Κοινή πρόταση της Νομαρχίας Αθηνών, του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον περιορισμό της ασύδοτης λειτουργίας, χωρίς νόμιμη άδεια, των νυχτερινών κέντρων παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών , νομάρχης Αθηνών ο Γ.Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο διευθυντής – ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Αθηνών Γ. Μπαταλογιάννης.
Η πρόταση αποτελεί προϊόν της τριμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία των κυρίων Σγουρού και Κακλαμάνη, αφού διαπιστώθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν παρέχει τα μέσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μπει φραγμός στη λειτουργία των παράνομων νυχτερινών κέντρων.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νομάρχης Αθηνών, δήλωσε σχετικά: “Με το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κακλαμάνη ξεκινήσαμε τη συνεργασία, έστω και εάν ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γιατί πιστεύουμε ότι στα προβλήματα των πολιτών δεν υπάρχουν χρώματα.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τον Δήμο Αθηναίων και δεν μπορώ να μην το επισημάνω. Είναι απλά συμπτωματικό, συνέχισε ο νομάρχης, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, σε κάποιο από τα νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν παράνομα.
Τόσο εμείς ως Νομαρχία Αθηνών, όσο και ο Δήμος Αθηναίων προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους, όμως η Νομαρχία έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, συγκεκριμένα 2.200 κενά, τα οποία συνεχώς αυξάνουν, λόγω συνταξιοδότησης των υπαλλήλων και της λήξης των συμβάσεων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας”.
Στη συνέχεια, ο Νομάρχης Αθηνών, διευκρίνισε με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής τί ακριβώς θα πρέπει να αλλάξει στην ισχύουσα νομοθεσία από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Νομαρχίας, Δήμου και Αστυνομίας να έχουν λυμένα τα χέρια.
Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για:
Έναρξη Επιτηδεύματος από την οικεία ΔΟΥ.- Καμία επιχείρηση δεν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ, χωρίς την προέγκριση της δημαρχιακής επιτροπής και χωρίς την κατάθεση πλήρους φακέλου δικαιολογητικών.
Πρόστιμα –Να καθιερωθεί αυστηρότερο πλαίσιο επιβολής προστίμων 1.000 έως 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μέχρι 200 καθίσματα και 10.000 έως 200.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις άνω των 200 καθισμάτων.
Παράλληλα, να προβλεφθεί η δυνατότητα επιβολής προστίμου και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ τα παραπάνω πρόστιμα να είναι άμεσα καταβλητέα.
Διαδικασία αυτοφώρου -Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καθώς και ο υπεύθυνος λειτουργίας να παραπέμπονται σε δίκη με παράλληλη επιβολή ποινικού προστίμου τουλάχιστον 5.000 ευρώ ως παρεπόμενη χρηματική ποινή.
Σφράγιση- Η Δημοτική Αστυνομία προβαίνει στη σφράγιση της επιχείρησης με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, εάν είναι απαραίτητο Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενημερώνουν όλες τις υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), οι οποίες υποχρεώνονται να προβούν στην άμεση διακοπή όλων των παροχών προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Η παράλειψη ενημέρωσης ή η παράλειψη άμεσης διακοπής από μέρους των ΔΕΚΟ να αποτελέσει πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.
Παραβίαση σφραγίδων- Καθιέρωση αυστηρής ποινής τουλάχιστον δύο ετών στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και παράλληλη καθιέρωση διοικητικής κύρωσης, εάν παραβιάσει τη σφράγιση και επαναλειτουργήσει την επιχείρηση.
Σε περίπτωση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιχείρησης που έχει σφραγιστεί, ο νέος ιδιόκτητης να αναλαμβάνει όλες τις βεβαιωμένες χρηματικές ποινές της σφραγισμένης επιχείρησης.
Προσωρινές διαταγές -Στη διαδικασία ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα πρέπει να καλείται υποχρεωτικά και η εκδούσα αρχή, προκειμένου να εκθέτει τις απόψεις της, κάτι που σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό Χρήσεις γης
Να καθορισθούν άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή και να προχωρήσει η υπογραφή των επικαιροποιημένων σχεδίων για τις επιτρεπόμενες σε κάθε περιοχή χρήσεις γης, ώστε πολίτες και υπηρεσίες να γνωρίζουν τις χρήσεις κάθε οικοδομικού τετραγώνου.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε πως ο Δήμος συνεργάζεται με τη Νομαρχία σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στη συγκεκριμένη με το κοινό πόρισμα για τα νυκτερινά κέντρα την οποία παρουσίασαν από κοινού για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενώ περιέγραψε την πορεία για την ολοκλήρωση της κοινής αυτής προσπάθειας:
“Θα ληφθεί απόφαση σε επίπεδο των δυο συμβουλίων (νομαρχιακού και δημοτικού) και με κοινή μας επιστολή θα στείλουμε την πρόταση, καταρχήν στον κατεξοχήν αρμόδιο για εμάς υπουργό, κ. Παυλόπουλο και μετά στους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτή την εργασία, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα, και να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα που σε νέο, μικρό, αλλά πολύ σημαντικό νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή.
Όχι να πάει μια πρόταση ή μια επιστολή των δυο μας σε ένα ή περισσότερα υπουργεία και να μείνει σε ένα συρτάρι. Αυτό θα είναι πάρα πολύ άσχημο και για το κέφι που δείξαμε εμείς και οι συνεργάτες μας, οι οποίοι τραβήξανε και τραβάνε τα περισσότερα.
Ενδεικτικά, να σας πω το εξής για να καταλάβετε: μόνο στο Δήμος της Αθήνας το 2005 είχαν γίνει 2.800 έλεγχοι, το 2006 4.900 έλεγχοι και το α’ εξάμηνο του 2007, 2.880 που σημαίνει ότι θα πάμε στις 6.000. Η Νομαρχία κάνει της δουλειά της, προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της, ο Δήμος κάνει, προσπαθεί να κάνει, σφραγίζουν, βάζουν πρόστιμα, ένα ελάχιστο ποσοστό εξ αυτών τελικά εφαρμόζεται.
Με διάφορα τερτίπια, μερικά από τα οποία ξεσφραγίζονται, είτε δεν σφραγίζονται ποτέ, είτε πάνε στο Πρωτοδικείο και κερδίζουν την αναστολή, χωρίς για εμάς, κατά την άποψή μας, κανένα ουσιαστικό αιτιολογικό”.
πηγή:ert