ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-Πολιτικό Παρατηρητήριο No4
Eίναι γνωστό στις δημοσκοπήσεις ότι για αρκετούς μήνες μετά από εκλογές οι αποτυπώσεις στην πρόθεση ψήφου δεν μεταβάλουν το γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα. Συνήθως μάλιστα, όχι μόνο μειώνεται, αλλά αντίθετα διευρύνεται προσωρινά η διαφορά υπέρ του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές.
Στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις επομένως, είναι αρκετά νωρίς για να περιμένει κάποιος ουσιώδεις μεταβολές τουλάχιστον στην εκλογική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, οι πολίτες διατυπώνουν ήδη τις πρώτες ενστάσεις τους για την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης διαπιστώνοντας πρώτα απ’ όλα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας RASS (11-13/1/2010) στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση είχε προκαθορισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ή αν αντίθετα δρα βλέποντας και κάνοντας, μόνο το 36,2% απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο, ενώ το 61% προτίμησε την επιλογή του «βλέποντας και κάνοντας».
Παράλληλα, στην έρευνα της εταιρείας GPO ( 14-18/1/2010) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56,2%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά (έναντι του 41,9% που πιστεύει το αντίθετο) ενώ το 49,6% τάσσεται κατά της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μόνο για πέντε χρόνια (το 44,6% απάντησε θετικά).
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, στην ίδια έρευνα, ότι ενώ ο νέος αρχηγός της Ν’ Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει περισσότερο από 50% θετικές κρίσεις για την μέχρι τώρα παρουσία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αντίστοιχες έρευνες της ίδιας εταιρείας -από το 2005 που διεξάγονται σταθερά για λογαριασμό της ίδιας εκπομπής (Ανατροπή)- οι θετικές κρίσεις για τον Γιώργο Παπανδρέου κυμαίνονταν συνήθως κάτω από 40%.
Ειδικά δε στην πρώτη περίοδο μετά τις εκλογές του 2007 και την εσωκομματική εκλογή που έγινε στο ΠΑΣΟΚ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν μικρότερα και από 30% (28,7% τον Ιανουάριο και 27,2% τον Μάρτιο του 2008).
Αντίστοιχα, μπορεί μεν η Ν’ να συγκεντρώνει σήμερα σύμφωνα με την GPO 29,3% στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, όμως το ΠΑΣΟΚ προσέγγισε αντίστοιχο ποσοστό (29,2%) μόλις τον Σεπτέμβριο του 2008. Σε όλες τις έρευνες μετά τις εκλογές του 2007 το ποσοστό του ήταν πάντα σημαντικά μικρότερο (26,8% τον Ιανουάριο 2008, 24,7% τον Μάρτιο, 27,3% τον Μάιο και 25,2% τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ