Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΘεόδωρος Καράογλου βουλευτής...

Θεόδωρος Καράογλου βουλευτής ΝΔ Β΄Θεσ/νίκης, ερωτήσεις προς τους Υπουργούς

-Τον Υπουργό Οικονομικών,

με θέμα «Στα χαρτιά παραμένει η έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων»

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη, καθώς δεν φαίνεται να μπορούν να διευκρινίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες με την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ότι αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αλλά και έκδοσης της προσωρινής σύνταξης, που δικαιούνται σύμφωνα με τον Ν. 3996/2001.

 Ήδη σε προηγούμενη κατατεθείσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων» (Αρ. Πρωτ. 3261/21.12.2011) ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη άμεσα οι διατάξεις του Ν. 3996/2001, άρθρο 38, (ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011), όπου διευκρινίζονται οι διαδικασίες για την έκδοση προσωρινής σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στην απαντητική του επιστολή το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών με Αρ. Πρωτ. 185490/2011/0092 αναφέρεται στον περιορισμένο σε 3, 6 ή 8 μήνες κατά περίπτωση υπηρεσίας απαιτούμενο χρόνο έκδοσης της σύνταξης των δικαιούχων.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν γίνεται αναφορά για την ισχύ ή όχι των διαδικασιών έκδοσης προσωρινής σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων από το αρμόδιο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 Από τη στιγμή που στην πράξη αποδεικνύεται ότι απαιτούνται μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής που φθάνουν έως και τα δύο χρόνια για την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ο ασφαλιστικός φορέας είναι υποχρεωμένος από το νόμο να προχωρήσει στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης σε διάστημα 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή σε διάστημα 75 ημερών για τις διαδοχικές συντάξεις.

 Παρόμοια προβλήματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως το ΙΚΑ, που εκδίδεται προσωρινή σύνταξη μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης των οριστικών συντάξεων των δικαιούχων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

– Πότε θα λειτουργήσει στην πράξη η έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

– Πόσες είναι οι περιπτώσεις αιτήσεων έκδοσης προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποβληθεί και πόσες έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

 

 Υπουργό Οικονομικών με θέμα  «Αναστολή λειτουργίας ΠΕΚ»,

 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για περιβαλλοντικά έργα» και

προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Οξύτατα προβλήματα στο “Άσυλο του Παιδιού”»

1. Αναστολή λειτουργίας ΠΕΚ

Σε πλήρη υποβάθμιση έχει οδηγήσει το αρμόδιο Υπουργείο τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, μια υπηρεσία πολύ σημαντική για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Δ6Α 1007935 ΕΞ 2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, από την 1/2/2012 αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων.

Ωστόσο, η αιφνίδια αναστολή λειτουργίας τους δεν συνάδει με την πολιτική που υιοθέτησε το Υπουργείο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστική η προχειρότητα, με την οποία το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε μια σειρά αποφάσεων, αναφορικά με τον σχεδιασμό της λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, οι ερασιτεχνισμοί των αρμοδίων είναι χαρακτηριστικοί.

 Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, τοποθετήθηκε στην υπηρεσία νέα Διεύθυνση σε αντικατάσταση της προηγούμενης διεύθυνσης.

Τον προηγούμενο μήνα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσία δυο υποδιευθυντές, ενώ επί ενάμιση και πλέον έτος οι θέσεις αυτές παρέμειναν κενές.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι 20 περίπου αποσπάσεις ελεγκτών, οι οποίες έληξαν από τον Αύγουστο του ιδίου έτους, ανανεώθηκαν μέχρι την 31/8/2012.

Από τον Οκτώβριο του 2009 υπήρχαν έντονες διαρροές, ότι οι διευθυντές και οι επόπτες ελέγχου θα αντικατασταθούν άμεσα, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια μετά! Κατά το διάστημα εκείνο, η υπηρεσία έφτασε σε σημείο να υπολειτουργεί με δυο μόνο επόπτες ελέγχου, αντί των 10 προβλεπόμενων θέσεων.

Στα μέσα του 2011, αποσπάστηκαν στην εν λόγω υπηρεσία 45 περίπου ελεγκτές για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στερούνταν βασικών γνώσεων στο αντικείμενο του ελέγχου.

Τελικώς, μόνο 20 από αυτούς εντάχθηκαν στο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον, ότι πριν την απόσπασή τους, οι οργανικές θέσεις ελεγκτών παρέμειναν, για 3 περίπου μήνες, κενές. Μάλιστα, παρατηρήθηκε το οξύμωρο, οι επόπτες ελέγχου, που τοποθετήθηκαν να είναι περισσότεροι από τους ελεγκτές!

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας έχει πλήρως εκτροχιαστεί, η κατάρρευση του φοροελεγκτικού μηχανισμού που προκύπτει από τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου, είναι πρωτοφανής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου να αποσύρει την απόφασή της, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων;

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί ο σημαντικός ρόλος των ΠΕΚ;

– Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και αν ναι τι περιλαμβάνει αυτός ή κατά την προσφιλή του τακτική το αρμόδιο Υπουργείο «βαδίζει στα τυφλά» αυτοσχεδιάζοντας γενικώς και αορίστως;

2. Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για περιβαλλοντικά έργα

Τεράστιο κίνδυνο αντιμετωπίζει η χώρα μας να χάσει κονδύλια για περιβαλλοντικά έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ. Άμεση είναι η απειλή να βγουν από τα προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου πόροι για περιβαλλοντικά έργα και να μεταφερθούν αλλού, διότι το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζουν καμία πρόοδο.

Τα εν λόγω έργα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Εκτός, όμως, από τα συγκεκριμένα έργα, στο ΕΠΠΕΡΑΑ έχουν περιληφθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ.

Είναι αδιανόητο υπό τις δεδομένες συνθήκες, το αρμόδιο Υπουργείο να κωλυσιεργεί σε τομείς των αρμοδιοτήτων του, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας. Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις οδηγούν σε αρνητικά, για τη χώρα μας, αποτελέσματα.

 

Έργα, τα οποία αφορούν στην ύδρευση, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τα αποχετευτικά συστήματα, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημόσιων κτιρίων, απειλούνται με οριστική διαγραφή, εάν δεν ενεργοποιηθεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια, που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας;

3. Οξύτατα προβλήματα στο “Άσυλο του Παιδιού”

Σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες αντιμετωπίζει το «Άσυλο του Παιδιού», ένα ίδρυμα που παρέχει υπηρεσίες σε 630 οικογένειες της Θεσσαλονίκης.

 Το «Άσυλο του Παιδιού» αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, καθώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω της περικοπής της επιχορήγησης που καταβαλλόταν από την πολιτεία, αλλά και λόγω των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει εξαιτίας της περικοπής της επιχορήγησης, αλλά και του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και χρόνια με την αδειοδότηση του ιδρύματος από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εάν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της αδειοδότησης, το ίδρυμα κινδυνεύει να αναστείλει τη δράση του. Παρόλα, όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Οφείλει, λοιπόν, άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της αδειοδότησης του «Ασύλου του Παιδιού», έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, που προσφέρει τόσο θετικό έργο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και στις άπορες οικογένειες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να διευθετηθεί το θέμα της αδειοδότησης του ιδρύματος «Άσυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, η προσφορά του οποίου στις άπορες οικογένειες της πόλης είναι μεγάλη;

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...