Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήTerrorismΗ Φιλελεύθερη Δύση...

Η Φιλελεύθερη Δύση ως εχθρός

Oleksiy Kuzmenko

Ο Oleksiy είναι ένας δημοσιογράφος με έδρα το DC που επικεντρώνεται στην Ουκρανία και σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως τα LGBT και τα δικαιώματα των γυναικών. Στις αρχές του 2017, έσκαψε βαθύτερα σε μια ευρέως διανεμημένη έκθεση σχετικά με την Ουκρανία από την CrowdStrike, μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας πίσω από την απόδοση της πειρατείας DNC το 2016 στη Ρωσία.

Η Φιλελεύθερη Δύση ως εχθρός

Αυτή τη φορά, ο Semenyaka επεξεργάστηκε ότι η στρατηγική της Reconquista είχε να κάνει τόσο με τη φυσική επέκταση όσο και με μια ιδεολογική πρόκληση στο παγκόσμιο status quo.

«Είναι επίσης μια χωρική έννοια», είπε ο Semenyaka για τη στρατηγική Reconquista, «Αφορά την επέκταση, ακόμη και γεωγραφική.

Λέμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε κάτι, να το ξανακατακτήσουμε. Μιλάμε για την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε επανάσταση και μπορεί να γίνει η εμπροσθοφυλακή αυτής της Reconquista. Από αυτόν τον χώρο θα επεκταθεί στη Δυτική Ευρώπη και μετά φυσικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για την Παγκόσμια Συντηρητική Επανάσταση» (00:06:50 στη συνέντευξη ).

Η φιλελεύθερη Δύση είναι τόσο εχθρός του οράματος του Αζόφ όσο και η Ρωσία του Πούτιν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Semenyaka το 2015.

«Πριν είχαμε την τάση να αντιπαραθέτουμε τη Ρωσία και τη Δύση και προσπαθήσαμε να βρούμε συμμάχους στη Δύση. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι δουλεύουν χέρι-χέρι. Υπάρχουν απαιτήσεις να μετατραπεί η Ουκρανία σε αντικείμενο διεθνών σχέσεων και διαδικασιών (σε αντίθεση με ενεργό υποκείμενο), προέρχονται τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε», είπε ο Σεμενιάκα (00:13:00 στο συνέντευξη ).

Αυτό το όραμα, υποστήριξε ο Semenyaka, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους δυτικούς δεξιούς: «Reconquista, εξέγερση, συντηρητική επανάσταση είναι όλες ομόλογες έννοιες που είναι αρκετά κατανοητές για τους Ευρωπαίους δεξιούς. Το θεωρώ αρκετά επιτυχημένο».

Επιβεβαίωση του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος εκ μέρους των δυτικών δεξιών είναι δηλώσεις που έγιναν σε μια άλλη συνέντευξη του 2015 που ανακάλυψε η Bellingcat. Ένας μητρικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας που παρουσιάστηκε από τον οικοδεσπότη του podcast του Azov, τον προαναφερθέντα Yevhen Komisar, ως «Sashko από τον Καναδά», εξέθεσε το όραμά του σχετικά με τη συνεργασία με δυτικούς συμπαθούντες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Sashko είπε ότι πριν συμμετάσχει στην εξέγερση του Μαϊντάν στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2014 και, τελικά, στον Αζόφ, είχε εμπλακεί στην ευρωπαϊκή εθνικιστική σκηνή μέσω του ταυτιστικού κινήματος ZENTROPA και είχε επαφή με ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες από το 2010 .

Ο Σάσκο επαίνεσε τους δεξιούς από «όλους τους τύπους εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη» που προσχώρησαν στο Αζόφ στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι οι δυτικοί υποστηρικτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της ατζέντας του Αζόφ στις δικές τους χώρες.

«Διαδικτυακά έχουμε παιδιά που μεταφράζουν πράγματα σε διαφορετικές γλώσσες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταφραστές για γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, κροατικά. Έχουμε πολλά παιδιά που μεταφράζουν, αλλά μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα», είπε ο Sashko (00:24:10 στη συνέντευξη )

«Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις το ένα ή το άλλο. Απλά πρέπει να κάνεις κάτι. Μπορεί να είναι απλώς να μιλάς με κάποιον τύπο σε μια παμπ. Μπορεί να είναι πολλά πράγματα», είπε (00:26:45 στη συνέντευξη ).

Ο Sashko δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι εθνικιστές πρέπει να αγωνίζονται για «την πραγματική Ευρώπη, μια εκτός ΕΕ, έξω από τον έλεγχο της Δύσης και έξω από τον έλεγχο κάποιου μογγολικού ευρασιατικού μπλοκ».

«[Reconquista] ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε Reconquista της ευρωπαϊκής ψυχής (…)Το ευρωπαϊκό πνεύμα είναι σε κώμα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Πρέπει να αφυπνίσουμε το Ευρωπαϊκό πνεύμα. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά ξεκινά εδώ!». (00:14:10 στη συνέντευξη )

Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο του YouTube “Στρατιωτική δύναμη του Συντάγματος Αζόφ” που δημοσιεύτηκε από την Azov

Επιβεβαιώνουν ότι ο Αζόφ αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστικό κίνημα είναι δηλώσεις που έκανε εκείνη την εποχή ο Σεργκέι Κορότκιχ, εξέχων ηγέτης του πολιτικού κόμματος του Εθνικού Σώματος, ο οποίος διορίστηκε από τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ως επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας του υπουργείου του. Στρατηγικά αντικείμενα το 2015. Πριν από αυτό, ο Korotkih, πρώην πολίτης της Λευκορωσίας με αναφερόμενους δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις στη Ρωσία, έλαβε ουκρανική υπηκοότητα από τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο το 2014

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το διαδικτυακό podcast του Azov τον Μάιο του 2015, ο Korotkih παρατήρησε το Ισλαμικό Κράτος και συνέκρινε το Σύνταγμα Azov με την ομάδα.

«Δεν μπορώ να δεχτώ την ιδεολογία του ISIS, αλλά είναι φοβεροί σε αυτό που κάνουν. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες τους. Βολεύω για το τι συμβαίνει στα εδάφη που ελέγχουν», δήλωσε ο Korotkih κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (00:32:45 στη συνέντευξη ), στην οποία χαρακτήρισε επίσης το ISIS ως «ήρωες εκείνης της εποχής».

«Οι ήρωες μαζεύονται και εδώ στο Αζόφ. Για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, οι μαχητές του Αζόφ είναι ένα παράδειγμα τέτοιου ηρωισμού που παραπέμπει στις Σταυροφορίες και τον Μεσαίωνα. Άντρες που μαζεύονται και φεύγουν για το άγνωστο, σε μια ξένη χώρα με δύο μόνο επιλογές: να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους ή να πεθάνουν. Είναι το ίδιο με το ISIS».

Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο του YouTube “Στρατιωτική δύναμη του Συντάγματος Αζόφ” που δημοσιεύτηκε από την Azov

Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, ο Korotkih είχε ήδη διοριστεί σε κυβερνητική θέση όταν εξέφρασε τον θαυμασμό του για το ISIS. Στην ίδια συνέντευξη, ο Korotkih αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα της εισαγωγής ξένων στην Αζόφ και τόνισε ότι ξένοι συμπαθούντες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο κίνημα σε μη μαχητικούς ρόλους.

«Εάν ένα συγκεκριμένο άτομο έχει μοναδικές δεξιότητες [ και δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί για ρόλους στο πεδίο μάχης ], μπορεί να δοκιμάσει για την Υπηρεσία Τύπου. Το Azov έχει πολλά έργα για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του».

Αυτές οι δηλώσεις των ηγετών και των διοργανωτών του Azov, μαζί με άλλα ευρήματα σε αυτήν την έκθεση, είναι ιδιαίτερα σημαντικές επειδή ο Azov έχει επανειλημμένα απορρίψει αναφορές που συνέδεαν την ιδεολογία και τους ηγέτες του κινήματος με νεοναζισμό και ρατσισμό, με αυτές τις αναφορές να χαρακτηρίζονται ως αντι-ουκρανική ή «ρωσική προπαγάνδα από πολλά μέσα ενημέρωσης και ιδρύματα της Ουκρανίας και της Δύσης.

Ωστόσο, αντί να εξετάζουμε τις δημόσιες ενέργειες που στοχεύουν στο να χαρακτηρίσουν το έργο του Azov ως πατριωτικό, ίσως είναι πιο παραγωγικό να δούμε πώς αυτοπροσδιορίζεται το κίνημα όταν μιλάει μεταξύ τους και σε ακροδεξιές και λευκές ομάδες υπεροχής. Αυτή η έκθεση προσπαθεί να αξιολογήσει το κίνημα του Azov ακούγοντας δημόσιες δηλώσεις των ηγετών του κινήματος Azov, αποκαλύπτοντας τις προσπάθειές τους να προσεγγίσουν Αμερικανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές και διαμορφώνοντας το πλαίσιο της συνεργασίας τους με ακροδεξιές και λευκές ομάδες υπεροχής στη Δύση.

Το Αζόφ και η ουκρανική κυβέρνηση: Θολές γραμμές
Η κατάσταση με την προσέγγιση του Αζόφ προς τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο το κίνημα έχει θέση σε ορισμένα τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης, ειδικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Σύνταγμα Αζόφ, ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος, είναι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας (στρατιωτική μονάδα 3057). Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο ιδρυτής του Συντάγματος και ηγέτης του Εθνικού Σώματος Andriy Biletsky ισχυρίστηκε ότι το σύνταγμα αριθμούσε 1150 μαχητές: «Είναι όλοι εθελοντές και επαγγελματίες με σύμβαση».

Το σύνταγμα έχει τα δικά του άρματα μάχης και άλλο βαρύ οπλισμό και ισχυρίζεται συνήθως ότι είναι η πιο ικανή σε μάχη μονάδα στις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία. Το σύνταγμα βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαριούπολης, στην Αζοφική θάλασσα, και σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε βασικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μαριούπολης από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τη Ρωσία το 2014.

Ο τρέχων κυβερνητικός φορέας του Συντάγματος του Αζόφ, η Εθνική Φρουρά, είναι ένας στρατιωτικοποιημένος κλάδος της ουκρανικής επιβολής του νόμου εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, με επικεφαλής τον Άρσεν Αβάκοφ.

Τον Μάιο του 2014, το υπουργείο υπέγραψε την ενσωμάτωση αναφερόμενων ακροδεξιών προσωπικοτήτων και μαχητών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τη σημαία του Azov, το οποίο ήταν πρώτο το τάγμα Azov που διοικείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το 2014, ο πρώτος διοικητής του Συντάγματος Azov, Andriy Biletsky , απέδωσε στον Avakov την υποστήριξη της εκτόξευσης του Azov και ο υπουργός Avakov παραδέχτηκε ο ίδιος σε μια συνέντευξη του 2016 ότι συμμετείχε άμεσα στη δημιουργία του Azov το 2014.

Με εντολή του Avakov , το Azov, ήδη σύνταγμα, ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά τον Οκτώβριο του 2014, μια κίνηση που επέτρεψε στην ακροδεξιά ομάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε εξελιγμένα όπλα και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές ρουκετοβομβίδων . Ο Avakov επαίνεσε το Azov ως «μία από τις πιο μάχιμες μονάδες της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Anton Shekhovtsov , ερευνητή των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κινημάτων, ο Avakov, ο οποίος κατάγεται από την άκρως πολιτικά ανταγωνιστική περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας, θα μπορούσε να έχει ιστορικό συναλλαγών με αναφερόμενους νεοναζί από την προκάτοχο οργάνωση του Azov, Patriot of Ukraine, με επικεφαλής τον Biletsky πριν από το Μαϊντάν. Ο Σεχόβτσοφ έγραψε στα τέλη του 2014 ότι η εμπλοκή του Μπιλέτσκι με την ουκρανική αστυνομία φαινόταν να οδηγείται από την «εμπιστοσύνη του Άβακοφ στην οργάνωση με την οποία συνεργαζόταν στο παρελθόν».

Ένα Youtube ακόμα από βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Andriy Biletsky μιλάει με τον υπουργό Avakov, ο οποίος είναι δεύτερος από αριστερά, δίπλα του κατά τη διάρκεια του εορτασμού της απελευθέρωσης της Μαριούπολης

«Ο Αβάκοφ φαίνεται επίσης να πιστεύει στην προσωπική πίστη του τάγματος Azov υπό την ηγεσία του Patriot of Ukraine και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως «ιδιωτικό στρατό» του για επαγγελματικούς ή πολιτικούς λόγους», έγραψε ο Σεχόβτσοφ.

Ο ηγέτης του Azov Biletsky παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι έχει τακτικές συναντήσεις με τον Avakov («2-3 συναντήσεις το χρόνο»), αλλά ισχυρίστηκε ότι η σχέση τους ξεκίνησε το 2014. Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξη , ο Biletsky διευκρίνισε ότι η επικοινωνία του με τον Avakov περιορίζεται σε ζητήματα που σχετίζονταν με το Σύνταγμα του Αζόφ και εξέφρασε τη λύπη του που ο Αζόφ ήταν μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Μπιλέτσκι απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς για την τρέχουσα επιρροή του Άβακοφ στο πολιτικό κόμμα του Εθνικού Σώματος του Αζόφ ως «μια μυθοπλασία που προωθείται από την Προεδρική Διοίκηση της Ουκρανίας» και επέμεινε ότι το κόμμα του ήταν ανεξάρτητο υποκείμενο στην ουκρανική πολιτική.

Ο υπουργός Avakov έχει καταδικάσει τον νεοναζισμό και τον αντισημιτισμό σε πολλές περιπτώσεις. Τον Ιούλιο του 2018, στον απόηχο μιας θανατηφόρας επίθεσης σε Ουκρανούς Ρομά στο Lviv, ο Avakov πρότεινε στους πρεσβευτές και διπλωμάτες της G-7 στο Κίεβο «να πιέσουν τους νέους νεοναζί επιβάλλοντας πρόσθετους περιορισμούς στην είσοδο στα κράτη της ΕΕ». Ο Αβάκοφ επέκρινε επίσης τον κλάδο του δρόμου του Αζόφ, την Εθνική Πολιτοφυλακή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Arsen Avakov φέρεται να έχει τεταμένη ανταγωνιστική σχέση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko και φέρεται να υποστηρίζει έναν από τους ανταγωνιστές του Poroshenko στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το σύνταγμα του Αζόφ, ως μέρος της Εθνικής Φρουράς, δεν επηρεάζεται από το Εθνικό Σώμα, τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν νερό. Ο Andriy Biletsky, επικεφαλής του Εθνικού Σώματος και ισχυρός επικριτής του Poroshenko, επισκέπτεται τακτικά τη βάση του Συντάγματος Αζόφ της Εθνοφρουράς κοντά στη Μαριούπολη για να μιλήσει στα στρατεύματα και τον χαιρετίζουν κατηγορηματικά ως αρχηγό τους. Αυτή η σχέση μπορεί να φανεί καθαρά με την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Biletsky στο βίντεο , όπου ήταν περικυκλωμένος από προφανώς ενεργά μέλη του Συντάγματος Azov, φορώντας τα αντίστοιχα μπαλώματα.

«Εύχομαι στην Ουκρανία αφοσίωση και δύναμη για να απαλλαγεί από τα παράσιτα που τρέφονται από αυτήν, ανεξάρτητα από το τι είναι το όνομά τους», είπε ο Μπιλέτσκι, προφανώς εξισώνοντας την ελίτ της Ουκρανίας με τις δυνάμεις υπό τη Ρωσία που κατέχουν τα ανατολικά της χώρας.

Ένα Youtube ακόμα από την πρωτοχρονιάτικη διεύθυνση του Andriy Biletsky

Κατά την επίσκεψη του Biletsky στη βάση του Συντάγματος Azov της Εθνικής Φρουράς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρουσίασε επίσης το όραμά του για το μέλλον στους μαχητές του Azov: «Το 2019 θα είναι απίστευτα σημαντικό για εμάς. Ελπίζω ότι θα γίνει η χρονιά των νικών της Αζόφ και συνεπώς της Ουκρανίας», είπε ο Μπιλέτσκι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σε μια αναφορά για το γεγονός, καθώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο ιστότοπος του συντάγματος χαρακτήρισε κατηγορηματικά τον Μπιλέτσκι ως «αρχηγό του Κινήματος του Αζόφ».

Η αναγνώριση του Μπιλέτσκι ως αρχηγού του Συντάγματος Αζόφ της Εθνικής Φρουράς απηχήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από τον αρχηγό του επιτελείου του Συντάγματος Σβιατόσλαβ Παλαμάρ σε μια συνέντευξη βίντεο . «Έχουμε έναν ηγέτη στον Andriy Biletsky, ο οποίος είναι επί του παρόντος ανεξάρτητο μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Palamar, ο Biletsky φροντίζει να συγκεντρώσει οικονομική υποστήριξη για το Σύνταγμα και «βρίσκει χορηγούς που επενδύουν χρήματα» στο Azov δίνοντας τη δυνατότητα στο Σύνταγμα να έχει ποιοτικό εξοπλισμό, πρόσβαση σε χώρους δοκιμών κ.λπ.

Η ενσωμάτωση του Αζόφ στην Εθνοφρουρά έχει δημιουργήσει τα φρύδια εντός αυτού του στρατιωτικοποιημένου κλάδου της επιβολής του νόμου της Ουκρανίας, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια συνέντευξη του 2017 του σημερινού αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, στρατηγού Yuriy Allerov, επεσήμανε τόσο τις ανησυχίες του για το σύνταγμα όσο και τον ρόλο του στη διασφάλιση της ασφάλειας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας.

«Όσο είναι δυνατόν, προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τις παγανιστικές χειρονομίες και τελετουργίες τους που ξεχωρίζουν τόσο πολύ… Αλλά δεν τους λυγίζουμε μέχρι το γόνατο, γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο κίνημα αντίστασης με κίνητρα όπως αυτό στην Ανατολή της Ουκρανίας », είπε ο Αλέροφ για τον Αζόφ σε συνέντευξή του το 2017 . Μακριά από ένα νέο πρόσωπο στις πρόσφατα ενισχυμένες Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Allerov είναι ένας 54χρονος, στρατιωτικός αξιωματούχος καριέρας που φέρεται να ξεκίνησε την καριέρα του στη Σοβιετική Ένωση.

Ένα βίντεο στο Youtube για την Ορκωμοσία της πτέρυγας του δρόμου του Αζόφ της Εθνικής Πολιτοφυλακής στο Κίεβο τον Ιανουάριο του 2018. Η οργάνωση διευθύνεται από τον Ihor “Cherkas” Mykhailenko, ο οποίος είναι πρώην διοικητής του Συντάγματος Αζοφικής της Εθνικής Φρουράς

Η ανησυχία του Allerov για τις « χειρονομίες και τα τελετουργικά » του Azov και άλλες λεπτομέρειες απηχούν εν μέρει τις ανησυχίες του εκπροσώπου των ΗΠΑ Ro Khanna, του βουλευτή πίσω από την απαγόρευση του Κογκρέσου το 2018 (βλ. Ενότητα 8129 του νόμου περί ενοποιημένων πιστώσεων, 2018) σχετικά με τη χρήση κονδυλίων των ΗΠΑ όπλα, εκπαίδευση ή άλλη βοήθεια στο τάγμα Azov».

«Αντί να διαλύσει το Azov, η κυβέρνηση το ενσωμάτωσε στην ουκρανική Εθνοφρουρά, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε ο Khanna σχετικά με αυτήν τη στρατιωτική οργάνωση τον Απρίλιο του 2018. Ένα μήνα αργότερα, ισχυρίστηκε ότι «το τάγμα έχει εμπλακεί πολύ σε περιστατικά νεοναζισμού».

Η δήλωση του Khanna αντανακλούσε επίσης την προφανή κατανόησή του ότι η άνοδος του Azov υποβοηθήθηκε από εσωτερικές μάχες εντός της ελίτ της Ουκρανίας, που επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στον Υπουργό Εσωτερικών Avakov, και δεν εγκρίνεται απαραίτητα κεντρικά από τον Ουκρανό Πρόεδρο Petro Poroshenko.

«Ο ίδιος ο [ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο] Ποροσένκο δεν έχει ναζιστικά αισθήματα – η κυβέρνησή του έχει παράσχει βοήθεια στο τάγμα του Αζόφ», ανέφερε η δήλωση του Khanna τον Μάιο του 2018 .

Η ειδική σχέση του κινήματος Azov με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας του επέτρεψε να αναπτύξει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα περιβάλλον περιστρεφόμενης πόρτας όπου τα πιστά μέλη του κινήματος μεταναστεύουν μεταξύ κυβερνητικών φορέων, του πολιτικού κόμματος του Azov και του κινήματος του δρόμου, παράλληλα με την παροχή υποστήριξης στα έργα του Azov ενώ κατείχε κυβερνητικές θέσεις.

Η κίνηση των ηγετών του Αζόφ μεταξύ των διαφορετικών σωμάτων του, και της Εθνικής Φρουράς, είναι ορατή με τους τρεις στρατιωτικούς διοικητές του Συντάγματος του Αζόφ. Ο Μπιλέτσκι, ο ηγέτης του Εθνικού Σώματος (πολιτική πτέρυγα του Αζόφ), ήταν ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής του Συντάγματος Αζόφ. Ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής Πολιτοφυλακής του Αζόφ είναι ο Ιχόρ «Τσέρκας» Μιχαιλένκο, ο οποίος προηγουμένως διαδέχθηκε τον Μπιλέτσκι ως δεύτερος διοικητής του Συντάγματος Αζόφ. Οι επιχειρήσεις του Εθνικού Σώματος στην ανατολική Ουκρανία ηγούνται επί του παρόντος από τον Maksym Zhorin , ο οποίος ήταν ο τρίτος στρατιωτικός διοικητής του Συντάγματος μετά τον Cherkas.

Ένας εξέχων νυν αρχηγός του Εθνικού Σώματος και απόφοιτος του Συντάγματος Αζόφ Sergey Korotkih (ο οποίος έκανε δημόσιες δηλώσεις για το ISIS) διορίστηκε από τον Avakov για να ηγηθεί του Τμήματος Προστασίας Στρατηγικών Αντικειμένων του Υπουργείου Εσωτερικών τον Μάιο του 2015, θέση που προφανώς κατείχε μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, όταν αντικαταστάθηκε από έναν άλλο απόφοιτο του Αζοφικού Συντάγματος, τον Serhiy “Khorst” Korovin.

Ο Korotkih είναι επί του παρόντος μια βασική προσωπικότητα στο κίνημα των Αζοφών και ένας φερόμενος συνεργάτης του Avakov. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη βίντεο, ο Korotkih παραδέχτηκε ότι είναι εθνικοσοσιαλιστής και υποστηρίζει μια πανευρωπαϊκή, λευκή εθνικιστική, αντιμουσουλμανική ατζέντα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Korotkih επιβεβαίωσε ότι συνάντησε τον Avakov και δήλωσε ότι είναι φίλος με τον γιο του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Oleksandr Avakov.

Azov και κορυφαίοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου της Ουκρανίας
Αξίζει να τονιστεί ότι οι απόφοιτοι του Συντάγματος Azov με αυτοαποκαλούμενο εξτρεμιστικό ακροδεξιό υπόβαθρο βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή του Υπουργείου Εσωτερικών υπό την ηγεσία του Avakov.

Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Serhiy Bondarenko, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου. Ο Μπονταρένκο είναι βετεράνος μάχης του Συντάγματος Αζόφ και διορίστηκε στη θέση του ανώτερου επιπέδου στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική δήλωση περιουσίας του (υποχρεωτική για τους Ουκρανούς δημόσιους λειτουργούς) που υποβλήθηκε στις αρχές του 2018, ο Μπονταρένκο εξακολουθεί να αξιωματούχος επιβολής του νόμου στην Ουκρανία.

Στιγμιότυπο οθόνης του “Radio Azov FM” που ανακοινώνει μια συνέντευξη με έναν Ουκρανό αξιωματούχο επιβολής του νόμου και πιστό του Azov, Serhiy Bondarenko, αναπληρωτή επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου

Σε δηλώσεις του 2015 στο podcast του Azov , ο Bondarenko δήλωσε ότι ήταν μέρος της ακροδεξιάς σκηνής της Ουκρανίας από το 2009 («Έλαβα μέρος σε ορισμένες δραστηριότητες» είπε για το παρελθόν του ως ακροδεξιός ακτιβιστής πριν από τον Azov) και σημείωσε ότι η ενσωμάτωση των μελών του Azov στην κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την ιδεολογία τους, την οποία περιέγραψε ως «μόνιμη».

«Είμαι βέβαιος ότι όλα τα μέλη του κινήματος του Αζόφ έχουν μόνιμες ιδεολογικές απόψεις που δεν θα αλλάξουν»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μπονταρένκο δήλωσε ότι η ενσωμάτωση του Αζόφ στην κυβέρνηση της Ουκρανίας συνέβαλε άμεσα στην ικανότητα αυτού του ακροδεξιού κινήματος να οικοδομήσει τη δική του πολιτική δύναμη και παραχώρησε στην ομάδα πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό.

«Το σύνταγμα έχει γίνει ισχυρότερο και μπορεί τώρα, λόγω της νομιμοποίησής του, να επηρεάσει τις πολιτικές διαδικασίες μέσω του κλάδου μας στο Σώμα Πολιτών [προκάτοχος του πολιτικού κόμματος του Εθνικού Σώματος], καθώς και να αποδώσει καλύτερα στην πρώτη γραμμή», είπε ο Μπονταρένκο. «[Με την ενσωμάτωση] το σύνταγμα έχει λάβει όπλα που δεν θα τα έπαιρνε ποτέ ως παράνομος σχηματισμός» (00:02:30 στη συνέντευξη ).

Απαντώντας στις ερωτήσεις του οικοδεσπότη, ο Μπονταρένκο έδωσε επίσης παραδείγματα μελών του κινήματος του Αζόφ σε ηγετικές θέσεις εντός του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Αυτοί είναι μαχητές που αποφοίτησαν από το σύνταγμα του Αζόφ και παρέμειναν στις τάξεις του Υπουργείου», δήλωσε ο Μπονταρένκο (00:04:10 στη συνέντευξη ), προσθέτοντας ότι υπήρχαν απόφοιτοι της Αζόφ που απασχολούνταν ως αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, και τις περιοχές της Πολτάβα.

Επίσης καταχωρήθηκε ως μέλος του κινήματος του Αζόφ από τον Μπονταρένκο ήταν ο άμεσος ανώτερός του εκείνη την εποχή, ο Βαντίμ Τρόγιαν, ο οποίος είναι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας μετά από διορισμό του 2014 από τον Avakov ως επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου. Αν και ο διορισμός του Τρόγιαν το 2014 προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανέβηκε στις τάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να τραβάει την προσοχή διεθνώς.

Ο χαρακτηρισμός του Τρόγιαν ως πιστού στην Αζόφ από τον Μπονταρένκο προσδίδει αξιοπιστία σε αναφορές σχετικά με τους δεσμούς του υφυπουργού με επιρροή με την Αζόφ. Ο Τρόγιαν είναι ταυτόχρονα απόφοιτος του Συντάγματος Αζόφ και βετεράνος ακροδεξιός πράκτορας στην Ουκρανία, του οποίου η προσωπική εμπλοκή στην ακροδεξιά σκηνή μπορεί να θεωρηθεί ως ενδεικτική της γενικά αυξανόμενης επιρροής της ουκρανικής ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Vyacheslav Likhachev, ειδικό με έδρα το Κίεβο σε δεξιές ομάδες στην Ουκρανία και τη Ρωσία, στο δεύτερο μισό της πρώτης δεκαετίας της δεκαετίας του 2000 ο Troyan κατείχε ηγετική θέση στον Patriot of Ukraine, μια ακροδεξιά οργάνωση υπό την ηγεσία του Biletskiy. ένας προκάτοχος του συντάγματος και του κινήματος του Αζόφ. Ο Likhachev χαρακτήρισε τον Patriot of Ukraine ως νεοναζιστική οργάνωση.

Ενώ με τον Patriot of Ukraine, ο Troyan φέρεται να ενεπλάκη προσωπικά σε ένα υψηλού προφίλ δημόσιο περιστατικό νεοναζισμού. Σύμφωνα με μια σύγχρονη αναφορά, το 2008 ο Τρόγιαν συνελήφθη και παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από μια υπερεθνικιστική συγκέντρωση στο Κίεβο που γρήγορα έγινε βίαιη. Σύμφωνα με φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες έδωσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς, και συγκρούστηκαν με τις αρχές επιβολής του νόμου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Troyan φέρεται να ηγήθηκε μιας ομάδας ανδρών από τον Patriot of Ukraine. Εκείνη την εποχή, η συγκέντρωση απορρίφθηκε ως πρόκληση κατά του φιλοδυτικού προέδρου Γιούσενκο.

Vadym Troyan, κέντρο, επικεφαλής μιας στήλης της φερόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot of Ukraine το 2008

Γρήγορα προς τα εμπρός σε μια Ουκρανία μετά το Μαϊντάν, όπου, τώρα ως αναπληρωτής υπουργός, ο Τρόγιαν έχει παράσχει υποστήριξη στα πρόσφατα αμφιλεγόμενα έργα του Αζόφ.

Τον Ιούλιο του 2017, ο υφυπουργός Troyan ήταν αυτός που, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Σώματος, βάφτισε την έναρξη του «πατριωτικού κέντρου» του κινήματος του Αζόφ για τη νεολαία και τα παιδιά που έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς ως «ακροδεξιό παιδικό στρατόπεδο της Ουκρανίας».

Προηγουμένως, το 2015, ο Troyan συνέστησε φωνητικά μια προηγούμενη επανάληψη του αμφιλεγόμενου στρατοπέδου του Azov για παιδιά στο προφίλ του στο Facebook. Επίσης, τον Ιούλιο του 2015, ο Τρόγιαν προφανώς ενέκρινε το σεμινάριο ηγεσίας του Πολιτικού Σώματος του Αζόφ «Σχολείο της Νατιοκρατίας» που περιλάμβανε «ιδεολογική εκπαίδευση» και «πολιτική εκπαίδευση» στο Facebook.

Ο Vadym Troyan, κέντρο, στο δικαστήριο μετά τη σύλληψή του σε εθνικιστική συγκέντρωση στο Κίεβο το 2008

Στο προφίλ του στο Facebook, ο Τρόγιαν δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες και βίντεο του ίδιου φορώντας το έμπλαστρο του Azov Regiment σε κάτι που φαίνεται να είναι επίσημες περιστάσεις, συνεχάρη το Σύνταγμα για σημαντικές επετείους, έβαλε ετικέτα σε όσους υπηρετούσε προφανώς στο Azov, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που εμπλέκονται σε πράξεις βίας που Το Υπουργείο Εσωτερικών του είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση. Σε μια περίπτωση, ο Τρόγιαν συνεχάρη έναν βετεράνο του Αζόφ που εντάχθηκε στις αρχές επιβολής του νόμου της Ουκρανίας.

Ναζιστικοί χαιρετισμοί στο εθνικιστικό συλλαλητήριο του 2008 στο Κίεβο, όπου ο Τρόγιαν, τώρα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, φέρεται να συνελήφθη

Οι εκπρόσωποι του Azov στο υπουργείο που ελέγχεται από τον Avakov φέρεται να απολαμβάνουν επίσης την προστασία του Avakov.

Το 2017, ο Τρόγιαν ενεπλάκη από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας στον φερόμενο εκβιασμό ενός Ουκρανού επιχειρηματία. Αυτό το περιστατικό αφορούσε τον αναπληρωτή του Τρόγιαν και έναν ηγέτη του Πολιτικού Σώματος του Αζόφ.

Σύμφωνα με μια έκθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σεβαστά ερευνητικά μέσα της Ουκρανίας, την Ukrainska Pravda, ο Avakov έσπευσε αμέσως να διαλύσει την κατάσταση και δέσμευσε κορυφαία στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης να το πράξουν. Η υπόθεση αργότερα φέρεται να κατέρρευσε.

Vadym Troyan, κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος επιβολής του νόμου. Πηγή: http://mvs.gov.ua

Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές μπορεί να απολαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο ατιμωρησίας στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο του 2018, μια κοινή ομιλία από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Right Watch, International Amnesty, Freedom House και Frontline Defenders κάλεσε τον Avakov να τερματίσει την ατιμωρησία για πράξεις ριζοσπαστικής βίας στη χώρα. Μέλη του Εθνικού Σώματος του Αζόφ, μαζί με την Εθνική Πολιτοφυλακή, φέρεται να ενεπλάκησαν σε επιθέσεις σε άτομα LGBT, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονότητες στην Ουκρανία.

Η σχέση του Azov με το Υπουργείο Εσωτερικών του Avakov της Ουκρανίας, μαζί με την ανταγωνιστική σχέση του Azov με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, παρέχουν μια ματιά στην εσωτερική επιρροή του σε συνδυασμό με τις διεθνείς φιλοδοξίες του κινήματος μέσω των επαφών του με δυτικά και αμερικανικά ακροδεξιά άτομα και ομάδες.

Ο ανταποκριτής του Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) Christopher Miller συνέβαλε στην έρευνα σε αυτήν την έκθεση..

bellingcat.com/news

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...