που να μην είναι δίχρονη όπως των δικαστών, αλλά 6 μήνες, και να πρέπει να περάσεις αυτό το εμπόδιο και μετά να γίνει δικηγόρος σας ασκούμενος, ή να έχουμε την δια βίου επιμόρφωση τέτοια πράγματα.

Ν. Βάνης: Πάντως κύριε Κόλια, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και η διοίκηση βλέπω ότι δεν κάνουν πολλά συνέδρια, π.χ για το περιβάλλον. Προχθές συμμετείχα σε ένα συνέδριο όπου παραβρέθηκε ο αξιότιμος πρόεδρος του ΣτΕ, πολλοί συνάδελφοι σας μόνο με τις πέτρες δεν τον πήραν, έγινε χαμός, για το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής. Όταν πας σε ένα συνέδριο που το διοργανώνουν δικηγόροι και βλέπεις αυτές τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναδέλφων σας, φυσικά και έχουν δίκιο αυτές οι μεγάλες εταιρείες δεν ελέγχονται ούτε και από την δικαιοσύνη, διότι έχει βάλλει το χέρι η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Κ. Κόλιας: Εγώ μιλώ για επιμόρφωση, συνέδρια γίνονται και προσφέρουν, αλλά εγώ μιλά για μια βαθύτερη επιμόρφωση. Δηλαδή ο ασκούμενος γιατί μιλάμε για την εξειδίκευση που θα πάρει την άδεια εξάσκησης, στους 18 μήνες θα πρέπει οι 12 να είναι εξάσκηση και η 6 μήνες σε μια σχολή.

Ν. Βάνης: Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε.

Κ. Κόλιας: Να μπορεί να δουλεύει 2 μήνες σαν γραμματέας στα δικαστήρια, χωρίς να πληρώνεται, γιατί έχουμε άλλο φαινόμενο τώρα, οι περισσότεροι ασκούμενοι έχουν κακομάθει, και σου λένε “εάν δεν πληρωθώ σηκώνομαι και φεύγω”, αντιθέτως θα πρέπει να δουλεύουν για να μάθουν, δεν έχουν σύμβαση εργασίας. Είναι ένα άλλο επίπεδο αυτό που είχαμε πει του καταναλωτισμού που υπάρχει, της θεοποίησης του χρήματος, στην επιμόρφωση δεν δίνουν βαρύτητα.

Επίσης θα πρέπει να δώσουμε και κάποια βαρύτητα στην αυστηρότητα. Οποιαδήποτε παραβίαση του δικηγορικού λειτουργήματος πρέπει να τιμωρείται πειθαρχικά, γιατί δεν μπορεί  να κάνει τίποτε άλλο ο σύλλογος, αλλά πρέπει να τιμωρείται. Δεν μπορεί να επιβάλλεται  για πολύ σημαντικές περιπτώσεις και για σημαντικά πρόσωπα, δεν θα πω ονόματα, μια ποινή και μετά σου λέει έχεις το δικαίωμα να πας στην δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα γίνει μετά από 2-3 χρόνια και να υπάρχουν οι ποινές αυτές, είτε το να μην ασκείται λειτούργημα για 6-10 μήνες και να τους βλέπεις στα δικαστήρια και να μην ελέγχονται.

Ν. Βάνης: Οι δικηγόροι σήμερα  με τον τρόπο σκέψης που τους διακατέχει και θα σας φέρω ένα παράδειγμα: π.χ, πριν χρόνια παρακολουθούσα μια δίκη με δικηγόρο τον  αείμνηστο Αθανάσιο Διαλυνά, ο οποίος τα είχε βάλλει με τους δικαστές, μ΄ένα τρόπο που μου έκανε εντύπωση, διότι αυτός ο άνθρωπος είχε μεγάλη κατάρτιση επί του ποινικού δικαίου και μάλιστα εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Χθες παρακολουθούσα την δίκη του πρώην  Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, εκείνο που διαπιστώνω με τους δικηγόρους εκτός από ορισμένους, μέσα σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεστε και εσείς, λίγοι σκέπτονται στο ύψος τους. Μάλιστα ο συνάδελφος σας κύριος Χάρης Βεργούλης μου είπε ότι, στον δικηγορικό σύλλογο είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Κ. Κόλιας: Εγώ θα σου πω κάτι άλλο, ο σύλλογος αυτήν την στιγμή και γενικότερα οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι εάν δεν αλλάξουν δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Ν. Βάνης: Μήπως συζητείται να καταργηθούν;;

Κ. Κόλιας: Δεν προσφέρουν τίποτα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης, όσο και να φαίνεται λαϊκισμός αυτό που λέω, δεν έχουν λόγο ύπαρξης, δεν προσφέρουν κάτι, ενώ πολλά μπορούν να προσφέρουν. Δεν φταίνε οι διοικήσεις , φταίνε όλοι, η πολιτεία, ο καταμερισμός των ευθυνών είναι σε όλους.

Ν. Βάνης: Κύριε Κόλια, το κράτος έχει αυξήσει κατά πολύ τα παράβολα για μια δίκη, μάλιστα για να καταθέσει κάποιος μια μήνυση μόνο για παράβολο πρέπει να πληρώσει 160 Ευρώ.

Κ. Κόλιας: Αυτό έγινε δήθεν για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το φιλόδικο αίσθημα που υπάρχει στον Ελληνικό λαό. Απλούστατα έτσι γίνεται πάλι, μια διαφοροποίηση υπέρ των ισχυρών που ανέκαθεν υπήρχε στην δικαιοσύνη και ταξικοποίηση της δικαιοσύνης, αλλά αυτό υπήρχε ανέκαθεν, απλώς τώρα είναι πιο φανερό. Αυτό ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα θα έχει τον καλύτερο δικηγόρο, θα έχει την καλύτερη πρόσβαση, δηλαδή εάν έχει μια κοινωνική αναγνώριση θα τον κοιτάξουν διαφορετικά, εάν θέλετε αυτό είναι και λίγο ανθρώπινο.

Αυτός ο οποίος έχει λιγότερα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εκεί βέβαια κάποιο κράτος πρόνοιας που αυτήν την στιγμή αποδιοργανώνεται σ΄ όλην την Ευρώπη μπορούσε να παρέμβει, να στηρίξει και να δώσει έστω μια αξιοπρεπή κατάσταση μια αξιοπρεπή υπεράσπιση, αυτά έχουν καταργηθεί.

Ν. Βάνης:Πρόσφατα  μια   κίνηση πολιτών  της περιοχής Βαρδάρι  που συγκέντρώσε πάνω από  600 υπογραφές,  τα είχε με τον  Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, διότι η Αντιδημαρχία  τεχνικών έργων  και πρασίνου ,του Δήμου Θεσσαλονίκης  που στεγάζεται  επί   τις   όδου Παπαρρηγοπούλου, θα μετατραπεί σε  κέντρο  αρωγής  εξαρτημένων ατόμων-Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «Ιανός» που λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  και ενώ  έψαχναν να βρουν   δικηγόρο  που να τους υπερασπιστεί , εντελή  χρειάστηκε να αλλάξουν   2-3 δικηγόρους , καθώς αντί  να τους υπερασπιστούν  , προσπαθούσαν να τα βρουν με τον Δήμαρχο. Θέλω να πω , ότι έχουμε  και τέτοιες περιπτώσεις που κάποιοι συνάδελφοι σας τους εμπαίζουν.

Κ. Κόλιας: Αυτό υπάρχει σ΄ όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο Ελληνικό Φαινόμενο, ενδεχομένως και λόγω το υπερπληθυσμού, και λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα είναι σε μεγαλύτερη ένταση.

Ν. Βάνης: Τι βλέπετε να γίνετε σήμερα με το επάγγελμα του δικηγόρου;;

Κ. Κόλιας: Κατ΄ αρχάς βλέπω ότι, αρχίζει να γίνεται ένα ξεκαθάρισμα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες του ανταγωνισμού που ζούμε και στις δημιουργίες των μονοπωλίων θα δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες. Αυτό εν μέρει είναι άσχημο, εν μέρει όμως είναι και καλό. Εκείνο δε το οποίο θα είναι καλό ορισμένοι συνάδελφοι που δυστυχώς δεν εργάζονταν, να λέμε την αλήθεια η οποία μπορεί πονάει.

Αυτοί που είχαν μηδενικές παραστάσεις για δικούς τους προσωπικούς λόγους είναι καλύτερα να πάνε στα σπίτια τους και να μην έχουν τη ιδιότητα του δικηγόρου, γιατί κάνουν κακό, θα πάρουν μια υπόθεση, θα την χειριστούν άσχημα, μιλώντας πάντα κατά πλειοψηφία και μετά δημιουργείται το κακό όνομα για όλους.

Το κακό όνομα όλων των επαγγελματικών κλάδων είναι από τους λίγους και όχι από τους πολλούς. Βλέπω ότι, ξεκαθαρίζει το τοπίο, το οποίο μόνοι μας θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε, χωρίς την συνδρομή των ξένων, χωρίς τα μνημόνια, μόνοι μας θα έπρεπε να το κάνουμε. Οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μηδέν παραστάσεις ο ίδιος ο σύλλογος, γιατί σας λέω αυτοκαταργείται, θα έπρεπε με μια διαδικασία με το υπουργείο δικαιοσύνης να περάσει κάποιο νομοσχέδιο για να τους διαγράψει.

Ν. Βάνης: Και τι βλέπετε να γίνετε στην Ελλάδα το 2013 – 2014, προς τα που πάμε;;

Κ. Κόλιας: Με μια προϋπόθεση δεν μπορούμε εμείς να μεταθέτουμε τα προβλήματα στους τρίτους. Πρέπει να καταλάβουμε δύο ουσιαστικά πράγματα, ότι λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση εννοούμε μια εν ευρεία έννοια εταιρεία, που δεν μπορεί να παίρνεις μόνο τα κέρδη, και να μην συμμετέχεις στην εργασία, ή στις ζημιές, και δεύτερον εμείς πρέπει όλοι μαζί, εννοώ την πολιτική ηγεσία, την κατώτερη των περιστάσεων πολιτική ηγεσία, μιλάμε για όλους, χωρίς να είναι φασιστικό αυτό, θα πρέπει να συνταχθεί ένα σχέδιο Εθνική σωτηρίας. Και τι πρέπει να κάνουμε εμείς σαν Έλληνες, σαν κράτος, σαν κόμματα, αποφασίσουμε να διώξουμε 20.000 ανθρώπους από το δημόσιο τομέα, όχι γιατί μου το λέει η Τρόϊκα.

Γιατί εμείς αυτά που θέλουμε να κάνουμε, τα λέμε ότι τα θέλει η Τρόϊκα, για να είμαστε εμείς όσιες Μαρίες. Εμείς λοιπόν αποφασίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς με τον τρόπο που μπήκαν, το ξέρουν άλλωστε οι ίδιοι, επίσης ξέρουν αυτοί που τους έβαλαν, να φύγουν από εκεί που είναι, ή να γίνουν μετατάξεις. Η παραγωγικότητα, ο ανταγωνισμός και οι καινούργιοι τομείς παραγωγής, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων μπορεί να μας οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα. Και κλείνοντας να πω το εξής, δεν είμαι υπερ της μίμησης, αλλά ας μην ξεχνάμε τι ήταν η Φιλανδία, μια γεωργική χώρα που κάποια στιγμή έφτασε στο αμήν και έγινε το τεχνολογικό θαύμα.

Εμείς έχουμε την ενέργεια, τον ήλιο, τον τουρισμό. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να πάει στην Χαλκιδική, ή στα νησιά, αυτή η συμπαθής τάξης κατά τα άλλα των ξενοδόχων, ή αυτών που έχουν τα δωμάτια, να βγάζουν σε δύο μήνες όλο το κέρδος, δεν γίνονται αυτά, πάει ο τουρισμός.

Ν. Βάνης: Τι θα λέγατε στους συναδέλφους σας και στους δικαστές μ΄ αυτά που περνά ο Ελληνικός λαός σήμερα, ότι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κ. Κόλιας: Όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας. Εγώ θα έλεγα να είμαστε συνεπείς, υπεύθυνοι και να ξέρουμε πολύ καλά το γνωστικό μας αντικείμενο. Νομίζω ότι οι δικαστές είναι πολύ πιο ψηλά από εμάς λόγω εμπειριών, επειδή δικάζουν τακτικά, και λόγω ελέγχων που έχουν πολύ πιο τακτικούς. Εκεί που θα πρέπει να μπει βαθύτερα το μαχαίρι και στους δικαστές βέβαια πολύ περισσότερο από τους δικηγόρους.

Πρέπει να αναπτύξουμε ένα αίσθημα ευθύνης, και ένα αίσθημα το γνωστικού αντικειμένου με πλήρη γνώση. Να έχουμε πλήρη κατάρτιση, έτσι θα μας σέβονται οι πελάτες μας, για να έχουμε εισόδημα, αλλιώς δεν θα έχουμε.

Ν. Βάνης: Κύριε Κόλια ,πως δεν σας έγινε  ακόμα κάποια πρόταση από κάποιο κόμμα για να κατεβείτε στην πολιτική, άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι βουλευτές μας είναι δικηγόροι.

Κ. Κόλιας: Το ξέρω ήταν άλλες οι συνθήκες.

Ν. Βάνης: Μάλλον δεν σας ενδιαφέρει.

Κ. Κόλιας: Όχι μ΄ ενδιαφέρει. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Για να ασχοληθείς όμως με την πολιτική θα πρέπει να αφήσεις αυτό που έχεις δημιουργήσει. Εγώ δεν μπορώ να αφήσω το γραφείο μου που λειτουργεί εδώ και χρόνια, και να πάω στην πολιτική, η οποία δυστυχώς εδώ έχει μεγάλη σημασία η διδασκαλία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η πολιτική είναι για τους ανεπάγγελτους. Όταν κάποτε είχε κατέβει στην πολιτική ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με την ΝΔ, είχε βγάλει ένα πολύ ωραίο σύνθημα και έλεγε, ας δοκιμάσω και την βουλή, γιατί ήδη είχε ολοκληρώσει ως δικηγόρος, μετά μπήκαν και άλλοι όπως ο κύριος Ασκητής. Είχε βγει το ασυμβίβαστο επαγγέλματος και βουλευτικής ιδιότητας, το οποίο δεν ξέρω εάν ισχύει. Και όποιοι έφυγαν από την βουλή, δεν τους θέλουν αυτούς. Κάνουμε κακό εμείς οι οποίοι ασχολούμαστε με τα επαγγελματικά στην βουλή και τους βουλευτές.

Ν. Βάνης: Κύριε Κόλλια,  θέλω να σας ευχαριστήσω, και σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα σας έχουμε κοντά μας.

Κ. Κόλιας: Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, θα είμαι στην διάθεση σας όποτε το θελήσετε.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΣΕΚΕΡΗΣ, ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Διαβάζουμε διθυράμβους – κυρίως – στα Συστημικά Μέσα, τις τελευταίες ημέρες, για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Που εν πολλοίς είναι δικαιολογημένοι, αφού αυτό το ιστορικό κόσμημα μαράζωνε...

Για τη σύμβαση 717, την εγκληματική αδράνεια και την επερχόμενη καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρώπη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Για τη σύμβαση 717, την εγκληματική αδράνεια και την επερχόμενη καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρώπη Νίκος Ι. Νικολόπουλος Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αθήνα, 12 Μαΐου 2025 Προς: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαία Εισαγγελέα, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ελληνικό...

ΔΕΚΤΗ ΜΕ ΠΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ & ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.

Το Δικηγορικό Γραφείο Χρήστος Πέτκος και Συνεργάτες πέτυχε με προσωρινή διαταγή που έγινε δεκτή την αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής εναντίον πρωτοφειλέτη και των εγγυητών του. Το Δικαστήριο πιθανολόγησε, ότι η Ανακοπή που άσκησαν οι παραπάνω θα ευδοκιμήσει μετά βεβαιότητας...

Η υφυπουργός υμνεί το αντεθνικό ΕΛΙΑΜΕΠ

Υμνους στο αντεθνικό ΕΛΙΑΜΕΠ επιφύλαξε -και, μάλιστα, από βήματος Ολομέλειας- η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία λειτούργησε ως πρώτης τάξεως «πλυντήριο» του ιδρύματος, του οποίου ο ρόλος κατά των συμφερόντων της χώρας μας είναι γνωστός τοις πάσι. Απαντώντας σε επίκαιρη...