Σημαντικές γνώσεις, περιγραφές και επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, ακόμα και για τα ρομπότ, μπορούν να αντλήσουν οι επιστήμονες μέσα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Αυτό άλλωστε είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τεχνικό Επιμελητήριο στην Αρχαία Oλυμπία από 27 έως 30 Αυγούστου. Οι επιστήμονες, θέλοντας να αποδείξουν πώς ο Όμηρος περιγράφει στα έργα του καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους, δίνουν ορισμένα παραδείγματα, όπως για τον τάφο του Ατρέα, που θεωρείται παράδειγμα αντισεισμικής κατασκευής.
Ακόμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Βατίστα, οι οδηγίες που έδωσε η Κίρκη στον Oδυσσέα για το πώς θα περάσει τα στενά μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης αποκαλύπτουν γνώσεις υδροδυναμικής. Γνώσεις καμπυλόγραμμης κινηματικής φαίνεται πως είχε ο σοφός Νέστορας που δίνει στον γιο του οδηγίες για το πώς θα πάρει τη στροφή στην αρματοδρομία και θα ξεπεράσει τους αντιπάλους του, ενώ δεν διαθέτει ισχυρά άλογα.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα Νέα, η έρευνα των τελευταίων χρόνων έχει προσθέσει απτές αποδείξεις για την ύπαρξη προχωρημένης τεχνολογίας στην κατεργασία μετάλλων από την τέταρτη χιλιετία π.Χ., την εκτέλεση μεγάλων αποξηραντικών έργων και φραγμάτων στην Κωπαΐδα από το 2200 π.Χ., την κατασκευή πεντηκόντορων (πλοίων με 50 κωπηλάτες) από τη μυκηναϊκή εποχή, την κατεργασία της πορφύρας, την υφαντική και την ανταλλαγή επιστολών… πηγή.in.gr