Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΗ φετινή εκδήλωση...

Η φετινή εκδήλωση είχε θέμα: «Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία».

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 με επιτυχία η εκδήλωση για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», η οποία έγινε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Πολεμικό Μουσείο.

Η φετινή εκδήλωση είχε θέμα: «Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε για έκτη φορά φέτος από τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλασικών Φιλολόγων «Euroclassica», την Ελληνική Γλωσσική Κληρονoμιά (ΕΓΚ) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Ζέττα Μακρή,  ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού  Ιδρύματος Πολιτισμού,κ. Νίκος Κούκης, ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αλβανία, κ. Volodymyr Shkurov, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Andreas Kindl, η Πρόεδρος του ΟΔΕΓ,  Ομ. Καθηγήτρια, κα  Αριστέα Τόλια και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς.

Στην συνέχεια η δημοσιογράφος και Μέλος του ΟΔΕΓ, κα Σμαραγδή Καράγιωργα, συντονίστρια της εκδήλωσης, κάλεσε στην σκηνή διαδοχικά τις ομάδες μαθητών των επτά συμμετεχόντων σχολείων.

Οι μαθητές της Ιονίου Σχολής Γυμνάσιο Αμαρουσίου – Φιλοθέης με  υπεύθυνους καθηγητές την κα Ζέττα Αντωνίου, τον κ. Ανδρέα  Παργινό και τον κ. Χρήστο Ηλιόπουλο παρουσίασαν το θέμα: «Η φιλοσοφική θεώρηση του αγαθού της ζωής στον Αρχίλοχο, στον Οράτιο και στον Μάρκο Αυρήλιο σε αντίθεση με την ομηρική αντίληψη περί υστεροφημίας και ηρωισμού».

Οι μικροί μαθητές της Σχολής «Ελένη Κουλιζάκη», στην οποία μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ελένη Κουλιζάκη παρουσίασαν το θέμα: «Τα Δελφικά Γράμματα των 7 Σοφών –  Ετυμολογήσεις  λέξεων των Δελφικών Γραμμάτων και εικαστική τους αναπαράσταση».

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΔΟΥΚΑ» με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Εύα Νικολαΐδου, την κα Ανδριάνα  Κορασίδη και την κα Κορίνα Δρύλλη, παρουσίασαν το θέμα: «Όταν τα ονόματα ομιλούν: Η φιλοσοφική διάσταση της ετυμολογίας στην Αρχαία Ελλάδα».

Οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παντελεήμονα Χιονίδη, παρουσίασαν το θέμα: «Η Αλφαβήτα της Ελληνικής Φιλοσοφίας».

Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «ΦΡΟΝΕΙΝ», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ειρήνη Μαυροπούλου, παρουσίασαν το θέμα : «Φιλοσοφούντες μετά των μαθητών».

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία» – Λύκειο Ηρακλείου, με υπεύθυνους καθηγητές την κα Ευαγγελία Κουσκουλή, τον κ. Δημήτριο Πάνο,  την κα Ελισάβετ Ξυραφίδου και την κα Κωνσταντίνα Βασιλείου παρουσίασαν το θέμα: «Ήθος και Φιλοσοφικός στοχασμός στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους: Εμβληματικές φράσεις και αντιπαράθεση λόγων».

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία» – Γυμνάσιο Αμαρουσίου, με υπεύθυνους καθηγητές την κα Φλώρα Τζανακάκη, την κα Τατιανή Γρηγορίου και τον κ. Παύλο Ραμπαούνη παρουσίασαν το θέμα: «Από το Α στο Ω της Ελληνικής  Φιλοσοφίας».

Όλες οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν τα θέματά τους με ενθουσιασμό και μας έπεισαν ότι είχαν πραγματικά μελετήσει και αγαπήσει τα θέματα που παρουσίασαν.

Όλοι, όσοι παρευρέθηκαν χειροκρότησαν θερμά όλες τις ομάδες των μαθητών και τους  εκπαιδευτικούς τους.

Σημείωση:
Χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης της εκδήλωσης ήταν το τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι «ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ», η δε φωτογραφική κάλυψη ήταν ευγενική προσφορά του Δημήτρη Πατεράκη, Μέλους της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ).

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Άλλη μία μεγάλη νίκη των παιδιών από την Κύπρο στο διαγωνισμό Ρομποτικής στο Χιούστον.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ηλίας Νεοφυτίδης ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής που συμμετείχαν μαθητές από όλο τον Κόσμο, στο Χιούστον του Τέξας, 16-20 Απριλίου 2024, η κυπριακή ομάδα K.P. Computer Training bits από το Σχολείο Ξυλοφάγου της Λάρνακας, αποτελούμενη από τους μαθητές...

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...