–Ανακαλύψτε την Αρχαία Ελλάδα.” είναι ο τίτλος της περιοδεύουσας έκθεσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα παιδιά στην Νέα Υόρκη που θα παρουσιαστεί τον Μάιο του 2007 στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη (CMOM). Τα μεγάλα έπη, η τέχνη και η αρχιτεκτονική της Αρχαίας Ελλάδας, συνθέτουν μια κληρονομιά δημιουργίας, σοφίας και διορατικότητας της ανθρώπινης υπόστασης, που διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό για 2,500 χρόνια.
Η κατανόηση του πολιτισμού και των δημοκρατικών ιδεωδών της αρχαίας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την γνώση των πολιτικών συστημάτων, της λογοτεχνίας και των τεχνών στον σημερινό κόσμο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα παιδιά που πρέπει να γνωρίζουν το παρελθόν για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για το μέλλον. Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί σε τέσσερις χιλιάδες τ.μ.,. φιλοδοξεί να μυήσει τα παιδιά και τους γονείς τους στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας μέσω ενός διαδραστικού δυναμικού περιβάλλοντος, που θα προσελκύσει τις διανοητικές και συναισθηματικές τους ικανότητες.
Οι ευκαιρίες που προσφέρει το επίσημο σύστημα εκπαίδευσης να γνωρίσουν τα παιδιά τους κλασσικούς και τον Ελληνικό Πολιτισμό έχουν φθίνει. Το γεγονός αυτό δεν απεικονίζεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τα παιδιά. Ομάδες ερευνητών που δημιουργήθηκαν για την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται από τις ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας.
Για τον λόγο αυτό το Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Το έναυσμα για την δημιουργία και υλοποίηση της έκθεσης έδωσε το πρόγραμμα με τίτλο :
«Η εξέταση της Ζωής: Αρχαίες Ελληνικές Σπουδές στα Δημόσια Σχολεία» που αναπτύχθηκε στην πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, ενώ και πλήθος ακαδημαϊκών διεθνούς φήμης από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Σινσινάτι, Πενσυλβάνια, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, βοήθησαν στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής έκθεσης..
Το πρόγραμμα του CMOM υλοποιείται με την στήριξη του Εθνικού Κληροδοτήματος των Κλασσικών Σπουδών, των ιδρυμάτων «Σ. Νιάρχος», Jaharis Family Foundation , Κωστόπουλου, Mary Duke Biddle Foundation, του τηλεοπτικού σταθμού History Channel, επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Σε μια αποκλειστική συνεργασία με κορυφαίους ευρωπαίους επιστήμονες, μέλη του ερευνητικού προγράμματος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», το Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν θα παρουσιάσει στο κοινό ένα ανακατασκευασμένο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ως «ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο».
Το Μουσείο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό τα πορίσματα των ερευνών που αφορούν στην χρήση του αρχαιολογικού ευρήματος που χρονολογείται από το 80-100πΧ. Η έκθεση θα περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ./voiceofgreece.