Άρθρο του Δρ Αναστάσιου Κουτσούκου
Προϋπολογισμός 2010 και (α)πίθανες εκλογές
2010: Ένα νέο ξεκίνημα ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το Πασοκ θα κερδίσει πάλι με 47% αν η αντιπολίτευση τον Μάρτη ζητήσει εκλογές!!
Δεν αντέχει άλλο ο λαός τους ληστρικούς τραπεζίτες!! Το 80 % των υπερδανεισμένων πολιτών την τελευταία δεξιά εξαετία είναι η μακροχρόνια εκλογική δεξαμενή του Πασοκ.
Προϋπολογισμός ελπίδας, συμμετοχής και προοπτικής…
Η πράσινη οικονομία και η συμμετοχή του πολίτη μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα. Γρηγορείτε!! Πάμε μαζί, και πριν και μετά τις εκλογές.
Η Κυβέρνηση Πασοκ πιστεύει ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό, τιμά την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες.
Οι στόχοι του προϋπολογισμού:
Βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ (-8,4 δισ. ευρώ), από 12,7% φέτος. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg στα μέσα αυτής της εβδομάδας, είχε θέσει στόχο το 8,7%.
Ο νέος στόχος του προϋπολογισμού απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων. Από τα 8,4 δις, τα 4,5 θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων, τα 2,3 από τη μείωση των δαπανών, το 1,4 από τη μείωση των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων (πέραν εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί με τον προϋπολογισμό του 2010) στα οποία στηρίζεται η εξοικονόμηση των πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι η τιτλοποίηση των εσόδων από τον ΦΜΑΠ.
Δηλαδή, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα έναντι των εσόδων που θα εισπράξει από την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την κατάργηση του ΕΤΑΚ.
Η ενίσχυση των κινήτρων για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης, επίσης, και παροχής υπηρεσιών, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, η περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%, ο περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα και η μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ, όσο και στον αριθμό των μελών.
Η μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ενίσχυση των εσόδων που θα προέλθει από τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και από τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «ελαστικές» δαπάνες.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχισθεί το 2010, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (-0,3%) σε σχέση με φέτος (-1,2%).
Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,4% από 1,2% φέτος. Το κρατικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 120% του ΑΕΠ, περίπου, ή σε απόλυτα μεγέθη κοντά στα 300 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους θα ξεπεράσουν, όπως και φέτος, τα 12 δισ. ευρώ.
Ο Προϋπολογισμός αυτός έρχεται μετά την συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο.
Γίνεται συνείδηση, αργά αλλά σταθερά, το γεγονός ότι δεν μιλάμε απλώς για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αλλαγή ενός οικονομικού συστήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή να πάμε στην πράσινη οικονομία, που αλλάζει εκ βάθρων τα πράγματα. Είναι μια δύσκολη αλλαγή, η οποία χρειάζεται όμως τη συνέργεια, τη συμμετοχή, τη βοήθεια όλων, από τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι και τις φτωχότερες.
Ο καθένας βεβαίως με τις απαραίτητες ευθύνες που του αναλογούν και το βάρος που μπορεί να σηκώσει. Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, διότι σημαίνει να μπούμε σε μια νέα οικονομία, να πρωτοπορήσουμε. Έχουμε μια ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαμορφώσουμε μια ποιότητα ζωής, αντίστοιχη με την παράδοση της Ελλάδας. Και βεβαίως, να είμαστε πιο αυτάρκεις, πιο αυτόνομοι, πράγμα που σημαίνει να μπορούμε όλο και περισσότερο να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ του Ελληνικού λαού στα ζητήματα της ενέργειας.
Υπάρχει λύση: «Νέα Σεισάχθεια 2010» !!
Όλοι οι υπερδανεισμένοι έλληνες που είναι σε αδυναμία-καθυστέρηση πληρωμών χρωστάνε περίπου 40 δις. Ας υπάρχουν δύο κρατικές τράπεζες που θα αναλάβουν τα δάνεια του κοσμάκη με χαμηλό επιτόκιο!!
Ας δώσει και η κυβέρνηση Πασοκ 12 ακόμα δις ( επιπλέον των 29 δις ) σε δύο κρατικές τράπεζες να σωθούμε όλοι!!
Στην συνέχεια αυτών των μέτρων της «Νέας Σεισάχθειας» έρχονται οι διατάξεις του πολύ καλού νομοσχεδίου της κ. Λούκας Κατσέλη που βασίζονται στις «διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα» με μακροχρόνια δικαστική και αμφίβολη διαμάχη ενός φτωχού με τους μεγαλοτραπεζίτες!! Οπότε πρώτα πρέπει να γίνει και η «Νέα Σεισάχθεια 2010» και το προτεινόμενο νομοσχέδιο!!
• Με τη «νέα σεισάχθεια» και ο λαός θα ανακουφιστεί και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει!!
• Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για τους ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το τέλος του 2009!!! (Γιώργος Παπανδρέου)
• Πρόταση: Αυτόματη ενοποίηση όλων των δάνειων του κάθε πολίτη σε ένα σε μια μόνο τράπεζα και μείωση δόσης στο ένα τρίτο της σημερινής με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής)!!
• Πρόταση: η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο των μηνιαίων αποδοχών του κάθε πολίτη γιατί αυτομάτως ο πολίτης μετατρέπεται σε «νεο-σκλάβο» των τρπεζιτών
• Πρόταση: Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού πάνω από 2% του αντίστοιχου επιτοκίου καταθέσεων ανά τράπεζα! Το νομοσχέδιο για τους υπερδανεισμένους σε πρώτη φάση φαίνεται καλό.
Στην συνέχεια είναι ελλιπές και αποσπασματικό. Πρέπει κανείς να φτάσει στις «διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα»??.
Το νομοσχέδιο της κ. Λούκας Κατσέλη περιλαμβάνει τα εξής:
1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.
2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.
3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.
4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. (…κλπ….) Θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια στο νομοσχέδιο όπου θα συμπεριλάμβανε πρώτα τις διατάξεις της «Νέας Σεισάχθεια 2010». Επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης και λειτουργίας των τραπεζών.
Οι τράπεζες λειτουργούν ως ενδιάμεσες μεταξύ των πολιτών. Σκοπός των τραπεζών σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι ο εκβιασμός των πολιτών και η ληστεία τους μέσω των υπερβολικών – εκβιαστικών δανείων επιτοκίων. Τα χρήματα που καταθέτει ο ένας πολίτης τα δανείζεται ο άλλος μέσω της τράπεζας –ενδιαμέσου.
Τα υπέρογκα υπερκέρδη των τραπεζών αποδεικνύουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του απομονωμένου – ανήμπορου κοσμάκη. Να ισχύσει και για τις τράπεζες η νομοθεσία περί «παράνομου» ταχύτατου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού μέσω των ληστρικών – εκβιαστικών επιτοκίων και κατασχέσεων.
Η κατοικία εκάστου είναι «άσυλο» και δεν μπορεί να κατασχεθεί από κανέναν!! Μάλιστα υπάρχει νομοθεσία κατά του υπερβολικού, παράνου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού!! Τα 29 δις αντί για τις τράπεζες να τα πάρει ο λαός για την αποπληρωμή των δανείων του! Στήριξη των μικρομεσαίων και χαμηλόμισθων.
Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις, σε κοινωνικά δράματα και αυτοκτονίες, για να δικαιώσουν οι νεοφιλελεύθεροι αντι-μαρξιστές μόνοι τους τον Μαρξ ότι «οι καπιταλιστές με την απληστία τους βάζουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους»!!.
Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να μειωθεί προς όφελος της τραπεζικής ολιγαρχίας.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν για τα καταλάβει τόσο απλά πως θα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα αλλά και ο κοινωνικός ιστός!! Αν δεν λάβουμε υπόψη και τις ανωτέρω προτάσεις οποιαδήποτε άλλο μέτρο, όσο καλό και να είναι, είναι πρόσκαιρο και απλά αναβάλλει χρονικά την έκρηξη των προβλημάτων.
Στην συνέχεια αυτών των μέτρων περί «νέας σεισάχθειας» έρχονται οι διατάξεις του πολύ καλού νομοσχεδίου της κ. Λούκας Κατσέλη που βασίζονται στις «διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα» με μακροχρόνια δικαστική και αμφίβολη διαμάχη ενός φτωχού με τους μεγαλοτραπεζίτες!!
Αν η αντιπολίτευση τον Μάρτη ζητήσει εκλογές-αυτοκτονίας θα χάσει πανηγυρικά!! Το 80 % των υπερδανεισμένων πολιτών την τελευταία δεξιά εξαετία είναι η μακροχρόνια εκλογική δεξαμενή του Πασοκ. Σήμερα όποια και να είναι η κυβέρνηση σε κάθε χώρα (δεξιά-αριστερή) αναγκαστικά θα ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική (και μην ξεχνάτε ότι, όταν έφυγε ο Σόλων ήρθε ο τύραννος Πεισίστρατος)!!.
Πάμε μαζί, και πριν και μετά τις εκλογές!!!
Τέλος, μπορούμε να σημειώσουμε, ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήδη – παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν – είναι ένα σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο που την έφερε η συντηρητική κυβέρνηση την τελευταία πενταετία.
Για την επιτυχία αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να υπάρξει σύμπνοια πολιτών και κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από πολλά μέλη της κυβέρνησης γιατί πολλοί πολίτες αισθάνονται περιθωριοποιημένοι την επαύριον των εκλογών. Η επανασύσφιξη των οικογενειακών δεσμών και η επανεκτίμηση της επαρχίας θα είναι ένα φρένο στην οικονομική κρίση.
Οι δημοκρατικοί πολίτες ζητούν να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να διοριστούν αμέσως οι καλύτεροι σε θέσεις κλειδιά, να ανοίξουν οι πόρτες των υπουργείων στους πολίτες και να διορθωθούν οι αδικίες της τελευταίας εξαετίας.
Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.
Δρ κουτσούκος Αναστάσιος
ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ PARIS V-SORBONNE και Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄Αθήνας