Με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις
Τεχνική Ολυμπιακή για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, με την εισηγμένη τεχνική εταιρεία να γνωστοποιεί προχθές-χωρίς να κατονομάζει την ταυτότητα του επενδυτή- την έναρξη της διαδικασίας.
Παρότι, αρχικά, πληροφορίες της αγοράς ήθελαν την ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino και το Χίλτον, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines και την Prodea Investments να ανήκουν στην λίστα των υποψήφιων επενδυτών, τελικά ο Ιβάν Σαββίδης, αποτελεί τον επικρατέστερο διεκδικητή του Πόρτο Καρράς.
Το Πόρτο Καρράς έχει αποτιμηθεί προς 394,5 εκατ. ευρώ, (στοιχεία 31/12/2018), αξία που είναι μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017.
Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις για το ύψος του τιμήματος έχουν ως βάση τα 394,5 εκατ. ευρώ, με το Πόρτο Καρράς, που βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία, να περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.
Στο πρότυπο των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, που συνδυάζουν την κατοικία με τις τουριστικές μονάδες, η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών κατοικιών τις οποίες οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.
Η πώληση του Πόρτο Καρράς θα σημάνει την αλλαγή, για τρίτη φορά ιδιοκτήτη σε διάστημα μισού περίπου αιώνα, με την ιστορία της τουριστικής ανάπτυξης να χρονολογείται από το 1963, οπότε η μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, προχώρησε στην πώληση μέρους του δασικού ακινήτου της στο Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής. Την έκταση αγόρασε η εταιρεία “Τουριστική
Γεωργική-Εξαγωγική” Α.Ε. του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, ενώ η εκμετάλλευσή της “ξεκλείδωσε” με νομοθετικό διάταγμα του 1968 (βάσει του οποίου παύει να χαρακτηρίζεται δάσος) και με νόμο του 1977 που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της.
Οι εξελίξεις αυτές όμως, δεν απέτρεψαν την πτώχευση της εταιρείας του Καρρά, με τις πιστώτριες τράπεζες να θέτουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, το οποίο αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 1999 από την Ποτιδαία, θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας.