Οι τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας καθώς και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από την επιπλέον χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 50 δις ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας τα ερχόμενα 10 χρόνια, τριπλασιάζοντας έτσι τις σημερινές της επενδύσεις.
Σε σχέδιο για τη διάθεση κονδυλίων , η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν 16 δις ευρώ για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας την ερχόμενη δεκαετία, 13 δις ευρώ για τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα, 7 δις ευρώ για την πυρηνική και 6 δις ευρώ για την αιολική ενέργεια. Η τόνωση των επενδύσεων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία που θα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και τα 50 δις ευρώ φαίνονται πολλά, ειδικότερα υπό τη σημερινή συγκυρία της οικονομικής ύφεσης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι υψηλές αυτές επενδύσεις θα αποσβεστούν. Η αγορά καθαρών τεχνολογιών παρουσιάζει σήμερα εκρηκτική άνοδο και, συνεπώς, οι χώρες που θα επενδύσουν πρώτες σ΄ αυτές έχουν μεγάλες προοπτικές για υψηλά κέρδη και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
“Με έξυπνες επενδύσεις στην έρευνα, σήμερα μπορούμε να αναπτύξουμε νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, να κάνουμε οικολογικότερη την οικονομία μας και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ όταν θα εξέλθουμε από την κρίση”, δήλωσε σχετικά ο Γιάνεζ Ποτότσνικ, Επίτροπος επιστήμης και έρευνας.
Το σχέδιο υπογραμμίζει, πριν από την διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της διάσκεψης αυτής θα είναι να αναλάβει η διεθνής κοινότητα μια νέα και περισσότερο φιλόδοξη δέσμευση για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς η ισχύουσα συνθήκη, το πρωτόκολλο του Κιότο, λήγει στο τέλος του 2012.
Σήμερα η ΕΕ δαπανά περίπου 3 δις ετησίως για έρευνα και για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 8 δις ευρώ το χρόνο, δηλαδή επιπλέον 50 δις ευρώ την ερχόμενη δεκαετία. Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από διάφορες πηγές, όπως, η βιομηχανία, οι τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και κρατικοί προϋπολογισμοί. Το σχέδιο επίσης προβλέπει την επιλογή περίπου εικοσιτεσσάρων ευρωπαϊκών πόλεων που θα λειτουργήσουν ως πρωτοπόροι στις πράσινες τεχνολογίες.
Τα ορυκτά καύσιμα, όπως, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας καλύπτουν πάνω από το 80% του σημερινού ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Τουλάχιστον το 50% των πηγών ενέργειας που καταναλώνει η ΕΕ προέρχεται από χώρες εκτός Ένωσης. Περισσότερα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών /eu