Θέλω να εκφράσω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο κ .Μητσοτάκης σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η δήλωση κλείνει με τον Μητσοτάκη να επικρίνει τον Σουνάκ επειδή απέτυχε να ανταποκριθεί στην πρόκληση να συζητήσει την τύχη των αρχαιοτήτων που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτιστική διαμάχη στη Δύση. «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των απόψεών του δεν φοβάται ποτέ τα αντίθετα επιχειρήματα».
Το μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα για κάποιους εξηγείται και από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Σούνακ στο εσωτερικό μέτωπο.
Η Βρετανία υπό τον Σούνακ έχει επιδείξει μια ακόμη προβληματική στάση καθώς είναι ίσως η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που δε διστάζει να προβάλλει τη φιλοτουρκική στάση της.
Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σάρπ επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουρέλ. Την ώρα που ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί κλείνουν την πόρτα στην πώληση νέων μαχητικών, το Λονδίνο με την κυβέρνηση Σούνακ επιχειρεί να στηρίξει τον εκβιασμό Ερντογάν.
Η Βρετανία πρωτίστως αλλά και η Ισπανία είναι οι χώρες που πιέζουν ώστε να γινει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, ένα αίτημα που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να εκβιάσει τους Αμερικανούς που έχουν αποβάλει την Αγκυρα από το πρόγραμμα του F35 και κρατούν παγωμένο το θέμα της αγοράς των F-16.
Όμως οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Βρετανίας συμφώνησαν για την περαιτερω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην εξασφάλιση της βρετανικής υποστήριξης με τεχνογνωσία για την κατασκευή «τουρκικού» κινητήρα για τα μαχητικά τα οποία σχεδιάζει η αμυντική βιομηχανία της.