Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΚατασκήνωση, αντί φοιτητική...

Κατασκήνωση, αντί φοιτητική στέγη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών του Ιόνιου ΠανεπιστημίουΜπλόκο στην πολιτική περικοπών στη φοιτητική στέγη.

Κατασκήνωσαν στην πρυτανεία οι φοιτητές (φωτογραφία) απαιτώντας να παρθούν πίσω τα σχέδια ξεσπιτώματος για πάνω από 200 φοιτητές από φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία.

Από τη  συμβολική και ουσιαστική κινητοποίηση του Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην πρυτανεία Αγωνιστικό «μπλόκο» ενάντια στο ξεσπίτωμα των φοιτητών, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη δωρεάν στέγη για κάθε φοιτητή, στήθηκε ( από την 1 Οκτωβρίου 2010) στην πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 Με μια δυναμική κινητοποίηση οι φοιτητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, «κατασκήνωσαν» με αντίσκηνα μέσα στην πρυτανεία, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να περάσει το πέταγμα στο δρόμο από Εστίες και ξενοδοχεία πάνω από 200 φοιτητών, που δρομολογούν χέρι – χέρι η πρυτανεία μαζί με την ΠΑΣΠ.

Οι φοιτητές με την κινητοποίησή τους έδωσαν άμεση, αγωνιστική απάντηση στα προαποφασισμένα και προκλητικά σχέδια δραστικής περικοπής των παροχών και στη φοιτητική μέριμνα, που ζητά η κυβέρνηση και την οποία οι εκπρόσωποί της μέσα στα Πανεπιστήμια σπεύδουν αδίστακτα να υλοποιήσουν.

 Σε αυτή την κατεύθυνση η πρυτανεία επιμένει στην επιβολή οικονομικών κριτηρίων για τη στέγαση, όταν μέχρι σήμερα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο οι ανάγκες σε στέγαση των φοιτητών καλύπτονταν πλήρως.

Την απόφασή της να βάλει φραγμούς στη δωρεάν στέγη για κάθε φοιτητή, την επανάλαβε μετά τη Σύγκλητο και στη  παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών.

Στην κινητοποίηση των φοιτητών παραβρέθηκαν, δηλώνοντας τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους, ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Κουλούρης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

 Να σημειώσουμε ότι οι φοιτητές που διέμεναν σε Εστίες και ξενοδοχεία και που τα ονόματά τους δεν ήταν στις λίστες στέγασης για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο, λόγω των περικοπών που αποφασίστηκαν, είχαν ειδοποιηθεί να παραδώσουν χτες τα κλειδιά των δωματίων τους. Αυτό αποτράπηκε τελικά, εξαιτίας και της άμεσης αντίδρασης των φοιτητών του ΜΑΣ.

Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαιτεί να μην μπει κανένα κριτήριο στο αναφαίρετο δικαίωμα της δωρεάν στέγης για κάθε φοιτητή.

Καλεί τους φοιτητές να μην επιτρέψουν να περάσει η μείωση των δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα, που οδηγεί στη μείωση του αριθμού των φοιτητών που στεγάζονται.

«Αν δεν τους βάλουμε φρένο, θα μας πάρουν πίσω το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, σε μια ζωή που θα μπορούμε να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει.

Ξεκάθαρα κατά του δικαιώματος στέγασης η ΠΑΣΠ

Ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην προσπάθεια μαζικού διωγμού των φοιτητών από τα δωμάτια αναλαμβάνει και η ΠΑΣΠ.

Υιοθετώντας το επιχείρημα της πρυτανείας ότι «δεν υπάρχουν χρήματα, κάτι πρέπει να γίνει…», προτάσσει αντί οικονομικών κριτηρίων την κατάργηση του δικαιώματος στέγασης για όσους φοιτητές δεν καταφέρνουν να περάσουν έναν αριθμό μαθημάτων κάθε χρόνο.

«Οι φοιτητές – σημειώνει η ΠΑΣΠ στην ανακοίνωσή της – που διανύουν το πρώτο έτος παράτασης να δικαιούνται στέγαση εφόσον έχουν περατώσει το 60% του συνόλου των μαθημάτων τους, ενώ για όσους διανύουν το δεύτερο έτος παράτασης το 80%».

Η απερίγραπτη θρασύτητα και κυνικότητα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ έχει και συνέχεια, καθώς το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση το μετατρέπει σε ρουσφέτι, ζητώντας την «ύπαρξη πρόβλεψης για περιπτώσεις που θα αποτελούν εξαίρεση».

Παράλληλα, οι αρχές του ιδρύματος δουλεύουν και με απειλές περί μη ανανέωσης της σύμβασης του Πανεπιστημίου με τα ξενοδοχεία για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Στην ίδια ρότα εκφοβισμού η ΠΑΣΠ διαδίδει ότι η παραμονή φοιτητών (που τάχα δεν το δικαιούνται) στα δωμάτια των ξενοδοχείων που επινοικιάζει το Πανεπιστήμιο για στέγαση, θα σημάνει ότι οι φοιτητές θα πληρώνουν κανονικά το ξενοδοχείο για το δωμάτιό τους!

Επιτροπή Αγώνα Εστιών

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών του Ι.Π. που διαμαρτυρονται για την θέσπιση κριτιρίων από την πρυτανεία που έχουν να κάνουν με τη δωρεάν στέγαση.

Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Αγώνα Εστιών οργάνωσε την πάλη, ενημέρωσε τους φοιτητές και προσπάθησε να γίνουν συνελεύσεις σε όλες τις σχολές προσπερνώντας τις απειλές της ΠΑΣΠ παίρνοντας αγωνιστική απόφαση μόνο το ΤΗΧΕΙ.

 Στον αντίποδα αυτής της εκφυλιστικής κατάστασης στα πανεπιστήμια η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα. Την Πέμπτη 7/10/2010 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με την οποία διαδηλώσαμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας για σίτιση- στέγαση για όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η πορεία μετά το κάλεσμα στήριξης προς το ΠΑΜΕ κατέληξε στην μέριμνα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή στέγασης. Στην επιτροπή και κάτω από την πίεση που ασκήσαμε και μέσα από αυτό τον προσανατολισμό, της κλιμάκωσης του αγώνα και του ανυποχώρητου των δικαιωμάτων μας, πάρθηκε ως απόφαση η πρόταση που μιλάει για αύξηση της χρηματοδότησης για τη στέγαση καλύπτοντας τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση για όλους.

Στα πλαίσια αυτά αλλά και της πίεσης προς την κυβέρνηση έγινε και η κινητοποίηση στον περιφερειάρχη, από τον οποίο η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν είναι υπεύθυνος για την παιδεία και ότι πρέπει να μπουν κριτήρια αλλά να είναι δίκαια.

 Η πρυτανεία, επειδή η απόφαση της επιτροπής στέγασης που έγινε στις 7/10/2010 δεν ήταν αυτή που θα ήθελε, προχώρησε μέσα σ΄ ένα βράδυ στην αλλαγή της σύνθεσής της με πραξικοπηματικό τρόπο. Παρ΄ όλη την προσπάθεια που έκανε η πρυτανεία για να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής στέγασης τελικά δεν τα κατάφερε.

 Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της επιτροπής στέγασης με την νέα σύνθεση που έγινε στις 8-10-2010 η επιτροπή στέγασης επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφαση της δηλ. να μην μπει κανένα κριτήριο σε ότι αφορά την στέγαση των φοιτητών σε αντίθεση με την απόφαση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου.

Απάντηση Πρυτανείας

Επειδή κατά το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά και διαστρεβλωτικά σχετικά με τη στέγαση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Πρυτανεία επιθυμεί να διευκρινίσει τα παρακάτω.

1.Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ) μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στέγαζε ΔΩΡΕΑΝ περίπου 600 φοιτητές το χρόνο, χωρίς να επιβάλλει κανένα οικονομικό ή άλλο κριτήριο, διαθέτοντας 1.200.000 ευρώ από την επιχορήγηση που λαμβάνει από το Υπουργείο Παιδείας.

 2.Πέρισυ η επιχορήγηση του ΙΠ μειώθηκε κατά 20%, ΕΝΩ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ 2010, όπως μας πληροφόρησε αρμοδίως το Υπουργείο Παιδείας, ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 35%.

3.Το ποσό του 1.200.000 ευρώ που διατέθηκε πέρισυ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ αποτελεί ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΠ για ΟΛΑ τα λειτουργικά έξοδα του 2010.

4.Κατόπιν αυτού το ΙΠ εκ των πραγμάτων ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ για τη στέγαση των φοιτητών, αφού ήδη έχει μειώσει αναλόγως ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. Έτσι η Σύγκλητος του ΙΠ στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου 2010 αποφάσισε τη μείωση του κονδυλίου της στέγασης κατά 20% μόνο, μολονότι η γενική μείωση της χρηματοδότησης είναι της τάξης του 35%, και τη διαμόρφωση κριτηρίων οικονομικών ή/και ακαδημαϊκών για τη στέγαση, προκειμένου οι οικονομικά ασθενέστεροι να θιγούν λιγότερο.

5.Η διαμόρφωση των κριτηρίων ανατέθηκε στην Επιτροπή Στέγασης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φοιτητών, προκειμένου να δοθούν ως προτάσεις στο Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει τελικά.

Η Πρυτανική Αρχή, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας, παρείχε μέχρι σήμερα στέγαση ΔΩΡΕΑΝ σε εκατοντάδες φοιτητές, πράγμα που δεν συμβαίνει    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

 Ωστόσο επειδή είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Ιδρύματος, όπως έκανε πάντα, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, δεν είναι διατεθειμένη να οδηγήσει το ΙΠ σε χρεωκοπία, ή να το μετατρέψει απλώς σε επιχείρηση δωρεάν παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, αγνοώντας ότι είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με πρωταρχική υποχρέωση της παροχή Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Τη στιγμή που έχουν ήδη μειωθεί τα κονδύλια για την εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα στο ΙΠ, η μη μείωση του κονδυλίου της στέγασης θα ισοδυναμούσε με πολλαπλάσια μείωση των κονδυλίων για τους κύριους σκοπούς του Ιδρύματος. Η δωρεάν στέγαση των πάντων δεν περιλαμβάνεται στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς κανενός ΑΕΙ.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπεύθυνα και με κοινωνική ευαισθησία θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη στέγαση τους οικονομικά ασθενέστερους όσο το επιτρέπει η παρούσα δυσμενής συγκυρία.

Ωστόσο είναι υποχρεωμένο να δηλώσει, αγνοώντας ανεύθυνες λαϊκιστικές κραυγές, ότι στην προσπάθεια αυτή δεν προτίθεται να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο σε καταστροφή. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε των φοιτητών, ούτε της ίδιας της Κέρκυρας”.

greek_parlament.jpg Ερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της στέγασης όλων των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα , ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε  Χ. Χαραλάμπους

Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι ξέρετε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες η φοιτητική κοινότητα στην Κέρκυρα είναι ανάστατη και κατ’ επέκταση βέβαια και η κερκυραϊκή κοινωνία.

Όλοι είναι ανάστατοι γιατί εκεί που περίμεναν να συνεχιστεί η μέχρι τότε πολιτική του Πανεπιστημίου να ικανοποιεί όλες τις αιτήσεις των φοιτητών για στέγαση, όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά εντελώς ξαφνικά ο κύριος Πρύτανης εξέδωσε τη λίστα αυτών που γίνονται δεκτοί. «Φοιτητικές εστίες» είναι τρόπος του λέγειν διότι στην Κέρκυρα δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε ξενοδοχεία μένουν.

Όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν οι νέες αιτήσεις, αλλά και από τους παλιούς περίπου διακόσιοι είκοσι φοιτητές πετάχτηκαν έξω από τα ξενοδοχεία. Βέβαια μπροστά στην αποφασιστικότητα των φοιτητών ο κύριος Πρύτανης ανέκρουσε πρύμναν προσωρινά και έδωσε εντολή στα ξενοδοχεία να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Μετά την ερώτηση έχουμε και επί τα χείρω εξελίξεις. Όχι μόνο συνέχισαν αυτή την πολιτική, αλλά από το ένα διακόσια που πλήρωναν πέρσι για τη στέγαση των φοιτητών, έγινε εισήγηση -και έγινε αποδεκτή από τη Σύγκλητο- να κοπεί και το 20% με αποτέλεσμα άλλοι περίπου διακόσιοι φοιτητές να εκδιωχθούν.

 Έτσι ενώ φέτος υπήρχαν περίπου εννιακόσιες αιτήσεις, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν αυτές αλλά περίπου πεντακόσιες από τις εννιακόσιες αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ούτως ώστε και οι εννιακόσιες τόσες αιτήσεις να ικανοποιηθούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα ούτως ώστε να χτισθεί και στην Κέρκυρα μια σύγχρονη φοιτητική εστία που να πληροί όλα τα δεδομένα μιας σύγχρονης φοιτητικής εστίας.

Σας ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Την ερώτηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος έχει και το λόγο. Ορίστε, κύριε Πανάρετε.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι με τις διευκρινίσεις που δώσατε σήμερα στην ερώτησή σας, τοποθετείτε την ερώτηση, κατά ένα μέρος της, στο σωστό πλαίσιο. Δηλαδή, δεν έχουν πεταχτεί έξω οι φοιτητές, όπως αντιλαμβάνομαι από την ενημέρωση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η Επιτροπή Στέγασης, στην οποία συμμετέχουν και φοιτητές, για να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα έχουν στέγαση με κρατική επιχορήγηση.

Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι στη φοιτητική εστία στην Κέρκυρα υπάρχουν εβδομήντα έξι δωμάτια τα οποία είναι υψηλών προδιαγραφών, είναι δωμάτια στα οποία μένει μόνο ένας φοιτητής και δωμάτια στα οποία το καλοκαίρι, σε διεθνή συνέδρια, φιλοξενούνται και επιστήμονες.

Επίσης, γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι θα γίνει η επιλογή μελετητή για τη δημιουργία μιας νέας φοιτητικής εστίας στην Κέρκυρα με εβδομήντα πέντε δωμάτια εξίσου υψηλής ποιότητας.

 Στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας φιλοξενούνται, με κρατική χρηματοδότηση, πεντακόσιοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η χρηματοδότηση για το 2010 για τη φοιτητική στέγαση και σίτιση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι 3.500.000 ευρώ. Είναι ένα υψηλό ποσό. Και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, πιστεύω ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Σας ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πανάρετο. Ο κ. Χαραλάμπους έχει το λόγο για δευτερολογία, προκειμένου να απαντήσει στον Υπουργό.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, η Επιτροπή Στέγασης συνήλθε χθες και απέρριψε, βέβαια, το να μπουν κριτήρια.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και να σας πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι παιδιά που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, αυτών των οικογενειών που με την αντιλαϊκή πολιτική της η Κυβέρνηση έχει πλήξει στο χείριστο βαθμό. Υπάρχει ουσιαστικά θέμα επιβίωσης.

 Αν λάβουμε υπόψη ότι η Κέρκυρα είναι και από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, γιατί είναι μία τουριστική περιοχή, καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά εάν δεν υπάρχει στέγαση για τους φοιτητές, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Κοιτάξτε: Οι φοιτητές στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αυτή τη στιγμή είναι περίπου τρεις χιλιάδες. Κι εσείς λέτε ότι περίπου πεντακόσιοι θα στεγαστούν. Ήδη υπάρχει το φαινόμενο να έχουν έρθει στην Κέρκυρα ελάχιστοι πρωτοετείς.

 Και υπάρχει ο ενδεχόμενος κίνδυνος, λόγω της ακρίβειας κι εφόσον δεν βρουν στέγη από το Πανεπιστήμιο, να μην προσέλθουν. Και υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι πετιούνται έξω από τις εστίες, διότι εργάζονται και γι’ αυτό καθυστερούν ένα λογικό χρονικό διάστημα να πάρουν το πτυχίο τους.

Το 40% των φοιτητών της Κέρκυρας εργάζεται, κύριε Υπουργέ. Για όλα αυτά εσείς μας δίνετε την απάντηση ότι υπάρχει μία σύγχρονη –μία υποτυπώδης λέω εγώ- εστία για εβδομήντα τέσσερα άτομα, τη στιγμή που στα ξενοδοχεία συστεγάζονται –γι’ αυτό και στην ερώτησή μας λέμε ότι δεν πληρούνται όροι υγιεινής και ασφάλειας- δύο και τρεις φοιτητές σε κάθε δωμάτιο.

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια σύγχρονη, υψηλής στάθμης, αποκλειστικά δημόσια παιδεία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια βέβαια πρέπει να υπάρχουν και σύγχρονες φοιτητικές εστίες. Η Κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί μάζες του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Επομένως με τον ίδιο τρόπο αν δεν στηριχθούν οι φοιτητές, πάρα πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Ίσως να είναι αυτό το ζητούμενο, αυτό το οποίο επιδιώκετε εσείς:

το πρώτο βήμα για τον «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση, που λέτε.

Όταν οι φοιτητές δεν θα μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν, μαζικά θα εγκαταλείψουν την εκπαίδευση.

 Το δεύτερο βήμα είναι να πείτε ότι τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν έχουν φοιτητές και άρα, συμπτύσσονται ή κλείνουν. Εμείς είμαστε διαμετρικά αντίθετοι.

Ζητούμε -και μέσα από τους αγώνες θεωρώ ότι το φοιτητικό κίνημα θα το κατακτήσει- να υπάρχει πράγματι δωρεάν δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες και βέβαια σύγχρονες φοιτητικές εστίες, στις οποίες οι φοιτητές όχι μόνο να μένουν, αλλά και να σιτίζονται, όπως επίσης ζητάμε να υπάρχει και δωρεάν μεταφορά των φοιτητών. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους. Ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος έχει το λόγο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσω από τον κ. Χαραλάμπους να μην μονοπωλεί εκείνος και το κόμμα του το ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Αποδείξτε το όμως, κύριε Υφυπουργέ! Κόψατε 30% από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):

 Οι περικοπές ήταν σε όλα τα Πανεπιστήμια και δεν έγιναν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ειδικά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Και λοιπόν; Ακόμα χειρότερα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):

Επιτρέψτε μου, αν θέλετε. Η χώρα περνάει μια δύσκολη περίοδο και περιμένει και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ να συμβάλουν σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών. Η τοποθέτηση που κάνατε νομίζω ότι είναι υπερβολική και μου δημιουργεί μια εντύπωση συνωμοσιολογίας: Ισχυρίζεσθε ότι θέλουμε να φύγουν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο, ώστε στη συνέχεια να κλείσουμε το Πανεπιστήμιο.

Είναι μια υπερβολή, νομίζω, σε μια γενικότερη προσέγγιση που έχετε στο να θεωρείτε ότι οτιδήποτε κάνει είναι η Κυβέρνηση είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και εσείς είστε οι αποκλειστικοί προστάτες των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, απλώς θέλω να σας παρακαλέσω να μην αμφισβητείτε και εσείς τις δικές μας τις προθέσεις. Να μας κάνετε κριτική εκεί που νομίζετε ότι κάνουμε κάτι στραβό. Έρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα τώρα.

Έχετε μια άποψη, την οποία την αποτυπώνεται και στην ερώτησή σας, όλοι οι φοιτητές να έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση. Μακάρι να μπορούσαμε. Αν μου πείτε μια χώρα στο κόσμο που παρέχει σε όλους τους φοιτητές, είτε είναι στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους, είτε έχουν περάσει οκτώ ή δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό δωρεάν, σίτιση και στέγαση θα είχε ενδιαφέρον να δούμε με βάση ποια οικονομική προσέγγιση το επιτυγχάνει.

Τι κάνουμε φέτος που νομίζω ότι είναι σωστό- και ελπίζω να βοηθήσετε σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχετε λόγο να μην βοηθήσετε. Λέμε ότι με αυτά που υπάρχουν –εσείς λέτε ότι είναι λιγότερα από όσα πρέπει, εμείς λέμε λίγα είναι, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι- να γίνει ένας καλύτερος τρόπος επιλογής αυτών που μένουν στις εστίες.

Να δούμε, δηλαδή, ποιος έχει πιο πολύ ανάγκη για να μείνει στις εστίες. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, όπως θα το γνωρίζετε, να υπάρχουν άτομα –υπήρχαν, τα βρήκαμε, φάνηκε- τα οποία είναι στις εστίες δεκαοκτώ χρόνια. Έχουν το δωμάτιο της εστίας για δεκαοκτώ χρόνια.

Έρχομαι εγώ και σας λέω: Ένα παιδί μια πολύτεκνης οικογένειας, που η οικογένειά του έχει οικονομικό πρόβλημα και είναι πρωτοετής, δεν δικαιούται να διεκδικήσει την παραμονή στην εστία; Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπουν κάποια κριτήρια με βάση τα οποία αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη ή περισσότερη ανάγκη –γιατί δεν είναι μόνο αυτοί που μπαίνουν στις εστίες- να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις εστίες;

Γι’ αυτό το λόγο ένα πράγμα που λέμε φέτος είναι να μπουν κριτήρια και εγώ σας ζητώ, αν θέλετε, να συμβάλλετε και σεις σε αυτά τα κριτήρια. Εάν προτείνετε κριτήρια, τα οποία είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε και εσείς –και επιτρέψτε μου αυτή την αναφορά- δεν έχετε κανένα λόγο και ως κόμμα και ως ιδεολογία να μην υπάρχουν κριτήρια στις εστίες.

 Βοηθήστε μας, λοιπόν, να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση και με αυτά που είναι διαθέσιμα, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εστιών, προς όφελος εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ευχαριστώ./ πληρωφ:rizospastis/esos 

elliniko-fenomenogr.jpgΠόλεμος κρεβατιών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...