Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτιστικάΚουμανταρία και στη...

Κουμανταρία και στη Νέα Υόρκη

Με τίτλο «ανακαλύψτε ένα από τα αρχαιότερα κρασιά στον κόσμο» το εμπορικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει εκδήλωση στο Μανχάταν, όπου οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Kουμανταρία, το κυπριακό κρασί που κατέχει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο και χρονολογείται στα 5.500 π.Χ.

Η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες που κατασκεύασε κρασί και συγκεκριμένα την κουμανταρία με τα μοναδικά σταφύλια για την παραγωγή της στην Κύπρο.

 Τόσο οι Βαβυλώνιοι όσο και οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ αναφέρονταν στο κυπριακό κρασί ως «Υα» στην εβραϊκή γλώσσα, λέγοντας πως αποτελεί μυστήριο στα θρησκευτικά τελετουργικά την εποχή του πρώτου και δεύτερου τέμπλου της Ιερουσαλήμ.

Στην εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία στους καλεσμένους, έλληνες και μη, να γευτούν αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία των Κυπριακών κρασιών και ιδιαίτερα της Κουμανταρίας.

Commandaria: Το κρασί των Σταυροφόρων!

Κάπου στα τέλη του 12ου αιώνα, οι Ναΐτες Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη είχαν την ευθύνη της διοίκησης της επαρχίας της Λεμεσού στην Κύπρο, σύμφωνα με το φεουδαρχικό σύστημα της εποχής. Το διοικητικό κέντρο, η Κομανταρία δηλαδή, του Τάγματος στεγαζόταν στο Κάστρο του Κολοσσίου, στις δυτικές παρυφές της Λεμεσού.

Εκεί οι ιππότες, παράλληλα με τα διοικητικά τους καθήκοντα, επιδόθηκαν σε κάτι στο οποίο είχαν μακρά παράδοση και τεχνογνωσία: στην οινοποιία. Έβαλαν λοιπόν όλη τους την γνώση και την τέχνη με στόχο να τελειοποιήσουν το γλυκό κρασί που από τα αρχαία χρόνια παρήγαγε η περιοχή.

 Έτσι γεννήθηκε η Commandaria (Κουμανταρία για τους ντόπιους), που πήρε το όνομά της από τον τόπο όπου γεννήθηκε ως ιδέα. Η Commandaria παράγεται από τις γηγενείς Κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαύρο και Ξυνιστέρι. Το Μαύρο είναι μία ερυθρή ποικιλία χαμηλής ποιότητας και υψηλών στρεμματικών αποδόσεων, που δίνει κόκκινο κρασί φτωχό σε χρώμα και αρώματα.

Το Ξυνιστέρι είναι μία λευκή ποικιλία που δίνει ιδιαίτερα όξινα λευκά κρασιά, με έντονα λεμονώδη αρώματα και έντονη οξύτητα. Καμία από τις 2 ποικιλίες δεν παράγει αξιόλογα μονοποικιλιακά κρασιά. Ωστόσο, η πρόσμιξή τους στην Commandaria, και η συγκεκριμένη οινοποίηση που υφίστανται για την παραγωγή του γλυκού αυτού κρασιού, παράγει ένα αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερο και ευχάριστο.

 Η Commandaria είναι το πρώτο και μοναδικό Κυπριακό κρασί με Προστατευόμενη (Ελεγχόμενη) Ονομασία Προέλευσης. Παράγεται από αμπέλια που βρίσκονται στην συγκεκριμένη και ελεγχόμενη ζώνη καλλιέργειας που ανήκει σε μία ομάδα 14 χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Όρους Τρόοδος, βόρεια της Λεμεσού. Βάσει της τοπικής νομοθεσίας μόνο οι τέσσερις μεγάλες και παλαιότερες οινοβιομηχανίες της Κύπρου (ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ, ΕΤΚΟ και ΛΟΕΛ) επιτρέπεται να εμφιαλώνουν και να πωλούν Commandaria, με βάση πρώτη ύλη που προμηθεύονται από τους αμπελουργούς και οινοποιούς της ζώνης του συγκεκριμένου κρασιού.

 Ο τρόπος οινοποίησης της Commandaria είναι αρκετά συνηθισμένος στους επιδόρπιους οίνους. Αφού τρυγηθούν, τα σταφύλια λιάζονται για περίπου μία εβδομάδα, έτσι ώστε να αφυδατωθούν αρκετά και να συμπυκνωθεί ο γλυκός χυμός τους.

 Η ζύμωσή της γίνεται όπως και στα περισσότερα κρασιά, διακόπτεται όμως πρώιμα, έτσι ώστε να παραμείνουν αρκετά σάκχαρα στο κρασί, αφού πρέπει να είναι γλυκό.

πηγή;voanews,in2life.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...