Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΚτηματολογικά Γραφεία ...

Κτηματολογικά Γραφεία σε αντικατάσταση τα υποθηκοφυλακεία

Με το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου.

Εννέα νέα Κτηματολογικά Γραφεία για 350.000 δικαιούχους ξεκινούν τη λειτουργία τους. Πρόκειται για τις πόλεις ΣπάρτηΝαύπλιοΤρίποληΚόρινθοΠρέβεζαΗγουμενίτσα,Ζάκυνθο, Λάρισα και Καρδίτσα (προ Καποδιστριακοί ΟΤΑ). Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί κοντά στα 700.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 350.000 δικαιούχους.

H διαδικασία της κτηματογράφησης της υπόλοιπης χώρας θα ξεκινήσει μέσα στο 2014 , σε 26 ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι πόλεις της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά,  με μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

 Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στις παραπάνω πόλεις και το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στα αρμόδια κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία ξεκινούν να λειτουργούν ως Κτηματολογικά Γραφεία.

Από τις περιοχές αυτές, οι τρεις εντάσσονται σε ήδη λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία, ενώ για τις άλλες έξι περιοχές ανοίγουν για πρώτη φορά Κτηματολογικά Γραφεία στην περιοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα θα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).

Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου (νομική και χωρική πληροφορία) αποτυπώνεται πάνω στο λεγόμενο Κτηματολογικό Φύλλο του ακινήτου, αντίγραφο του οποίου μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο (κόστος 4,5 ευρώ ανά φύλλο).

Η αρχική εγγραφή είναι δυνατόν να διορθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, στο στάδιο της λειτουργίας, σύμφωνα όμως με διαδικασίες που ορίζει ρητά ο νόμος και όχι με μια απλή δήλωση του ενδιαφερομένου (δηλαδή, η δήλωση ιδιοκτησίας του ν.2308/1995 δεν χρησιμοποιείται πλέον).

Η διόρθωση αυτή είναι δυνατή μέσα σε προθεσμία πέντε ετών από την ημερομηνία ένταξης μιας περιοχής στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους νόμιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτά έτη.

Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά την διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

β) Κάποιος, που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό.

ktimatologio

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...