Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκκλησιαστικάΘεοφάνια και Αγιασμός...

Θεοφάνια και Αγιασμός Υδάτων στην Αλεξάνδρεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 6ης Ιανουαρίου 2023 η μορφή του Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄ προεξήρχε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συμπροσευχόμενοι όλοι οι αρχιερείς και οι ιερείς του Πατριαρχείου.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η εκπροσώπηση των θεσμικών παραγόντων που τίμησαν την εορτή, το Πατριαρχείο και την Αλεξανδρινή Παροικία. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο Νικόλαος Παπαγεωργίου, η πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο Πόλυ Ιωάννου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Πυργάκης μετά της συζύγου του Κατερίνας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, η πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας Μαρία Φορμόζη, η πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του «Πτολεμαίου Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου, η γενική γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Μαρία Παυλίδου.

Επίσης, ο διοικητής Βόρειας Πτέρυγας Στρατού, ο διευθυντής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και ο διοικητής Ασφαλείας Πληροφοριών.

Ο Μακαριώτατος υποδεχόμενος τους αξιωματούχους, προσεφώνησε άπαντες και ακολούθως αναφέρθηκε στον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας με λόγια ιδιαίτερα τιμητικά που κατέθεσε εκ καρδίας για έναν φίλο του οποίου η αγάπη και η στήριξη στο Πατριαρχικό έργο είναι δεδομένη και εξαιρετικά σημαντική. Ανέφερε ακόμη την εκτίμησή του προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι, δηλώνοντας πως είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του παρέχεται εκ μέρους της Αιγυπτιακής Πολιτείας. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα ασφαλής και αυτή η κατάσταση δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας σε όλους όσοι ζουν στη Νειλοχώρα, γιατί η ισχύς του αιγυπτιακού κράτους προστατεύει τόσο το Παλαίφατο Πατριαρχείο όσο και τους Παροίκους Αιγυπτιώτες.

Ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Μοχάμεντ Ελ Σερίφ επισκέπτεται κάθε χρόνο το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και εύχεται στον Πατριάρχη για το Νέο Έτος.

Κατά την αντιφώνησή του, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο υγεία, καλή τύχη και τον ευχαρίστησε για τα τιμητικά του λόγια. Ανεφέρθη στη σημαντική φιλία των δύο ανδρών και την άριστη συνεργασία τους και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Πατριαρχείου τονίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο λαών μας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, Λιλίκα Θλιβίτου υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, τους δύο πρέσβεις Ελλάδος και Αιγύπτου Νικόλαο Παπαγεωργίου και Πόλυ Ιωάννου, τον γενικό πρόξενο στην Αλεξάνδρεια Ιωάννη Πυργάκη, τον γενικό γραμματέα της ΕΚΑ Νικόλαο Κατσιμπρή και τον οικονομικό της επόπτη Εμμανουήλ Τατάκη, καθώς και πλήθος επίσημων θεσμικών εκπροσώπων της Αλεξάνδρειας.

O Πατριάρχης υψώνοντας τον Σταυρό τον έριξε στα βαθιά, ψάλλοντας «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε». Ακολούθως ύψωσε λευκό περιστέρι και το άφησε να πετάξει ελεύθερο, ενώ στη συνέχεια έδωσε δύο περιστέρια να πετάξουν, ο Ελληνας πρέσβης Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Κύπρια ομόλογός του Πόλυ Ιωάννου.

Σημείωση: Ενότητες από Κείμενο και Φωτογραφίες Γρηγορίου Χαλιακοπούλου, δημοσιογράφου της ΕΚΑ όπως εστάλησαν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

ekirikas

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...