Καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ Τσαρλς Λίμπερ του τμήματος Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Χάρβαρντ και στο Τεχνολογικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο της Γουχάν της Κίνας από όπου διέρρευσε ο κορονοϊό.
Ένας πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ για τη συνεργασία του με κινεζικό ερευνητικό κέντρο, σε μία απόφαση που βασίστηκε σε νομολογία που πέρασε επί προεδρίας Τραμπ για την αντιμετώπιση της «οικονομικής κατασκοπείας» από την Κίνα.
Ο 62χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τσαρλς Λίμπερ, κρίθηκε ένοχος επειδή απέκρυψε από τις αρχές την συμμετοχή του στο κινεζικό πρόγραμμα «Σχέδιο Χιλίων Ταλέντων», επειδή υπέβαλε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και γιατί δεν δήλωσε ότι κατείχε κινεζικό τραπεζικό λογαριασμό.
Οι εισαγγελείς στη Βοστόνη είπαν ότι ο Λίμπερ απέκρυψε εν γνώσει του τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Κίνας, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ξένων ειδικών στην έρευνα. Ο Λίμπερ, πρώην επικεφαλής του τμήματος Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Χάρβαρντ, είχε ενταχθεί το 2011 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γουχάν της Κίνας ως επιστήμονας.
Του δόθηκε μηνιαίος μισθός 50.000 δολαρίων, επιπλέον των εξόδων διαβίωσης που έφταναν έως και τα 158.000 δολαρίων. Του δόθηκαν επίσης περισσότερα από 1,5 εκατ. δολάρια για να ιδρύσει ένα ερευνητικό εργαστήριο και σε αντάλλαγμα, έπρεπε να παράγει πατέντες και επιστημονικά άρθρα για λογαριασμό του πανεπιστημίου.
Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα με βάση τον αμερικανικό νόμο, ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν ότι ο Λίμπερ είπε ψέματα στις αρχές σχετικά με τη συμμετοχή του, τη σχέση του με το πανεπιστήμιο της Γουχάν και δεν δήλωσε εισόδημα που είχε αποκτήσει στην Κίνα.
Προηγουμένως ο καθηγητής λάβει επιχορηγήσεις 15 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και για αυτό το λόγο είχε την υποχρέωση να αποκαλύψει τυχόν σύγκρουση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης από ξένες κυβερνήσεις ή οργανισμούς.
Από την άλλη, η ομάδα υπεράσπισης του Λίμπερ είπε ότι οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε εσκεμμένα.
Η δίωξη σε βάρος του Λίμπερ έγινε με βάση το νόμο «Πρωτοβουλία Κίνα» που πέρασε το 2018 επί κυβέρνησης Τραμπ, με την αιτιολογία τον περιορισμό της «κλοπής έρευνας και κρίσιμων οικονομικών πληροφοριών των ΗΠΑ από την Κίνα.
Ωστόσο, ο νόμος αυτός έχει δεχθεί σοβαρές επικρίσεις, ότι απειλεί την ακαδημαϊκή έρευνα, στοχεύει δυσανάλογα τους Κινέζους ερευνητές και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: BBC