Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΚωνσταντίνος Γκιουλέκας για...

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας για τις αδειοδότηση των Μ.Μ.Ε

Ο βουλευτής Θεσ/νίκης της Ν.Δ, νομικός, διακεκριμένος δημοσιογράφος, και μέλος της διακομματικής επιτροπής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, για την αδειοδότηση των Μέσων Μαζικών Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε), στην εκπομπή (2-5-2006), “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, επ΄ ευκαιρία της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου στην βουλή από τον Υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. για τα Μ.Μ.Ε (Ραδιόφωνα – τηλεόραση), θα μας κατατοπίσει πλήρως.

Κωνσταντίνε χαίρομαι που σ΄ ακούω, χρόνια πολλά.

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους τους φίλους ακροατές.

Ν. Βάνης: Μαθαίνω, ότι αυτόν τον καιρό τρέχεις συνεχώς, ήσουν και στην επαρχία.

Κ. Γκιουλέκας: Τρέχουμε συνέχεια, δεν σταματάμε καθόλου.

Ν. Βάνης: Ας έλθουμε λοιπόν στο θέμα που έχε να κάνει με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Μαΐου στην βουλή και αναφέρεται  στις συχνότητες, ότι θα γίνει σύμπτυξη συχνοτήτων, δηλαδή εάν εδώ στην Θεσ/νίκη έχουμε 62, θα γίνουν 30  οι συχνότητες στα fm

Κ. Γκιουλέκας: Συμβαίνει στο εξής:

 Το Πολυτεχνείο έχει συντάξει κάποιες μελέτες για το πόσες συχνότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο, είτε τις τηλεπικοινωνίες, είτε τις ειδικές συχνότητες, αστυνομία, Πολιτική αεροπορία, Πολεμική αεροπορία, κ.λ.π.

Με βάση λοιπόν τον χάρτη τον οποίον καταρτίζει το Πολυτεχνείο ορίζονται κάποιοι αριθμοί συχνοτήτων, μιλάμε για τα Ραδιόφωνα και κάποιοι αριθμοί τηλεόραση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποιοι σταθμοί.

Αυτός ο χάρτης καταρτίζεται με βάση τα γεωγραφικά όρια, όχι τα διοικητικά. Και τι εννοώ;;, για να καταλάβουν και οι φίλοι ακροατές, επειδή είναι εξειδικευμένο θέμα.

 Το σήμα δεν μπορεί να περιοριστεί. Όταν λοιπόν κάποιος σταθμός εκπέμπει από τα σύνορα ενός νομού, είναι λογικό ότι αυτό θα πάει και στον άλλο νομό. Άρα δεν το χωρίζουμε διοικητικά, είναι άδικο, γιατί ένας σταθμός που εκπέμπει από την περιφέρεια της Θεσ/νίκης, από τον Λαγκαδά, είναι λογικό να ακούγεται και στο Κιλκίς, δεν παραβαίνει τον νόμο.

Έτσι λοιπόν πρέπει να χωριστεί γεωγραφικά η Ελλάδα σε περιφέρειες και αυτό το κάνει το Πολυτεχνείο, ούτως, ώστε ,με βάση την γεωγραφική κατανομή να μπορέσουν μα καθοριστούν στο πόσες συχνότητες μπορούν να λειτουργήσουν στα ερτζιανά, δηλαδή στην στρατόσφαιρα όπως το λέμε για να μπορούν τα κύματα να ταξιδεύουν, ώστε με βάση αυτήν την ρύθμιση τελικώς να καθοριστεί ότι θα μπουν τόσες συχνότητες στην Αθήνα, τόσες την Θεσ/νίκη, τόσες στην περιφέρεια.

Εμείς πιέσαμε και πιέζουμε να υπάρξει ο μεγαλύτερος αριθμός συχνοτήτων. Αλλά σε κάθε περίπτωση όλα αυτά καθορίζονται με κάποια κριτήρια, κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι δηλαδή θέμα της κυβέρνησης να πει, δίνω 25 συχνότητες, ενώ μπορεί να δώσει 50.  

Καταλάβατε τι εννοώ. Είναι συγκεκριμένος αριθμός ο οποίος καθορίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως. Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, αφού καθοριστεί ο αριθμός των συχνοτήτων, μετά θα κληθούν όλοι οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι τηλεοπτικοί, φυσικά και με τα υπόλοιπα κριτήρια που θα ισχύουν στο νομοσχέδιο, αυτό που θα κατατεθεί στην βουλή μέσα στον Μάϊο.

Ο δημόσιος διάλογος έχει γίνει σε δύο συνεδρίες της διακομματικής επιτροπής. Εγώ είμαι μέλος της διακομματικής επιτροπής για το θέμα της αδειοδότησης των μέσων ενημέρωσης . Και ταυτόχρονα πέρασε και από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Που προσανατολίζεται λοιπόν η κυβέρνηση;; Στο ότι μέχρι τώρα Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις στην πατρίδα μας επί μια εικοσαετία τουλάχιστον, ή δεκαπενταετία λειτουργούν χωρίς άδειες.

Ν. Βάνης: Έχουν άδειες από την Νομαρχία.

Κ. Γκιουλέκας: Ορισμένες νομαρχιακές άδειες δεν υπάρχουν, ούτε προσωρινές.

Ν. Βάνης: Με τον νέο όμως νόμο ανακαλούνται αυτές οι νόμιμες άδειες.

Κ. Γκιουλέκας: Είναι όμως προσωρινές άδειες.

Ν. Βάνης: Το θέμα το έχω ψάξει πολύ. Έχω μιλήσει και με πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι μου παρακάλεσαν ότι, αφού θα μιλήσεις με τον βουλευτή της Ν.Δ ,τον Κ. Γκιουλέκα, να τον ρωτήσεις πως οι Σκοπιανοί εκπέμπουν στην Θεσ/νίκη, οι Βούλγαροι στις Σέρρες, οι Τούρκοι στον Έβρο και τι θα γίνε μ΄ αυτούς;;

Κ. Γκιουλέκας: Οποιοσδήποτε εκπέμπει παράνομα θα σταματήσει, αυτό είναι ξεκάθαρο, γι΄αυτό γίνεται και ο νόμος. Ακριβώς, με όλα αυτά τα φαινόμενα που είχαμε, λέω ότι αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του γεγονότος ότι ως τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να βάλουν κάποιους κανόνες στο τοπίο των Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που αφορά σε ένα μέγιστο αγαθό την ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

Για την Ν.Δ η ενημέρωση του πολίτη είναι ένα αγαθό που πρέπει να το προστατέψουμε άμεσα. Τώρα λοιπόν πήρε η κυβέρνηση την πρωτοβουλία, πρότεινε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προσήλθαν πλην του Κ.Κ.Ε το οποίο επιφυλάχθηκε και είπε ότι τις θέσεις του θα τις αναπτύξει μόνο στο κοινοβούλιο, όλες οι άλλες δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός, η ΝΔ προσήλθαν στο διάλογο.

Ο Υπουργός επικρατείας κύριος Θ. Ρουσόπουλος κάλεσε τα μέλη της επιτροπής, από το ΠΑΣΟΚ μετείχαν ο Μ. Παπαϊωάννου, ο χ. Πρωτόπαπας, και Τ. Χυτήρης που διετέλεσαν υπουργοί τύπου, ο Φ. Κουβέλης, με τον κύριο Μπότση από Συνασπισμό, και έγινε μια διευρυμένη συζήτηση πάνω στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

 Τι λένε οι βασικές αρχές: Ότι πρέπει όποιος λειτουργεί και εκπέμπει σήμα, είτε από Ραδιόφωνο, είτε σε συχνότητες στην τηλεόραση θα πρέπει να υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο όπως ορίζει το σύνταγμα.

Το σύνταγμα στο άρθρο 15 ορίζει συγκεκριμένα, ότι ο καθένας που θέλει να ασχοληθεί με την Ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια, δηλαδή την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, και την μετάδοση επί ίσοις όροις προϊόντων λόγου και τέχνης. Αυτά είναι οι βασικές αρχές του συντάγματος οι οποίες ως τώρα περίμεναν τον αντίστοιχο νόμο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ν. Βάνης: Ο νόμος Βενιζέλου δεν ήταν πλήρης;;

Κ. Γκιουλέκας: Όχι, είχε αφ΄ενός μεν, πάρα πολλά κενά σε ορισμένα ζητήματα και σε άλλα δυστυχώς ξεπεράστηκε επειδή δεν εφαρμόστηκε. Ο νόμος Βενιζέλου ήταν μια αρχή, έπρεπε να έχει γίνει, δεν εφαρμόστηκε όμως ο νόμος, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ν. Βάνης: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λέει ότι για να πάρει κάποιος άδεια πρέπει να καταβάλλει σαν τελόσημο 230.000 Ευρώ και συν 30.000 Ευρώ κάθε έτος, δηλαδή για την επαρχία το ποσό είναι πολύ μεγάλο.

Κ. Γκιουλέκας: Το νομοσχέδιο ακόμα δεν κάνει λόγο για τέτοια ποσά. Δεν ξέρω αυτή η πληροφορία από πού προέρχεται. Σε κάθε όμως περίπτωση, το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ούτε σε ποσά, ούτε σε 230.000 Ευρώ, ενδεχομένως αυτά είναι κάποιες πληροφορίες που δεν ευσταθούν. 

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να πω το εξής:

Αυτό το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να ξέρουμε ποιοι έχουν τα Ραδιόφωνα, να ξέρουμε ότι δεν μπορεί ένας να συγκεντρώνει πολλά μέσα ενημέρωσης, δεν γίνεται κάποιος να έχει δύο τηλεοράσεις, δύο Ραδιόφωνα, και δύο εφημερίδες.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να καταστεί επικίνδυνο, διότι δημιουργεί ένα μονοπώλιο το οποίο μπορεί μεθαύριο να λειτουργήσει εις βάρος της ίδιας της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να γίνουν με προσεκτικές κινήσεις. Γι΄ αυτό γίνεται μέσα από έναν δημόσιο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή με τις ενώσεις Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με τις ενώσεις των τεχνικών τύπου, με την ένωση συνταχτών, και όλοι αυτοί προσήλθαν, ήταν 50 περίπου φορείς στον δημόσιο διάλογο.

Η διακομματική επιτροπή η οποία συζητήθηκε το θέμα, το οποίο πέρασε από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Γιατί πρέπει να καταλάβουμε το εξής: Ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, δεν σημαίνει ότι ο καθένας επειδή θέλει να κάνει ένα Ραδιόφωνο μπορεί να βγαίνει να μεταδίδει ότι θέλει. Αυτό δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση, δηλαδή δεν ανήκει σε ένα μπακάλικο με την ίδια ευκολία που ανήκει σε ένα Ραδιόφωνο.

 Το Ραδιόφωνο, ή η τηλεόραση ακριβώς επειδή διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, ενημερώνουν τον πολίτη, πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια.  

Αυτό δεν υπήρχε ως τώρα και αυτό το νομικό κενό έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση και ευτυχώς με την σύμφωνη γνώμη στα βασικά σημεία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τύπου. Αυτό όμως σήμερα αποτελεί ένα προσχέδιο, δεν έχει ακόμη προχωρήσει η κυβέρνηση στην λεπτομερή σύνταξη του νομοσχεδίου.

Το διάστημα αυτό, γίνεται και συζητείται τώρα για να κατατεθεί στην βουλή και να ψηφιστεί, πριν διακοπεί η ολομέλεια της συνεδρίασης της βουλής, για να αρχίσουν τα θερινά τμήματα.

Δηλαδή ο Υπουργός Επικρατείας θα το περάσει από την ολομέλεια του σώματος και όχι από τα θερινά τμήματα. Άρα αυτό θα γίνει άμεσα, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο θα έλθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην βουλή. Αυτό το νομοσχέδιο βεβαίως μόλις καταρτιστεί σε όλες τις λεπτομέρειες, τότε θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης, διαρκή επιτροπή της βουλής, και με βάσει αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην επιτροπή, θα εισαχθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση, και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Ν. Βάνης: Το νομοσχέδιο κύριε Γκιουλέκα μιλά μόνο για Ανώνυμες Εταιρείες, ΕΠΕ, και όχι για Ομόρρυθμες. Αυτές που εδώ και πολλά χρόνια είναι ομόρρυθμες τι θα πρέπει να κάνουν;;

Κ. Γκιουλέκας: Ξέρετε πως κατέληξε το Υπουργείο Επικρατείας στο νομοσχέδιο αυτό;; Πήρε την διεθνή πρακτική, είδε λοιπόν τι ισχύει σ΄ όλες τι χώρες , κυρίως στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, αφού είμαστε και μέλος της και μας αφορά.

 Είδε λοιπόν ότι εκεί ισχύουν κάποια κριτήρια. Έκανε ένα συγκερασμό αυτών των κριτηρίων και με βάση αυτό πρότεινε κάποια πράγματα, στα υπόλοιπα κόμματα.

Δηλαδή σίγουρα η παλαιότητα ενός σταθμού , αλλά η παλαιότητα όχι από την στιγμή που κάποιος εξέπεμψε το σήμα, αλλά το θέμα είναι μαζί με το σήμα εξέπεμψε πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα;;

Γιατί κάποιος μπορεί να έχει από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο τραγούδια και να θέλει να πάρει άδεια ενημερωτικού σταθμού.

Ν. Βάνης: Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει.

Κ. Γκιουλέκας: Αυτό δεν θα μετρήσει. Όταν κάποιος είναι ενημερωτικός σταθμός και αποδεικνύεται ότι λειτουργούσε κανονικά, υπέβαλλε φορολογικές δηλώσει, απασχολούσε προσωπικό, δημοσιογράφους, αυτός μπορεί να επικαλεστεί ας πούμε το προνόμιο ότι εγώ λειτουργώ από τότε. Αυτό είναι ένα από τα κριτήρια.

Το δεύτερο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα του, δηλαδή πρέπει να δούμε πως θα αποφύγουμε τους αχυρανθρώπους, γιατί μ΄ αυτήν την λογική θα μπορούσε ένας ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φανεί μπροστά σαν αχυράνθρωπος, να φτιάξει ένα σταθμό, και να στήσει μια επιχείρηση Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και από πίσω να κρύβονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν τον σταθμό.

Ν. Βάνης: Αυτό είναι πολύ σωστό που λέτε.

Κ. Γκιουλέκας: Βεβαίως πρέπει να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι αυτός ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό το οποίο ορίζεται στο νομοσχέδιο.

Εάν κάποιος θα θέλει να λέει ότι έχω ενημερωτικό σταθμό θα πρέπει να απασχολεί ένα μίνιμουμ τεχνικών, δημοσιογράφων, να δηλώνει τις πηγές απ΄ όπου παίρνει τις ειδήσεις, για να μπορεί να ξέρει ο καθένας πως παράγεται αυτό.

 Γιατί τώρα το να έχω ένα σταθμό με έναν μόνο εργαζόμενο, να παίρνω τις ειδήσεις κλέβοντας τες από εδώ και από εκεί, χωρίς να έχω εγκυρότητα στην πληροφόρηση, και να μοστράρω ότι εγώ έσω έναν ενημερωτικό σταθμό, ούτε αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Ν. Βάνης: Και αυτό είναι σωστό.

Κ. Γκιουλέκας: Όπως επίσης, πρέπει να ισχύει κα κάτι ακόμη. Ξέρετε πολύ καλά στην περιφέρεια συμβαίνει πολλές φορές στις προεκλογικές περιόδους μια περίεργη δοσοληψία με τους ιδιοκτήτες Ραδιοφωνικών σταθμών, όχι με όλους, αλλά με κάποιους.

Ν. Βάνης: Έχετε απόλυτο δίκιο σ΄ αυτό που λέτε.

Κ. Γκιουλέκας: Έστι είναι και στις εφημερίδες, όπου έρχονται, εκβιάζουν και λένε ότι εάν δεν μου δώσεις τόσα λεφτά, όχι μόνο δεν θα σε βγάλω στις εκπομπές μου, αλλά θα σε πολεμάω κιόλας. Και γίνεται ένα πεδίο συναλλαγής.

Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν, γιατί το Ραδιόφωνο δεν είναι προϊόν που ο άλλος το παίρνει και το εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν, αλλά πρέπει μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους να λειτουργήσει.

 Ή επίσης εάν υπάρχει ένα Ραδιόφωνο μη ενημερωτικό, δηλαδή ψυχαγωγικό που παίζει μουσική, πρέπει να ρυθμιστεί, τι σημαίνει ψυχαγωγία, και όταν λέμε τι σημαίνει ψυχαγωγία με βάση το σύνταγμα πάντοτε, δεν μπορούμε εμείς να το ορίσουμε. Αλλά δεν μπορεί ένας Ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός να λειτουργεί για να πουλά προϊόντα.

Εάν θέλει κάποιος να στήσει ένα ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με ειδική άδεια. Όχι χρησιμοποιώντας μια άδεια από τις συχνότητες αυτές, για να πουλά τα προϊόντα, άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Είναι δηλαδή μια σειρά από θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Τώρα σας αναφέρω έτσι αποσπασματικά ορισμένα από αυτά. Το προσχέδιο μάλλον του νόμου προβλέπει αρκετά θέματα, όλα αυτά αποτελούν ακριβώς την ραχοκοκαλιά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιους κανόνες, σε κάποια ρύθμιση του τοπίου.

Ν. Βάνης: Αυτό που μας ενδιαφέρει κύριε βουλευτά ,είναι οι συχνότητες των γύρω όμορων κρατών της Βαλκανικής που εκπέμπουν στην Βόρεια Ελλάδα.

Π.χ το ραδιοτηλεοπτικό λέει μέχρι 3000 watt, και αυτοί εκπέμπουν στα 30.000 watt. Τι θα γίνει λοιπόν με τα Σκοπιανά που μπαίνουν στην Θεσ/νίκη, τα Βουλγάρικα, ή τα Τούρκικα στην Θράκη.

Κ. Γκιουλέκας: Αυτό είναι σοβαρό το θέμα.

Ν. Βάνης: Να σας πω το εξής: Το Ραδιοτηλεοπτικό επέβαλλε πρόστιμο σε κανάλι της Θεσ/νίκης στο TIME συγκεκριμένα, διότι έβγαινε επάνω στην Σκοπιανή τηλεόραση.

Κ. Γκιουλέκας: Η Σκοπιανή τηλεόραση, το Σκοπιανό Ραδιόφωνο δεν έχουν καμιά θέση στην Ελληνική Επικράτεια.

Ν. Βάνης: Σωστά, αλλά πως θα γίνει αυτό.

Κ. Γκιουλέκας: Αυτό μπορεί να γίνει με τεχνικά μέσα, δεν ξέρω ακριβώς λεπτομέρειες, δεν είμαι τεχνικός, δημοσιογράφος είμαι στην επαγγελματική μου ιδιότητα και δικηγόρος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τεχνικά μέσα που μπορούν να πέσουν επάνω στην συχνότητα που εκπέμπει κάποιος και να παρεμβάλλουν στο σήμα του παράσιτα, ούτως ώστε να μην εκπέμπει.

Υπάρχει η δυνατότητα δεν ξέρω ακριβώς με ποιο τεχνικό τρόπο, ξέρω όμως ότι γίνεται. Όπως και εμείς εάν θέλουμε να εκπέμπουμε στην Τουρκία δεν μπορούμε να εκπέμψουμε εάν δεν θελήσει η Τουρκία, άρα λοιπόν αυτό υπάρχει τρόπος να ρυθμιστεί.

Ν. Βάνης: Θα πρέπει να το ρυθμίσει η ΕΡΤ.

Κ. Γκιουλέκας: Η πολιτεία γενικώς. Τώρα μέσω της ΕΡΤ θα το κάνει, μέσω του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, υπάρχει ανεξάρτητη αρχή, υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχουν τρόποι να γίνει.

Σαφώς όμως δεν μπορεί κανένας ανεξέλεγκτα στον Ελληνικό χώρο να εκπέμπει τα δικά του προϊόντα, διότι δεν μπορεί και να ελεγχθεί αυτός όταν εκπέμπει από πηγή εκτός της επικράτειας.

Ενώ μέσα στην επικράτεια κάποιος πρέπει να τηρεί τους νόμους, δεν μιλώ για λογοκρισία προς θεού, αλλά μιλώ για έναν έλεγχο, όπως σας εξήγησα προηγουμένως, ούτως ώστε αυτός ο οποίος εκπέμπει οτιδήποτε να ξέρουμε ότι εκπέμπει με βάση και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της χώρας, με το σύνταγμα μας.

Ν. Βάνης: Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεται, υπήρξε μια μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που έγινε κατόπιν προτροπής του συλλόγου ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών σταθμών και της ΕΡΜΑΚ για τις παρεμβολές στα αεροπλάνα. Αποδείχθηκε ότι εδώ το άνοιγμα της πίτας της Θεσ/νίκης είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτό της Αθήνας.

Το σήμα που είναι στον Χορτιάτη δεν επηρεάζει τα αεροπλάνα κατά την απογείωση και προσγείωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η μελέτη λοιπόν έλεγε ότι στην Θεσ/νίκη χωρούν πάνω από 40 Ραδιόφωνα.

Κ. Γκιουλέκας: Κοιτάξτε όλα αυτά είναι τεχνικά θέματα. Καταλαβαίνετε ούτε ο Υπουργός Επικρατείας, οποιοσδήποτε που δεν έχει τεχνικές γνώσεις δεν μπορεί να μας ενημερώσει. Τώρα η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπως και η μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, καταρτίζεται με βάση τους ειδικούς τεχνικούς, οι οποίοι γνωρίζουν αυτά τα θέματα.

Γι΄ αυτό ακριβώς προσέφυγε η κυβέρνηση και ζήτησε μελέτη από τους ειδικούς, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα, πως μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα του Ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και να μην δημιουργεί πρόβλημα σε άλλα μέσα, όπως είπατε σε πτήσεις αεροσκαφών, και από την άλλη πόσες συχνότητες πρέπει να υπάρξουν, πόσες υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν, αυτό είναι το ζητούμενο.

 Πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά είναι μια ρύθμιση που θα έλεγα ότι έχει μια μορφή προσωρινότητας. Και το λέω αυτό γιατί μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή πολύ σύντομα, μιλάμε για τα επόμενα 6-8 χρόνια θα μπούμε στην ψηφιακή εποχή, για την τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, όπου εκεί σε μια συχνότητα θα μπορούν να λειτουργούν 4-5 Ραδιοφωνικοί, ή τηλεοπτικοί σταθμοί διαφορετικοί, είναι το νέο ψηφιακό σύστημα, η νέα τεχνολογία.

Άρα λοιπόν όλα αυτά ρυθμίζουν την σημερινή κατάσταση, το νομοσχέδιο όμως τα προβλέπει στα τελευταία άρθρα, και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει εν όψει της νέας ψηφιακής εποχής η οποία είναι προ των θυρών.

Σας είπα δεν είναι κάτι που θα γίνει το 2050, για να πούμε εντάξει βρε αδελφέ, έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας, είναι κάτι που θα το δούμε άμεσα, στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.

Άρα και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, προβλέπει λοιπόν το προσχέδιο του νόμου και ορισμένες τέτοιες ρυθμίσεις, ούτως ώστε συνολικά να μπορέσει να βάλει κάποιους κανόνες στην λειτουργία, να ξέρει ο καθένας ο τάδε σταθμός ανήκει σ΄ εκείνον, να ξέρουμε ότι αυτός ο σταθμός που εκπέμπει, εκπέμπει με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο για τους ενημερωτικούς σταθμούς, ή εκείνους για τους για τους ψυχαγωγικούς, να μπει μια τάξη, με άλλα λόγια και από την άλλη μαζί με τις νόμιμες άδειες που θα έχει πλέον το κάθε μέσο και θα ελέγχεται βέβαια εάν πληρεί τις προϋποθέσεις καθ΄ όλην την διάρκεια της λειτουργίας του, γιατί εγώ μπορεί να πάρω την νόμιμη άδεια σήμερα έχοντας έναν Ραδιοφωνικό σταθμό και να καταστραγήσω τον νόμο, να μην πληρώ τις προϋποθέσεις που είχα αρχικά.

Θα παρακολουθείται απ΄ αυτό γιατί υπάρχει ανεξάρτητη αρχή, υπάρχει το εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

Ν. Βάνης: Υπάρχει η επιτροπή Ε.Ε.Τ.Τ.

Κ. Γκιουλέκας: Ακριβώς, όλοι αυτοί θα παρακολουθούν εάν κάποιος πήρε την νόμιμη άδεια, συνεχίζει να λειτουργεί με βάση τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες του δόθηκε η άδεια. Έτσι λοιπόν πάνω απ΄ όλα προστατεύουμε τον Έλληνα πολίτη για την σωστή ενημέρωση του κυρίως.

 Δεν ερχόμαστε επαναλαμβάνω να λογοκρίνουμε κανέναν, γιατί στην Ελλάδα ζούμε με Δημοκρατία, και δεν συγχωρείται από πουθενά η λογοκρισία, θα υπάρχει ελευθεροτυπία απόλυτη, άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω, για τις εταιρείες μετρήσεων, μια και είχε γίνει πολύ θόρυβος και η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα με την AGB, αλλά και εδώ με την Focus που μετρά τα Ραδιόφωνα. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο γι΄ αυτές, μια και είστε μέλος της επιτροπής.

Κ. Γκιουλέκας: Προβλέπει και σ΄ αυτό, μήπως τυχόν συσταθεί κάποιος φορέας ο οποίος να αποτελείται από μέλη εκπροσώπους διαφόρων φορέων σχετικών με την αγορά, δηλαδή από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, από την ένωση διαφημίσεων και άλλους, ούτως ώστε ο καθένας που έχει έννομο συμφέρον να ελέγξει πως γίνονται οι μετρήσεις, και εάν γίνονται σωστά, μετά απ΄ αυτά που ξέσπασαν για το γνωστό σκάνδαλο της AGB .

Θα πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία να φροντίσει να δει το κάνουμε σ΄ αυτό το θέμα, και έτσι το χειρότερο απ΄ όλα είναι η έλλειψη ανταγωνισμού. 

Όταν κάποιο μέσο λειτουργεί μονοπωλιακά αυτό δημιουργεί προβλήματα. Γι΄ αυτόν τον λόγο προβλέπει μέσα το προσχέδιο και την δημιουργία ενός φορέα για τις μετρήσεις παράλληλα με την κάθε AGB η οποία εάν έχει τα συγκεκριμένα κριτήρια και μπορεί να λειτουργεί, θα λειτουργεί.

Δηλαδή αύριο μπορεί να έλθει μια άλλη εταιρεία σαν την AGB και να λειτουργήσουν δύο, ή και τρεις εταιρείες, εφόσον έχουν τα κριτήρια.

Το ζητούμενο είναι μαζί μ΄ αυτές να υπάρξει και ένας άλλος φορέας που να αποτελείται από εκπροσώπους διαφόρων συναφών σχετικών συμφερόντων που έχουν έννομο συμφέρον να παρακολουθούν την αγορά, για να μπορούν να την κατευθύνουν σωστά.

Γιατί μην ξεχνάτε ότι όταν ξαφνικά φτάνουμε σε ένα σημείο να λέει η AGB ότι το δελτίο ειδήσεων του τάδε σταθμού βρίσκεται στο 70% της τηλεθέασης, εδώ έμμεσα και άμεσα πολλές φορές είναι και καθοδήγηση του τηλεθεατή.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο είναι σαν να λες ότι κοίταξε να δεις ότι οι Έλληνες πολίτες προτιμούν αυτόν τον σταθμό, άρα εάν δεν τον ακούσεις προφανώς δεν έχεις την σωστή ενημέρωση που έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί για να τον ακούσει το 70% των πολιτών, λέω ένα παράδειγμα τυχαίο , άρα προφανώς είναι ο καλύτερος σταθμός, αυτό το πράγμα πρέπει να ελέγχεται.

Ν. Βάνης: Όταν οι μετρήσεις για τα Ραδιόφωνα της Θεσ/νίκης γίνονται τηλεφωνικώς από μια συγκεκριμένη εταιρεία των Αθηνών, κάνοντας την εξής ερώτηση, μήπως ακούτε το τάδε ραδιόφωνο;;; Αυτό δεν είναι άμεση παρέμβαση.

Κ. Γκιουλέκας: Βεβαίως είναι παρέμβαση, όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν, και εάν έχετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, εγώ σας καλώ και δημόσια μέσα από την εκπομπή να τα καταγγείλετε, και στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που είναι αρμόδια, ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να λάβει τα μέτρα του.

Εάν εσείς έχετε διαπιστώσει σε κάποια μέτρηση μια εταιρείας στην Θεσ/νίκη, ή οπουδήποτε αλλού, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξετάσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

Να τα καταγγείλετε επίσης στο Υπουργείο Επικρατείας, και στην γενική γραμματεία ενημέρωσης, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αρχές να μπορέσουν να ελέγξουν εάν συμβαίνει κάτι το οποίο δεν είναι σωστό, κάτι που συνέβη αντίστοιχα με την AGB.

Ν. Βάνης: Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεται, ότι έχουν βγει και διαφημιστικά σποτ στα Ραδιόφωνα που λένε το εξής:

“Ποιο Ραδιόφωνο ακούτε, εάν σας πάρει η εταιρεία μετρήσεων;;”, δηλαδή έχει γίνει και σλόγκαν στα Ραδιόφωνα.

Κ. Γκιουλέκας: Ναι, τα έχω ακούσει, παρ΄ όλο που δεν είμαι τώρα στο χώρο.

Ν. Βάνης: Κωνσταντίνε Γκιουλέκα θέλω να σε ρωτήσω, πως πάει το έργο της ΝΔ στην Θεσ/νίκη;;;

Κ. Γκιουλέκας: Παλεύουμε, θα έλεγα είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, είμαστε στην μέση της τετραετίας.

Ν. Βάνης: Εδώ θέλω να σε διακόψω, ο Πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής έκανε αρκετά βήματα για την Θεσ/νίκη τον τελευταίο καιρό, και αυτό είναι προς τιμήν του.

Κ. Γκιουλέκας: Αυτό θα ήθελα να πω, ότι εμείς εδώ οι Θεσσαλονικείς έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι βρισκόμαστε, δόξα το θεό, σε μια καλή πορεία. Και δεν το λέω επειδή είμαι κυβερνητικός βουλευτής, το λέω γιατί θα σας φέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Έργα τα οποία έμειναν στα χαρτιά επί 15ετία, ή 20ετία και κάποιοι μας κορόϊδευαν στην κυριολεξία, γιατί αυτή η πόλη γνώρισε μια προφανή εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι σ΄ αυτήν την πόλη εκλέγονται κορυφαίοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, και παρ΄ όλα αυτά δεν είδαμε να προχωρά κανένα έργο υποδομής.

Σας φέρω ένα απτό παράδειγμα το οποίο ξαφνικά σήμερα έχει μπει σε μια διαδικασία καταστευής, δηλαδή μέσα στον Μάϊο, μιλάμε γι΄ αυτόν τον μήνα αρχίζουν οι μπουλντόζες να σκάβουν για το μετρό της Θεσ/νίκης.

Ν. Βάνης: Επιτέλους θα ξεκινήσει αυτό το έργο που εδώ και τόσα χρόνια ακούγαμε για την Θεσ/νίκη.

Κ. Γκιουλέκας: Δεν μιλάμε ότι θα μπει ο ανάδοχος και θα αρχίσουν οι μελέτες. Έχουν τελειώσει όλα αυτά και ξεκινά η κατασκευή του μετρό. Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά επίσης η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας και ταυτόχρονα η επέκταση της έκτης προβλήτας στο λιμένα Θες/νίκης, και μόλις επεμπλακεί το θέμα που κατέθεσε με την τελευταία ένσταση ο πρόεδρος του Δήμου Θερμαϊκού, για το θέμα του αεροδρομίου, το οποίο θα ξεκινήσει και αυτό.

Δηλαδή η επέκταση του διαδρόμου απογειώσεων και προσγειώσεων προς την θάλασσα, για να γίνει το αεροδρόμιο μας πραγματικά διεθνές και να μπορούν τα τζάμπο να απογειώνονται και να προσγειώνονται από εδώ για διηπειρωτικές πτήσεις, γιατί σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν. Έχει δε ήδη αρχίσει η ανέγερση του νέου Δημαρχείου, γι΄ αυτό πριν από δύο εβδομάδες ήταν εδώ ο πρωθυπουργός.

Ν. Βάνης: Βλέπουμε ότι το έργο αυτό προχωρά.

Κ. Γκιουλέκας: Επίσης ξεκινά και το διεθνές πανεπιστήμιο η διοικούσα επιτροπή του οποίου πρόκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα , ίσως και μέσα στο Μάϊο να ανακοινωθεί.Έχει συσταθεί η διοικούσα επιτροπή και πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, δεν ξέρω εάν πρόκειται να συμπληρωθεί με κάποια άλλα μέλη ακόμη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ότι ξενινά το πανεπιστήμιο.

Άρα λοιπόν τέσσερα μεγάλα έργα αεροδρόμιο, λιμάνι, υποθαλάσσια, Δημαρχείο, διεθνές πανεπιστήμιο έχουν προχωρήσει. Γι΄αυτό έχουμε κάθε λόγο οι Θεσσαλονικείς να λέμε ότι πράγματι μπήκαν σε μια πορεια όλα αυτά που περιμένανε τόσα χρόνια.

Ν. Βάνης: Μια και είστε Μακεδόνας βουλευτής και δει της Θεσ/νίκης, θέλω να μας πείτε πως προχωρά το έργο της Εγνατίας οδού.

Κ. Γκιουλέκας: Η Εγνατία οδός ολοκληρώνεται το 2008. Έχω κάνει μια περιοδεία τώρα το Πάσχα από την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα, πολλά σημεία έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, είναι ένα μικρό κομμάτι που δημοπρατείται και τελειώνει. Έχει δημοπρατηθεί όλη η Εγνατία και προχωρά. Και για την Εγνατία που λέτε, άλλο σκάνδαλο τεράστιο.

Η Εγνατία οδός όπως θα θυμάστε πολύ καλά ο κύριος Σημίτης μας έλεγε ότι θα τελειώσει το 2000, μετά μας έλεγαν το 2004, μετά το 2006, και δυστυχώς είμαστε στο 2006 και η Εγνατία ακόμα κατασκευάζεται.

 Ξέρετε πιο είναι το πιο τραγικό και το δυστύχημα, ότι σε πάρα πολλά σημεία που θα είχαν αποφευχθεί ατυχήματα, σκοτώνονται συνάνθρωποι μας σε τροχαία, ενώ εάν είχε δοθεί εγκαίρως η Εγνατία στην κυκλοφορία θα είχαμε γλυτώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όπως επίσης συμβαίνει και με τον δρόμο Θεσ/νίκης – Αθηνών – Πατρών, την λεγόμενη ΠΑΘΕ που επί 15 χρόνια προσπαθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και δεν το λέω αντιπολιτευτικά, αλλά τα λέω γιατί είναι αυτά γεγονότα επί 15 χρόνια προσπαθούσαν να την φτιάξουν,

Σας θυμίζω δε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο μεγάλος Μακεδόνας πολιτικός έφτιαξε την οδό Θεσ/νίκης – Αθηνών που δεν υπήρχε, ήταν δική του χάραξη, χωρίς κοινοτικά κονδύλια, με πόρους Εθνικούς σε τρία χρόνια. Και εμείς δεν μπορούμε να διαπλατύνουμε στην σύγχρονη Ελλάδα επί 15 χρόνια αυτήν την οδό που είναι χαραγμένη. 

Αυτά τα έργα προχωρούν, όποιος περάσει από τον Μαλιακό κόλπο θα δει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό εργοτάξιο, συνεχώς προχωρούν, ούτως ώστε η Εγνατία μέσα στο 2008 να έχει παραδοθεί, και αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, όχι για την ΝΔ.

Σήμερα είναι η ΝΔ και κρίνεται αυτή ως κυβέρνηση, και αυτή θα κριθεί στις επόμενες εκλογές για το έργο που έκανε, ή ενδεχομένως γι΄ αυτά που δεν θα έχει κάνει.

Το ζητούμενο είναι ότι ο Έλληνας πολίτης από την οποιανδήποτε κυβέρνηση, είτε στης ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια περίμενε να δει αποτελέσματα, στην οικονομία, δηλαδή στο πορτοφόλι του, αποτελέσματα στο θέμα της ανεργίας που είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό που μας έχει πνίξει όλους στα αστικά κέντρα, αλλά που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και στο Εθνικό δίκτυο, γιατί σε πολλά σημεία είναι καρμανιόλα.

Είναι ντροπή το 2006 να υπάρχει πινακίδα στον Μαλιακό κόλπο που να λέει “προσοχή εισέρχεστε σε επικίνδυνη ζώνη”, δηλαδή το να πεις στον οδηγό, προσοχή μην σκοτωθείς. Γιατί τόσα χρόνια αυτά τα λεφτά που ήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποκτήσουμε υποδομές, δυστυχώς κάποιοι τα σπατάλησαν, για να πω και πιο χοντρά τα έφαγαν, αντί να κάνουν έργα.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Τα δύο λοιπόν χρόνια που κυβερνάμε έχουν μπει οι διαδικασίες, έχουν τελειώσει αρκετά πράγματα και έχουν ξεκινήσει κατασκευές, να δει ο κόσμος τα έργα, και από εκεί και πέρα στο τέλος της τετραετίας να απολογηθούμε όλοι μας, αλλά κα εμείς ως κυβέρνηση πάνω απ΄ όλα, γιατί έχουμε και την συλλογική ευθύνη, για το ζήτημα της οικονομίας, μειώσαμε την ανεργία και πόσο;;

 Καταφέραμε να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις;;

Καταφέραμε να δώσουμε το ΕΚΑΣ, το ειδικό βοήθημα στους εκατοντάδες, χιλιάδες μικροσυνταξιούχους;;

Καταφέραμε να δώσουμε στους αγρότες σύνταξη αξιοπρεπή των 300 Ευρώ;; Όπως είπαμε, από εκεί και πέρα θα κριθούμε.

Αυτά όμως όπως είχαμε την εντιμότητα να πούμε από την πρώτη στιγμή είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ακόμα είμαστε στα δύο χρόνια και έχουμε μπροστά μας άλλα δύο χρόνια, καθώς είμαστε απολύτως βέβαιοι με βάση τον προγραμματισμό και την στρατηγική που ακολουθούμε, ότι όλες αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Το έχει πει επανηλημένως και ο πρωθυπουργός της χώρας, και νομίζω σ΄ αυτό το πράγμα φυσικά θα κριθεί η κυβέρνηση, γιατί όταν σε όλους τους τόνους διακηρύσσει ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα της, στο τέλος βέβαια θα ελεγχθεί εάν το τήρησε.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, ακολουθούμε με πολύ σκληρή δουλειά το πρόγραμμα μας και είμαστε αισιόδοξοι, ότι στο τέλος θα είμαστε περήφανοι στον Ελληνικό λαό, αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε, τα έχουμε κάνει σ΄ αυτήν την τετραετία για να ζητήσουμε την ψήφο του για την επόμενη τετραετία.  

Ν. Βάνης: Και τώρα κύριε Βουλευτά μια ερώτηση που αφορά τον Δήμο Θεσ/νίκης. Πως βλέπετε τον Β. Παπαγεωργόπουλο, γιατί ακούγονται ότι θα υπάρχουν πολλοί συνυποψήφιοι του, και πως αξιολογείται το έργο το ως Δήμαρχος.

Κ. Γκιουλέκας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος είναι ένας Δήμαρχος ο οποίος παρήγαγε ένα σημαντικό έργο. Σ΄ αυτά τα χρόνια η πόλη μας έχει αλλάξει μορφή σε πολλά σημεία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τα μεγάλα έργα υποδομής.

Το θέμα του μετρό, της υποθαλάσσιας, δεν είναι θέματα του Δήμου Θεσ/νίκης. Αλλά οι ασφαλτοστρώσεις που έχουν γίνει, ο φωτισμός που έχει αλλάξει, η νέα παραλία που αλλάζει τώρα με τα θεαματικά πάρκα, η παλιά παραλία, ο Λευκός Πύργος, το νέο Δημαρχείο.

Ν. Βάνης: Η Δημοτική Αστυνομία που αύξησε το δυναμικό της.

Κ. Γκιουλέκας: Η Δημοτική Αστυνομία, και τόσα έργα είναι μερικά απ΄ αυτά τα οποία παρήχθησαν υπό την Δημαρχεία του Β. Παπαγεωργόπουλου της δύο προηγούμενες τετραετίες. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο Δήμαρχος που την προηγούμενη φορά οι συμπολίτες μας του είχαν δώσει 54%, για να περάσει και να συνεχίσει το έργο το οποίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Εγώ λοιπόν θα σας πω με σκληρή μάχη , κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται, πρέπει να αγωνίζεται και να μάχεται για τις ιδέες του, εγώ πιστεύω ότι τον προσεχή Οκτώβριο οι Θεσσαλονικείς με σκληρή μάχη που θα δώσουμε όλοι μας, θα δώσουμε το διαβατήριο για την επόμενη τετραετία και πάλι στον Β. Παπαγεωργόπουλο για να οδηγήσει αυτήν την πόλη και να ολοκληρώσει αυτό το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει προς το μέλλον.

Ν. Βάνης: Και μια τελευταία ερώτηση, γιατί είστε χυμαρώδης και δεν ήθελα να σας διακόψω. Ακούσαμε από συμπολίτες φίλους μας αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αθήνα επί 5 έτη και θέλουν να έλθουν με μετάθεση στην Θεσ/νίκη.

Εδώ υπάρχουν 50 θέσεις κενές, αλλά δεν μπορούν να έλθουν από την Αθήνα, γιατί φυλάσσουν ορισμένους στόχους. Οι άνθρωποι θέλουν να έλθουν στις οικογένειες τους, μια και εσείς με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης βρισκόσαστε θα θέλαμε μια απάντηση.

Κ. Γκιουλέκας: Ο κεντρικός προγραμματισμός των δυνάμεων της Αστυνομίας γίνεται από το Αρχηγείο. Εκείνο λοιπόν προγραμματίζει με βάση τις ανάγκες της αστυνόμευσης του τόπου, το πώς θα μετακινηθούν κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και ειδικότερα στην Ελληνική Αστυνομία.

Μην ξεχνάτε ότι ο προηγούμενος Υπουργός κύριος Βουλγαράκης είχε εξαγγείλει εδώ στην Θεσ/νίκη κάτι το οποίο προχωρά άμεσα , την αναδιάρθρωση της αστυνομικής δύναμης της Θεσ/νίκης.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι κάτι γίνεται.  

Κ. Γκιουλέκας: Πρόκειται να έλθουν 400 νέοι αστυνομικοί, όχι σε ηλικία, 400 ακόμα αστυνομικοί στην ήδη υπάρχουσα στην Θεσ/νίκη αστυνομική δύναμη. Θα ενισχυθεί η υπάρχουσα δύναμη και αναδιαρθρώνονται όλες οι υπηρεσίες της με άλλους 400 αστυνομικούς.

Θα γίνουν τμήματα τροχαίας. ανατολικά, δυτικά, και στο κέντρο. Γίνονται επίσης τμήματα αλλοδαπών ανατολικά και δυτικά.

Ν. Βάνης: Γίνονται τμήματα ασφαλείας.

Κ. Γκιουλέκας: Τμήματα ασφαλείας, καινούργια αστυνομικά τμήματα στην γειτονιά. Καταργείται εκείνο το παρωχημένο μοντέλο των πολυδύναμων, για να βλέπει ο Έλληνας πολίτης τον αστυνομικό στην γειτονιά του, και να μην αναγκάζεται για να βγάλει ταυτότητα, ή να καταγγείλει κάτι, να κάνει ταξίδι ολόκληρο, όπως μέχρι τώρα είχαμε τα πολυδύναμα.

Θα πηγαίνει λοιπόν στην γειτονιά του, θα γνωρίζει τον αστυνομικό, θα υπάρχει ακόμα πιο έντονη αστυνόμευση εκεί που υπάρχουν προβλήματα εγκληματικότητας πιο οξυμμένα σε ορισμένες περιοχές της Θεσ/νίκης. Όλα αυτά λοιπόν εμπίπτουν σ΄ αυτήν την διαδικασία. Και αυτό που λέτε για τις 50 θέσεις εμπίπτει μέσα σ΄ αυτό.

Την μεγάλη εβδομάδα ήταν εδώ ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός κύριος Δημοσχάκης, ο οποίος μαζί με τον γενικό επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος κύριο Αδραβίζο και τον Μπάμιατζη, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θες/νίκης, τους δύο στρατηγούς.

 Μας ενημέρωσε όλους τους βουλευτές της πόλης για το πώς προχωρά η αναδιάρθρωση. Μας εξήγησε ότι όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν άμεσα.

Ν. Βάνης: Θέλω κύριε βουλευτά να σας ευχαριστήσω που δεχθήκατε να μιλήσουμε για όλα στην εκπομπή μου και να σας ευχηθώ πάντα να μάχεστε για τα καλό της πόλης, πράγμα που εσείς το ξέρετε καλά, και πάντοτε να είστε στο πλευρό των Θεσσαλονικέων.

 Κ. Γκιουλέκας: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή σας μέρα.

Κωνσταντίνος”>http://www.gioulekas.gr/”>Κωνσταντίνος Γκιουλέκας….

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πολιτικά χαρακτηριστικά Η δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Τι λέει η ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη και της διοικησης της ομάδας. Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τεσσάρων ακόμη στελεχών της, για τα αδικήματα της υποστήριξης και χρηματοδότησης εγκληματικής...

Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της παλαιά Μονής Εσφιγμένου και προσέφυγε στον ΟΗΕ.  

Άγιο Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου προσέφυγε στον ΟΗΕ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παλαιά  Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, έπειτα από χρόνια αντιπαράθεσης με την ελληνική πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφεύγει για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,...

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ” – Όλοι οι Έλληνες μαζί με Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Από το 2021 ( είχαμε καλέσει δημόσια Σαμαρά και Καραμανλή να ρίξουν τον Μητσοτάκη, απαλλάσοντας την χώρα από τον "χώρο" των "woke" και της ερμαφρόδιτης πολιτικής στα ζωτικά εθνικά μας θέματα, ενώ το 2023 καλέσαμε στο "Ολοι Μαζί", σε...