Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήTerrorismΚαι τότε πυρκαγιές...

Και τότε πυρκαγιές επί θητείας Καραμανλή και σήμερα πυρκαγιές το ίδιο σχέδιο

Το βέτο στο Βουκουρέστι και η Ρωσία

Oργανωμένο σχέδιο των Τούρκων ήταν οι φωτιές του 2007, αποκαλύπτει ο πρώην συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλος.

«Πολλοί στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν την διακυβέρνηση Καραμανλή κλείνουν τα μάτια ακόμη και μπροστά στα προφανή» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού από το 2000-2009 Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου αρχικά της ΝΔ και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα γεγονότα της εποχής Καραμανλή και αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών του 2007, με αφορμή και την πρόσφατη παρουσίαση ενός βιβλίου δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κάνει λόγο, για πρώτη φορά, για οργανωμένο σχέδιο ,υποστηρίζοντας αφενός ότι «ήταν ξεκάθαρη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις πυρκαγιές στην Ελλάδα» και αφετέρου επικαλούμενος τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου για ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται υπουργοί και στρατηγοί της Τουρκίας να σχεδιάζουν παράνομες και εγκληματικές ενέργειες εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή ,ερωτηθείς αν ήλθε η ώρα να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός ακόμα και στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Κώστα Σημίτη στο Οικονομικό Φόρουμ για «φούσκωμα» του ελλείμματος την πενταετία 2004-2009, απαντά διπλωματικά λέγοντας: «Αναρωτηθείτε πόσο και ποιους πείθει ο λόγος του κ. Σημίτη και των συν αυτώ».

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, περιν περίπου 6 χρόνια είχε δηλώσει τα εξής για τις φωτιές στην Ελλάδα:

Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα Μπιργκιούν (Birgun) της Τουρκίας, μίλησε για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνον στο επόμενο. Η Τανσού Τσιλέρ όμως σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιλμάζ, δεν έκανε το ίδιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το βιβλίο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έζησαν από κοντά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007

Εγκλημα» πολιτικό, με στόχο την κυβέρνηση Καραμανλή, καταγγέλλουν δύο άνθρωποι που έζησαν από πολύ κοντά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωάννης Σταμούλης και Νικόλαος Διαμαντής μέσα από το βιβλίο τους, που κυκλοφόρησε για τη σκοτεινή εκείνη περίοδο, παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία συνδέουν τις φωτιές με την επιχείρηση ανατροπής του Κώστα Καραμανλή.

Από μόνος του, άλλωστε, ο τίτλος του βιβλίου «Οι Ασύμμετρες Πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα» (εκδόσεις Αλεξίπυρο) παραπέμπει σε αφύσικα γεγονότα και ενώ ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμα και σήμερα, μία δεκαετία μετά, τις αιτίες και τους δράστες των πυρκαγιών εκείνων. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, όταν αμφότεροι κατείχαν σημαντικές θέσεις στην υπηρεσία τους και επικαλούμενοι αρκετά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», σημειώνουν ότι «ο χαρακτήρας των εμπρησμών αυτών ξεπέρασε το σύνηθες, συγκρότησε μια στρατηγική εγκληματικής δράσης λαμβάνοντας το αντικειμενικό κριτήριο του πολιτικού εγκλήματος».

Η θέση τους αυτή ενισχύεται με αρκετά ενδιαφέροντα επιχειρήματα:

1 Την ανάπτυξη 1.567 πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, διπλάσιων (!) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

2 Την έναρξη των περισσότερων πυρκαγιών το διάστημα 8 μ.μ. – 10 μ.μ., κατά το οποίο υπάρχει επιχειρησιακή υστέρηση των πυροσβεστικών επιχειρήσεων. Τις ώρες εκείνες δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης εναέριων πυροσβεστικών μέσων, είναι δύσκολη η επιχείρηση των επίγειων μέσων λόγω του σκότους αλλά και καταπονημένο το προσωπικό, ενώ είναι και η στιγμή του χρόνου αλλαγής στις βάρδιες.

3 Την εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών καθώς και την ταυτόχρονη ανάφλεξη σε πολλά διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4 Την επανάληψη με μεγάλη ένταση του παράξενου φαινομένου των ψευδών αναγγελιών για ενάρξεις πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, ψευδών πληροφοριών για εύρεση νεκρών στις περιοχές όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές, καθώς και ψευδών πληροφοριών για πτώση εναέριων μέσων.

5 Τις επιθέσεις εις βάρος πυροσβεστών. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που σημειώθηκε στις ανεμογεννήτριες στον Δήμο Μαρμαρίου Ευβοίας, όταν πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος με δύο συμβασιούχους πυροσβέστες στην προσπάθειά του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δέχτηκε επίθεση από άγνωστο άτομο, το οποίο εμπόδισε την επέμβασή τους. Αποτέλεσμα ήταν η πυρκαγιά να πάρει διαστάσεις και να χρειαστεί να επιχειρήσουν περισσότερες επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

6 Οι ενάρξεις πυρκαγιών σε αυτό το χρονικό διάστημα προβάλλονταν σε real time από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων αυτής της ζώνης, γεγονός που ανατροφοδοτεί την κρίση και πολλαπλασιάζει τον πανικό.

Βιωματικά, τονίζουν ο Ιωάννης Σταμούλης και ο Νικόλαος Διαμαντής, «το σύνολο των επιχειρούντων στα πύρινα μέτωπα αλλά και οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αισθάνονταν ότι μετέχουν και είναι θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου. Ακήρυχτος μεν, πραγματικός πόλεμος δε, που στόχευσε εναντίον της εθνικής ασφάλειας και thw πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας». Λαμβάνοντας υπόψη ότι την εποχή των πυρκαγιών και μάλιστα στην κορύφωσή τους προκηρύχθηκαν, υπό την πίεση των γεγονότων, εθνικές εκλογές (16ης Σεπτεμβρίου 2007), οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «η άσκηση πολιτικής βίας και ο επηρεασμός του εκλογικού σώματος ίσως να αποτελούσε και έναν από τους αντικειμενικούς σκοπούς των δραστών». Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» και της «Espresso» που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς προς ενίσχυση των απόψεών τους, όπως το άρθρο της «δημοκρατίας» της 5/2/12 με τίτλο «Σκοπιανοί παρακρατικοί (με αλβανικά διαβατήρια) έκαψαν την Ηλεία το 2007;» καθώς και η συνέντευξη του Σάββα Καλεντερίδη στην «Espresso» στις 24 Ιουλίου 2009 με τίτλο «Βάσει σχεδίου το μπουρλότο στην Ηλεία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα του βιβλίου το οποίο αναφέρεται στην προσέγγιση της Ρωσίας από τον Κώστα Καραμανλή και στις επιλογές του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής:

Προσανατολισμός

«Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε θεωρήσει, προγενέστερα των πυρκαγιών, ότι θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας η σύναψη μιας σειράς συμφωνιών με τη Ρωσία, και προσανατόλισε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του και της χώρας προς την κατεύθυνση αυτήν. Οι επερχόμενες συμφωνίες, για τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών και τη διαχείριση της ενέργειας, κυρίως θα λάμβαναν χώρα τη χρονική περίοδο της θητείας της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα έβγαινε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου».

«Οταν αυτές βγήκαν στη δημοσιότητα και έγιναν γνωστές οι προθέσεις της τότε κυβέρνησης, πραγματικά ενόχλησαν πολλούς» σημειώνουν οι συγγραφείς και συνεχίζουν: «Επιπλέον, ο Καραμανλής είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ και με τις συνεχείς αρνήσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από το “όχι” στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι την άρνησή του να κάνει δήλωση κατά της Ρωσίας, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία, ο κ. Καραμανλής έδειχνε να απομακρύνεται συνεχώς από τους Αμερικανούς, οι οποίοι μάλιστα τον είδαν να παραγγέλνει 450 άρματα μάχης από τους Ρώσους και να συναντιέται οκτώ φορές με τον Πούτιν. Οταν δε αποφάσισε να προχωρήσει τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να τον προειδοποίησε για τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχόταν».

Ηθελαν μαζικές καταστροφές και αθώα θύματα

Ο πύρινος εχθρός, λένε οι Ι. Σταμούλης και Ν. Διαμαντής, με τις καταστροφικές, βίαιες εκδηλώσεις του, επί της ουσίας, «προσπάθησε να επιβάλει την πολιτική του άποψη – θέληση επί του αντιπάλου, δηλαδή του κυρίαρχου πολιτικού καθεστώτος και πιθανόν της ίδιας της εθνικής οντότητας της πατρίδας μας. Οι εμπρηστές λειτούργησαν χωρίς κανόνες και συναισθηματισμούς. Οι πράξεις τους στόχευαν σε μαζικές καταστροφές, με απώλειες αθώους ή απλούς κατοίκους.

Ενας πόλεμος, “εσωτερικός πόλεμος”, που σαφώς και δεν είναι αυθύπαρκτος αλλά πιθανότατα μπορεί να αποτελεί μέρος ενός πολιτικού σκοπού, σε συνδυασμό με την ψυχολογία, άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως η προπαγάνδα, η συγκεκαλυμμένη δράση μέσω άλλων πολιτικών μορφωμάτων. Ενας τέτοιος πόλεμος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε πολιτικούς σκοπούς, υπακούοντας σε ηγετική ομάδα ή πολιτικό μόρφωμα ή χώρα». Από τα αξιοσημείωτα, που υπενθυμίζουν οι συγγραφείς, είναι η αποκάλυψη στην οποία είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία «επιβεβαίωνε την εγκληματική δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Ελλάδα.

με την οποία η ΕΥΠ ερευνά τις “σοβαρές ενδείξεις” ότι πίσω από τις 282 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα το τελευταίο τριήμερο, κρύβονται εμπρηστές. Και γιατί το ερευνά η ΕΥΠ; Για να ανακαλύψει αυτό που όλοι ξέρουμε: Ότι ξένοι πράκτορες έχουν βαλθεί να κατακάψουν τη χώρα.Η iTabloid είχε αποκαλύψει πρόσφατα (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ το γεγονός ότι η ΕΥΠ έχει στα χέρια της “ενδείξεις” και “προειδοποιήσεις” για τη δράση πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, με σκοπό να ανάβουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απλά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της iTabloid. Καιρός λοιπόν, να αναφερθούμε και σε ονόματα. Αρκεί βέβαια, κάποιος εισαγγελέας να φροντίσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψής τους. Γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι ύποπτοι (εκτός των άλλων) τέλεσης ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΩΝ κατ’ εξακολούθηση.

Είχαμε αναφερθεί σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου TCS, η οποία αναφέρει ότι διάφορες χώρες (δεν προσδιορίζει ποιες, αλλά έχει ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) χρηματοδοτούν λαθρομετανάστες με σκοπό να δρουν ως πράκτορές τους και να ξεκινήσουν “ανορθόδοξο” πόλεμο, προκαλώντας πολλαπλές δασικές πυρκαγιές -μεταξύ άλλων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ο ρόλος της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που “στρατολογεί” λαθρομετανάστες και τους αποστέλλει στην Ελλάδα. Και σιγά το καινούριο θα πείτε… Γιατί και αυτό το ξέραμε, καιρό τώρα. Εδώ ολόκληρος Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα (κάποιες από αυτές που κατονομάστηκαν είχαν και νεκρούς), αλλά στη χώρα μας δεν κουνήθηκε φύλλο. Δηλαδή, ποιος θέλουν να τους το πει για να διεκδικήσουν τουλάχιστον αποζημιώσεις (αυτό το κάνουν κάποιοι δήμοι, χωρίς όμως την επίσημη στήριξη του κράτους, οπότε… τρέχα γύρευε); Άλλωστε και την περίοδο που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι οι πράκτορες της ΜΙΤ “έσπερναν” φωτιές στην Ελλάδα, ο (τότε) υπουργός Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρες απειλές”. Όλοι τον χλευάζαμε τότε. Πόσο δίκιο είχε…

Οι Σκοπιανοι
Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας Σκοπιανών πρακτόρων με αλβανικά διαβατήρια, οι οποίοι ευθύνονταν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, διαβιβάστηκε από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκη και από εκεί προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη. Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, με καθυστέρηση 4,5 ετών βέβαια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».
«Ένα πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων». Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών. «Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται στο ίδιο άρθρο. Σημειώνεται, ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 63 άνθρωποι.

Οι Τούρκοι πράκτορες

Ο (επίσημος) χορός των αποκαλύψεων άνοιξε από την κυνική ομολογία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Κι όμως. Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την “μητέρα Τουρκία”.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Όμως, δεν κουνήθηκε φύλλο. Και, για να μη λέμε αερολογίες ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου “έψαξαν και δεν βρήκαν στοιχεία” (όχι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε κάτι παραπάνω) παραθέτουμε εμείς τα αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ. Για να δούμε: Θα τολμήσει κάποιος εισαγγελέας να ανοίξει την έρευνα; Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την ιστορία του Εφραίμ, αφού δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις, απέδειξε ότι μπορεί. Ας δούμε λοιπόν δύο από τα πρόσωπα:
Γιασάρ Οζ: Ο Γιασάρ Οζ, ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, η οποία κατευθυνόταν από τη ΜΙΤ και είχε σχέσεις με τη μαφία. Ουσιαστικά, ο Οζ, ήταν το “δεξί χέρι” του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Κατλί που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ, το 1996. Μέσω του Κατλί, ο Οζ, είχε γνωρίσει τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην βουλευτή και, τότε, αρχηγό της Αστυνομίας της Τουρκίας. Η οργάνωση που κατηύθυναν, έκανε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και άλλες “βρώμικες δουλειές”. Οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να μιλήσουν, σκοτώθηκαν σε περίεργα ατυχήματα. Ο Οζ, όμως, τη γλίτωσε. Και όταν συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, “κελάηδησε”. Όταν τον πήγαιναν στη φυλακή, ήταν συγκεντρωμένα τηλεοπτικά συνεργεία. Τότε ο Οζ, έριξε τη “βόμβα”, ελπίζοντας ότι θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί και θα γλιτώσει τη δολοφονία του στις τουρκικές φυλακές: “Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Και τώρα, με κλείνετε στη φυλακή”; Ο Οζ, ήταν αποφασισμένος να το τραβήξει. Σε κατάθεσή του μάλιστα, υποστήριξε πως ο Αγκάρ μίλαγε συνέχεια με την τότε πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο Οζ βρισκόταν μαζί με τον Αγκάρ, όταν αυτός μίλαγε με την Τσιλέρ στο τηλέφωνο: “Έχω δίπλα μου τον ήρωα”, της είπε.

Προφανώς και ο Αγκάρ αναφερόταν στις μεγάλες πυρκαγιές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε τότε να ζητήσει η Ελλάδα την έκδοση του Οζ στη χώρα μας, ή να μεταβεί εισαγγελέας εκεί να τον ανακρίνει. Περιέργως, τίποτα δεν έγινε. Οι άνδρες της ΕΥΠ θεωρούσαν τότε ότι πιθανότατα ο Οζ ήταν ο δράστης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ικαρία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Πέρασε από το μυαλό σας ότι δεν ήταν ικανός για φόνους; Ο Οζ εκτίει ποινή σε τουρκικές φυλακές, επειδή ο κύριος ρόλος του, ήταν οι δολιοφθορές και οι δολοφονίες Κούρδων.

Αμπντουλάχ Τσατλί: Το “ομορφόπαιδο” των Γκρίζων Λύκων, ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια της μαύρης Mercedes στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ. Ο Τσατλί, ψυχρός εκτελεστής, ουσιαστικά αποδείχθηκε πως δούλευε για το τουρκικό κράτος. Οι συνεργάτες του, παραδέχθηκαν πως (και) ο ίδιος έβαζε φωτιές σε ελληνικά δάση (κυρίως της νησιωτικής χώρας) “για το καλό της μητέρας πατρίδας”. Φέρεται μάλιστα ότι υπάρχει και ηχογραφημένη ομολογία του Τσατλί, πριν σκοτωθεί. Όπως είναι φυσικό, η τουρκική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με αυτή την πτυχή και έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι οι φωτιές έμπαιναν ως “αντίποινα” σε πυρκαγιές στο τουρκικό έδαφος. Όμως για τις φωτιές στην Τουρκία δεν υπάρχει καν… υποψία ελληνικής ανάμιξης, ενώ για αυτές στην Ελλάδα, υπάρχουν ομολογίες!

Τα στοιχεία για τη δράση του Τσατλί αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της CIA και, ακόμα και οι πιο σκληροί πράκτορες έπαθαν σοκ με αυτά που βρήκαν. Ο Τσατλί, συνδέεται με τη σκοτεινότερη ίσως πτυχή του ΝΑΤΟ: Το δίκτυο “Gladio”, το οποίο ευθύνεται για τη “Σφαγή της Πρωτομαγιάς” το 1977 στην Κωνσταντινούπολη, την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα και εκατοντάδες (μετριοπαθώς) δολοφονίες Κούρδων και Αρμενίων. Ο Τσατλί ήταν επίσης ηγετικό μέλος του “Δικτύου Ειδικού Πολέμου” των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που οργάνωσε το Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης, το 1955 και ίδρυσε την ένοπλη οργάνωση των Τουρκοκυπρίων ΤΜΤ, το 1957. Θέλετε κι άλλα;
Οι πυρκαγιές του 2007: Στις πυρκαγιές του 2007, μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες της χώρας, ο Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρη απειλή”. Τότε, ο υπουργός είχε δεχθεί άγριο κράξιμο. Μπορεί να είχε δίκιο; Ο Σάββας Καλεντερίδης, έχει δηλώσει πως ναι. Και, προφανώς, ο κ. Πολύδωρας το είχε πει αυτό (παρότι αναγκάστηκε να το γυρίσει στον “στρατηγό άνεμο”) με τα στοιχεία που είχε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το προηγούμενο, άλλωστε, υπήρχε. Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν ότι οι Τούρκοι έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση. Όμως αυτό, δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει προς ένα τέτοιο (έστω και αυθαίρετο) συμπέρασμα. Ούτε και οι πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα που έδειχναν συντονισμένο σχέδιο εμπρηστών. Ας δεχτούμε ότι οι οικοπεδοφάγοι έβαλαν όλες αυτές τις φωτιές. Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που έχει αποκαλύψει ο Σάββας Καλεντερίδης: Η αποδόμηση της Πυροσβεστικής. Τις ημέρες της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική δεχόταν τηλεφωνήματα από “απεγνωσμένους πολίτες” που κατήγγειλαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Οι πυροσβέστες με τα οχήματα έσπευδαν στα σημεία και διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε φωτιά. Το πλέον περίεργο είναι ότι για τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα έγινε ανάκριση και έρευνα στην οποία ενεπλάκη και η ΕΥΠ. Όμως δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί το από πού έγιναν. Εσείς, τώρα, πιστεύετε ότι αν κάποιος ήθελε να κάνει φάρσα, θα μπορούσε να κρυφτεί και από την… ΕΥΠ;

Ο Δένδιας

Η ιστορία, βέβαια, επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό και ο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά στην επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στα πύρινα μέτωπα της Χίου και της Ζακύνθου που εξακολουθούν να μαίνονται .
«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμού εκ προθέσεως» είπε , επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατέψουμε τη ζωή και την προστασία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.
Ο υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες, όπως είπε, προσπάθειες που καταβάλλουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πυροσβεστική: 282 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο

«Τιτάνιο» χαρακτήρισε νωρίτερα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, καθώς -όπως είπε – μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρος επιχείρηση.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο, όπου η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην Τροιζηνία, όπου έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα. ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία.
Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Χίο έπειτα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ έχει αφανίσει και περίπου τα μισά μαστιχόδεντρα του νησιού.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι δεν κόπασαν ούτε χθες, προκάλεσαν για ακόμα μία ημέρα ανυπέρβλητες δυσκολίες στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Τα εναέρια μέσα, εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, έμειναν καθηλωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε πιο απάνεμες περιοχές για να ανεφοδιαστούν με νερό καθυστερώντας σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.

Αλλά και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 300 άτομα, έχασαν μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός τους, καθώς ήταν υποχρεωμένες να επιχειρήσουν σε εξαιρετικά δύσβατες δασικές περιοχές με αντίπαλο τη συνεχώς εναλλασσόμενη φορά του ανέμου.
Τεράστια αναμένεται να είναι η ζημιά για τους παραγωγούς της μαστίχας Χίου σε μία περίοδο μάλιστα στην οποία η οικονομία της χώρας χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έσοδα από τις εξαγωγές υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Μόνο η κατάσβεση της φωτιάς θα αποκαλύψει την έκταση της καταστροφής, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 30% – 50% των μαστιχόδεντρων που υπάρχουν στη Χίο. Ακόμα κι αν οι ζημιές μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζεται ότι οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξης των τεσσάρων ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο αφού η αγορά της μαστίχας φέρνει στο νησί έσοδα της τάξης των 12 εκατομμυρίων ετησίως.

Τα υπόλοιπα μέτωπα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Τροιζήνα όπου επιχειρούν αυτή την ώρα δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο της Μάνης, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα κι έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.
Στο μεταξύ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής με ψεκαστικά μηχανήματα και υδροφόρες κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Μονόπετρο Μαγνησίας, και στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Σε παρουσίαση βιβλίου για τις πυρκαγιές του 2007 ο Κώστας Καραμανλής

Το βιβλίο συνέγραψαν δύο άνθρωποι με μακρόχρονη θητεία και εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ.κ. Γιάννης Σταμούλης και Νίκος Διαμαντής

Μνήμες από τις ολέθριες πυρκαγιές του 2007 αναβίωσαν απόψε, παρουσία μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εκδήλωσε με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το βιβλίο συνέγραψαν δύο άνθρωποι με μακρόχρονη θητεία και εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ.κ. Γιάννης Σταμούλης και Νίκος Διαμαντής.
Το βιβλίο έρχεται 10 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που κόστισαν εκτός των άλλων και δεκάδες ανθρώπινες ζωές, το καλοκαίρι του 2007, να αναζητήσει σε βάθος τις αιτίες αυτών των πυρκαγιών και να αξιολογήσει τα δεδομένα που υπάρχουν από διάφορες ανοιχτές πηγές.

Όπως είπαν οι συγγραφείς του βιβλίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται με βάση την επίσημη έρευνα, αλλά και την βιοματική τους αντίληψη, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να δει τι συνέβη το 2007.

Ο κ. Διαμαντής, διευκρίνησε ότι το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη: Το ημερολόγιο των πυρκαγιών, την εγκληματολογική προσέγγιση, σε σχέση και σύγκριση με τις συνήθεις πυρκαγιές των άλλων καλοκαιριών και την επεξεργασία όλων των σεναρίων που αναπτύχθηκαν, με γνώμονα ότι όλες σχεδόν οι μεγάλες πυρκαγιές αποδίδονται σε εμπρησμούς από πρόθεση και σε μεγάλο βαθμό σε δολιοφθορά, ακόμα και από ξένες υπηρεσίες και τρομοκράτες.

Για την προσπάθεια των δύο αξιωματικών και το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι, μίλησαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης, Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νίκος Γιαννόπουλος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την τρομοκρατία και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, παραβρέθηκαν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...