ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Του Νίκου Σταματάκη
Η χθεσινή Κυριακή ήταν λαμπρή για το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στο West Milford του Ν.Τζέρσεϊ.
Ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο πατήρ Διονύσιος Κουλιανός από τον Αγ.Δημήτριο Αστόριας παρουσία του τιμώμενου Ιβάν Σαββίδη, των ηγετών των Ποντιακών και άλλων ομογενειακών οργανώσεων και πλήθους κόσμου.
Ακολούθησε δεξίωση στη διπλανή αίθουσα όπου τα εκλεκτά εδέσματα του μεσημεριανού γεύματος συμπληρώθηκαν από τις συγκινητικές προσφωνήσεις και σύντομες ομιλίες των παρισταμένων.
Το γενικό πρόσταγμα είχε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ.Χαράλαμπος Βασιλειάδης που παρουσίασε τους παρισταμένους και προσεφώνησε τον Ιβάν Σαββίδη.
Φανερά συγκινημένος ο τιμώμενος ηγέτης αναφέρθηκε στη θερμότατη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Πόντιοι της Αμερικής και η Ομογένεια γενικότερα. Μίλησε με θέρμη και θαυμασμό για την προσήλωση των Ποντίων της Αμερικής στη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις του και δεν παρέλειψε να τονίσει και πάλι ότι με την συνένωση των δυνάμεών του ελληνισμού της Διασποράς μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μεταξύ των οποίων και την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απόδοση της πρέπουσας τιμής στον μεγάλο ευεργέτη του Ιδρύματος, τον σεμνότατο κ.Βασίλειο Κακουλίδη, του οποίου η λιγόλογη ομιλία και ο ασπασμός με τον Ιβάν Σαββίδη απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Άλλωστε ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε με πράξεις και με λόγους ότι αποφεύγει τις τιμές και τις τυπικότητες και προτιμά αντί των προεδρικών τραπεζιών να κάθεται δίπλα στον κόσμο… Φανέρωσε έτσι μια από τις πολλές πτυχές της ηγετικής φυσιογνωμίας του…
Ο προεδρεύων της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Αλκης Αναστασιάδης
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου ήταν η παγκόσμια συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας, της οποίας ηγείται ο εκ Κύπρου ορμώμενος κ. Αλκης Αναστασιάδης. Στη σύντομη ομιλία του ο κ.Αναστασιάδης (απλή συνωνυμία με τον πρόεδρο της Κύπρου) ανακοίνωσε με χαρά στους παρευρισκομένους ότι το όραμα του πατέρα του να ιδρυθεί Παναγία Σουμελά και στην Κύπρο γίνεται πραγματικότητα με την βοήθεια της Εκκλησίας της Κύπρου και πολλών ιδιωτών δωρητών και εθελοντών.
Στο περιθώριο της παρουσίας του στην κυριακάτικη λειτουργία και την δεξίωση στη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο West Milford του Νιού Τζέρσεϊ, ο Ιβάν Σαββίδης μας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη. Η συνέντευξη αφορμή είχε τις δηλώσεις του την προηγούμενη νύχτα στο χορό των Κομνηνών όπου κάλεσε τον Ελληνισμό της Διασποράς να συνενώσει τις δυνάμεις του για να πετύχει την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ξεκινήσαμε λοιπόν ρωτώντας τον Ιβάν Σαββίδη εάν αυτός ο στόχος είναι πράγματι επιτεύξιμος.
Ιβάν Σαββίδης: Εάν θέσουμε τον στόχο και ξεκινήσουμε να κατευθυνθούμε προς αυτή την κατεύθυνση – εφόσον δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα η πολύ μεγάλη δυναμική των Ελλήνων της Αμερικής – τότε ναι είναι. Και αυτή την δυναμική την αισθάνθηκα, την κατάλαβα και στην πρωινή μου συνάντηση χθες και στην βραδινή με παράγοντες της Ομογένειας – και εφόσον υπάρχει η συναίνεση όλων αυτών των δυνάμεων υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Ποιες είναι οι διαφορές που διαπιστώνετε – ιδιαίτερα ενόψει των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη – ανάμεσα στον μητροπολιτικό ελληνισμό σε σύγκριση με τον Ελληνισμό της Διασποράς;
Ιβάν Σαββίδης: Οι διαφορές έχουν διαμορφωθεί παραδοσιακά και όχι επειδή εμείς είμαστε καλοί. Οι Ελληνες της Διασποράς αισθάνονται περισσότερο πατριώτες με μεγαλύτερο ζήλο αντιμετωπίζουν τα θέματα της εθνικής αξιοπρέπειας – και αυτό λείπει από το εσωτερικό της Ελλάδας. Εκεί υπάρχει καθαρή πολιτική και αυτό είναι το πρωτεύον ενώ εδώ υπάρχει καθαρή αγάπη προς το Εθνος και αυτό είναι το πρωτεύον. Αισθάνομαι ότι εδώ υπάρχει μια καθαρά πατριωτική αγάπη και οι ανησυχίες που υπάρχουν για την Ελλάδα είναι γνήσιες.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ακόμα και τώρα αρνείται να δεχτεί τον όρο γενοκτονία όταν αναφέρεται στην Αρμενική Γενοκτονία και χρησιμοποιεί άλλες λέξεις όπως «καταστροφή» ή κάτι παρόμοιο. Αυτό δείχνει ότι ο δρόμος προς την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι εξαιρετικά δύσκολος και θα πρέπει κάπως να συνεργαστούμε και με την Εβραϊκή και με την Αρμενική κοινότητα προς το στόχο αυτό. Τι νομίζετε;
Ιβάν Σαββίδης: Απολύτως σωστά – ακόμα και με τους Σύριους πρέπει να συνεργαστούμε. Αυτό που γινόταν με μας εκατό χρόνια πριν συμβαίνει τώρα στη Συρία. Δεν θέλω να δώσω κάποια εκτίμηση πολιτική για τον Πρόεδρο Ομπάμα, αυτοί ασχολούνται καθαρά με την πολιτική. Υπάρχει το λόμπι και υπάρχουν τα «αντι-λόμπι». Και γίνεται ένα παιχνίδι. Οι Αρμένιοι προωθούν την Αρμενική Γενοκτονία και οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τις δικές τους δυνατότητες για τη μη αναγνώριση. Για αυτό εμφανίζονται κάποιοι άλλοι όροι όπως «τραγωδία», «καταστροφή», «ανθρώπινα θύματα» ενώ ήταν μια καθαρή γενοκτονία. Απλώς τότε που έγιναν αυτά δεν υπήρχε ο όρος «γενοκτονία».
Εμείς δεν πρέπει να υπολογίζουμε και να λαμβάνουμε υπόψη μας τους πολιτικούς που έχουν τα δικά τους κίνητρα. Εμείς πρέπει να βάλουμε ως ορόσημο την εσωτερική μας επιλογή/ανάγκη, και την αναγκαιότητα για την ανθρωπότητα. Αυτά τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν και τα οποία εμείς οροθετούμε ως «γενοκτονία», δεν έχουμε δικαίωμα να τα ξεχάσουμε. Και δεν μπορεί να υποτιμηθεί το τρομακτικό μέγεθος των γεγονότων αυτών. Γι αυτό από την δική μου οπτική γωνία τον πιο δύσκολο δρόμο τον έχουμε περάσει. Τον δρόμο του φόβου και της προσφυγιάς.
Σήμερα άνοιξε ένας άλλος δρόμος για μας, και ας είναι δύσκολος και αυτός. Αλλά είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε. Και δεν έχει σημασία αν εμείς στη διάρκεια της ζωής μας θα προλάβουμε να το τελειώσουμε, αλλά πρέπει να πάμε προς αυτή τη κατεύθυνση και μετά τα παιδιά μας θα συνεχίσουν. Θα έρθει η μέρα που θα αναγνωρισθεί η Γενοκτονία. Και θα είναι ένας θρίαμβος της «Θεϊκής Δικαιοσύνης» αυτή η μέρα.
Σε σύντομη συζήτηση μας εξήγησε τα πολλά σχέδια που υπάρχουν από μέρους της νεολαίας για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στα παγκόσμια κέντρα εξουσίας σε συνεργασία με εβραϊκούς και αρμενικούς οργανισμούς. Η αρχή θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο στις Βρυξέλλες.
Νέα Υόρκη, 28 Φεβρουαρίου