Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑρχαιολογικάΚλεμμένες Ελληνικές Αρχαιότητες...

Κλεμμένες Ελληνικές Αρχαιότητες και o Επαναπατρισμός τους

Η Aρχαιοκαπηλία είναι μια εγκληματική πράξη, η οποία έχει ρίζες πού χάνονται στο βάθος τον αιώνων.

Χώρες με πλούσια ιστορία, παράδοση και πολιτισμό όπως η Ελλάδα, κυριολεκτικά μαστίζονται απο αυτό το φαινόμενο. Το Ελληνικό κράτος με την συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για την επιστροφή πίσω στην χώρα μας, πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων και σε αρκετές περιπτώσεις οι προσπάθειες έχουν καρποφορήσει. Παραθέτουμε μια λίστα με αρχαίους θησαυρούς της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς που επεστράφησαν στη χώρα μας:

 – Η επανάκτηση από την Ελλάδα του Θησαυρού των Αηδονιών, μιας συλλογής πολύτιμων μυκηναϊκών αντικειμένων, κοσμημάτων και σφραγίδων εξαιρετικής τέχνης.

Κατάλογος των αντικείμενων αυτών, τα οποία προήλθαν από λαθρανασκαφές στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών, κοντά στη Νεμέα, δημοσιεύτηκε σε κατάλογο δημοπρασίας με κείμενα του J.Η. Betts και πλούσια εικονογράφηση, στη Νέα Υόρκη το 1993.

Χρυσό Στεφάνι απο την Μακεδονία (Photo: New York Times)

 – Το χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα πΧ που ανακαλύφθηκε σε τάφο απο την περιοχή της Μακεδονίας.

Το στεφάνι βρισκόταν στην συλλογή του Ιδρύματος Getty απο το 1993 . Μετά απο σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα επέστρεψε το χρυσό στεφάνι στην Ελλάδα το 2007.

– Παράλληλα απο το ίδρυμα Getty επέστρεψαν:

(α) Το αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο της Θάσου, 6ου αιώνα π.Χ., το οποίο όπως επιβεβαιώνει η ΕΠΚΑ Καβάλας είχε κλαπεί από την αποθήκη των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο και είχε παράνομα απομακρυνθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μετά από περιπλάνησή του σε διάφορες συλλογές αλλοδαπών, αποκτήθηκε από τον J.P.Getty, το 1955. Το 1995 η ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού οπότε άρχισε η διεκδίκηση της αρχαιότητας δια της διπλωματικής οδού.

(β) Η στήλη των κλασικών χρόνων (4ος αιώνας) από μαύρο πέτρωμα, φέρει εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και το όνομα ΑΘΑΝΙΑΣ και πρόκειται για τύπο στήλης που εμφανίζεται συχνά στη Βοιωτία, από το ίδιο εργαστήριο, όμοια με τις 8 στήλες που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

– Το καλοκαίρι του 2008, μετά απο συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και της γνωστής Αμερικανίδας συλλέκτριας Shelby White, επεστράφηκαν πίσω στην Ελλάδα: (α) Ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας.

Χρονολογείται περί το 340 π.Χ., και σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία, της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, το πιο πιθανόν είναι να βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της περιοχής, με παράνομη ανασκαφή. και (β) Το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης, η οποία απεικονίζει έναν νέο και έναν πολεμιστή, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ..

Το κάτω μέρος της ίδιας επιτύμβιας στήλης βρέθηκε την δεκαετία του 1960, σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής, κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το εύρημα σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνος. Λήκυθος 

 – Το αρχαίο επικήδειο δοχείο “Λήκυθος” που χρονολογείται από το 400 έως το 500 π.Χ. “ανήκε” προηγουμένως σε μια ιδιωτική συλλογή στη Βασιλεία της Ελβετίας. Επέστρεψε την άνοιξη του 2008 από την Ελβετία στην Ελλάδα μετά απο συμφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Συλλέκτη.

– Έντονες ήταν και οι προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού για επαναπατρισμό 3 αρχαίων αντικειμένων τα οποία εκτίθενται στο Μichael Carlos Μuseum του Πανεπιστημίου Εmory της Ατλάντας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα:

(α) Ένα φυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα της Τερψιχόρης (4ος-2ος π.Χ.) που φυλασσόταν σε στάνη στα Γιάννινα προτού φύγει στο εξωτερικό- αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων.

(β) Έναν μνημειακού μεγέθους πίθο πιθανόν από τη Ρόδο (650-600 π.Χ.)

(γ) Μία ακέραια μινωική πήλινη λάρνακα (14ος αιώνας π.Χ.) με πλούσια γραπτή διακόσμηση (κυρίως θαλάσσια όντα) από την Κρήτη. – Παλιννόστηση αρχαιοτήτων από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

(α) Βέλγιο: Εκατόν έντεκα (111) όστρακα, μολύβδινοι σύνδεσμοι και επτά (7) νομίσματα, τα οποία προέρχονται από το Θορικό Αττικής και χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα νομίσματα προέρχονται από την Αττική και τη Σαλαμίνα. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν από τη Βελγική Σχολή Αθηνών.

 (β) Γερμανία: Ενενήντα έξι (96) αρχαία χάλκινα και πήλινα αγγεία (ταφικά κτερίσματα), που προέρχονται από νεκροταφείο υστεροκλασικών χρόνων, πιθανότατα, της Θεσσαλίας. Εντοπίστηκαν το Μάιο του 2007 σε φορτηγό προερχόμενο από την Ελλάδα και κατασχέθηκαν από τις γερμανικές αρχές στο τελωνείο της Νυρεμβέργης.

(γ) Ηνωμένο Βασίλειο: Θραύσμα επιστυλίου μεσοβυζαντινού τέμπλου ή περιθυρώματος, με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο (πλοχμό), χρονολογούμενο στον 11ο με 12ο αιώνα. Θεωρείται πιθανό να προέρχεται από μνημείο της Αρχαίας Αγοράς ή της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας, όπου υπήρχαν αρκετοί βυζαντινοί ναοί.

– Τέλος το άγαλμα του Απόλλωνα Λυκείου που είχε κλαπεί από τη Γόρτυνα Κρήτης και άλλαζε χέρια εμπόρων τέχνης και συλλεκτών επανήλθε στο ελληνικό έδαφος μετά απο συντονισμένες προσπάθειες και την υπογραφή Διμερούς Συμφωνία περί Εισαγωγής, Διαμετακόμισης και Επαναπατρισμού Πολιτιστικών Αγαθών μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας.

πηγή:history-of-macedonia

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγορεύει στους Έλληνες πολίτες να αγωνίζονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – απόφαση όνειδος για αναθηματική στήλη της Επιτροπής...

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου* Τον Οκτώβριο του 2023 συμμετείχα στις Περιφερειακές εκλογές ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας με την παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Τότε,...

Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικού Δικαίου στην Αθήνα…

Στο αρμόζον κλίμα, για την περίσταση, έλαβε χώρα η Τελετή έναρξης  του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου  στις 13 Δεκεμβρίου με το  ξεχωριστό πολιτισμικό χρώμα του βιολοντσέλου με τον ύμνο στον Απόλλωνα και την Ωδή της χαράς. Την εκδήλωση τίμησαν με...

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής και στην παραποίηση των αναγνωριστικών στοιχείων τους, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους...