Έλενα Βάνη
Η γειτονική μας χώρα, Τουρκία, μια χώρα που θεωρείται αρκετά συντηρητική και γενικότερα καθυστερημένη σε πολλούς τομείς, για ακόμα μια φορά κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και μας δίνει ένα μάθημα εκσυγχρονισμού. Πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια Διεθνή σκηνή και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να θωρακίσει την ασφάλεια της , αποφασίζοντας να «χτίσει» διοίκηση Κυβερνοάμυνας σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ο Κόσμος του Επενδυτή.
Συγκεκριμένα, προς την επίτευξη αυτού η Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα ειδικών ατόμων οι οποίοι θα αποτελούν την Διοίκηση. Ο πυρήνας αυτός θα οργανώνεται από οκτώ ειδικά εκπαιδευόμενους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί μ ένα άγνωστο αριθμό άλλων στελεχών. Η γενικότερη Διοίκηση θα συντονίζεται από το Γραφείο του Γενικού Επιτελείου.
Η Τουρκία δείχνει να έχει ισχυρές διαθέσεις να οργανώσει έναν άρτιο μηχανισμό ελέγχου από κυβερνοεπιθέσεις, θέλοντας να προστατευθεί από το νέο είδους πολέμου που θεωρείται πρόκληση στον 21ο αιώνα. Τα χτυπήματα στον κυβερνοχώρο αποτελούν ίσως και την μεγαλύτερη απειλεί στην εποχή μας που καλείται ένα έθνος-κράτος να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα. Πρωτοπόροι βέβαια της ιδέας υπήρξαν φυσικά οι Η.Π.Α, Ρωσία και Κίνα. Χώρες που ήδη έχουν αναπτύξει ισχυρό μηχανισμό ασφάλειας από κυβερνοεπιθέσεις.
Και τώρα ερχόμαστε να δούμε τι ακριβώς σκέφτεται η χώρας μας ως προς αυτόν τον τομέα…
Η Ελλάδα τι θέση παίρνει στην δική της κυβερνοάμυνα;
Νομίζω ότι το πεδίο είναι πολύ θολό ακόμα και σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι για να φτάσουν οι πολιτικοί μας να προσεγγίσουν ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα για την ασφάλεια της, θα πρέπει αρχικά να λύσουν όλα τα άλλα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε στον τομέα της κυβερνοάμυνας να συγκροτήσει ομάδα πολύ δυνατών «μυαλών» για να ελέγχουν την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών. Ωστόσο το θέμα έχει κολλήσει όπως πάντα αλλού…. Ενώ υπάρχουν οι υποδομές δεν υπάρχει η θέληση. Σ όλα τα θέματα η χώρας μας φαίνεται σαν μην υπάρχει, απουσιάζοντας παντελώς.
Κυβερνοπόλεμος και 21ος αιώνας