Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΗ παγκόσμια οικονομική...

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη επιβραδυνθεί

Οικονομική έρευνα από τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη και απο την Νέα Υόρκη Δ Καπλάνης

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη επιβραδυνθεί δραματικά και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα πρόκειται απλώς να επιδεινώσει τα πράγματα. Με πολλούς τρόπους, αυτό που βλέπουμε το 2019 θυμίζει αρκετά αυτό που είδαμε, καθώς ξεκίνησε η τελευταία ύφεση. Οι παγκόσμιες εξαγωγές είναι απόλυτα πτωτικές, οι πωλήσεις αυτοκινήτων

είναι πολύ χαμηλότερες σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι παραβατικές διαφορές χρέους έχουν φτάσει και οι λιανοπωλητές κλείνουν τα καταστήματα με ρυθμούς ρεκόρ. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν πάρει μαζί, τα πράγματα θα ήταν σκληρή για την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες, αλλά ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων

οικονομιών σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει τη δυνατότητα να είναι απολύτως καταστροφικός. Είμαστε αληθινά σε αδιάσειστα νερά, και πολλοί πιστεύουν ότι τα γεγονότα πρόκειται να αρχίσουν να επιταχύνονται πολύ γρήγορα τώρα.

Παρόλο που γράφω καθημερινά για αυτά τα πράγματα, εκπλήσσομαι από το πόσο φτωχοί ήταν οι τελευταίοι παγκόσμιοι οικονομικοί αριθμοί.

Και να θυμάστε ότι, νωρίτερα αυτό το μήνα, τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν πεπεισμένα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα επρόκειτο να ολοκληρώσουν μια εμπορική συμφωνία. Τώρα που οι διαπραγματεύσεις

θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί σύντομα θα χειροτερέψουν.

Τα ακόλουθα είναι 15 αριθμοί που δείχνουν πώς εκτελείται επί του παρόντος η παγκόσμια οικονομία …

Οι παγκόσμιες εξαγωγές καταρρέουν απολύτως και έχουν πλέον πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο

2 Αμερικανοί αντιπρόσωποι αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχουν μειωθεί

Οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν

Οι αμερικανικές αμερικανικές δανειακές αδικίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο

παραβάσεις πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ έχουν πληγεί στο υψηλότερο επίπεδο

Τον Απρίλιο, η κατασκευαστική δραστηριότητα των ΗΠΑ απροσδόκητα μειώθηκε

Χάρη στον εμπορικό πόλεμο, η τιμή της σόγιας μόλις έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο

Ο Fred μόλις ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 104 καταστήματα .

Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Fed Atlanta, η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Urban Institute, το 40% όλων των Αμερικανών “προσπαθούν μερικές φορές να αντέξουν οικονομικά την κατοικία, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα τρόφιμα ή την υγειονομική περίθαλψη”.

Συνολικά, το 59% όλων των Αμερικανών ζει σήμερα paycheck paycheck σύμφωνα με μια έρευνα που μόλις διεξήχθη από τον Charles Schwab.

Οι ηγέτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα προσπαθούν να ενεργήσουν σκληρά και να πούμε τα σωστά πράγματα, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα βλάψει και τις δύο χώρες.

Οι οικονομικοί αριθμοί και από τα δύο έθνη έχουν ενοχληθεί τελευταία, και ένας εμπειρογνώμονας που μόλις είχε πάρει συνέντευξη από το CNBC λέει ότι “θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερο” …

Η καταναλωτική και βιομηχανική δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, ακόμη και πριν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εισέλθουν στην τελευταία φάση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να χτυπήσει από την παγκόσμια ανάπτυξη.

“Το πραγματικό μήνυμα σήμερα είναι ότι τόσο τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν απογοητευτεί. Είναι σαν δύο αγόρια στο sandbox που φουντώνουν ο ένας στον άλλο και θα μπορούσαν να χειροτερέψουν », δήλωσε ο Marc Chandler, στρατηγικός στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς στο Bannockburn Global Forex.
Βραχυπρόθεσμα, θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία.

Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών έχουν κάνει αυτό πολύ λιγότερο πιθανό.

Όπως συζήτησα χθες , ο Πρόεδρος Trump πήρε ουσιαστικά ένα βαρίδι στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei. Όταν το Τμήμα Εμπορίου έθεσε την Huawei στον κατάλογο οντοτήτων, απαγόρευσε ουσιαστικά στην εταιρεία να αγοράζει τα απαραίτητα εξαρτήματα και εξαρτήματα από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Κάποιοι το περιέγραψαν ως “την πυρηνική επιλογή” και νομίζω ότι η περιγραφή είναι αρκετά ακριβής. Στο τέλος, αυτή η κίνηση θα είναι απολύτως καταστροφική για την Huawei.

Φυσικά οι Κινέζοι είναι απολύτως εξοργισμένοι γι ‘αυτό. Η Huawei αντιμετωπίζεται με μεγάλη εθνική υπερηφάνεια στην Κίνα και αυτή η κίνηση θεωρείται άμεση προσβολή της κινεζικής εθνικής τιμής. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες του εμπορικού πολέμου, αλλά στην Κίνα αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση και οι άνθρωποι είναι πολύ θυμωμένοι. Στην πραγματικότητα, έχει εμφανιστεί μια διαδρομή στις “βούρτσες τουαλέτας Donald Trump” στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες, επειδή οι Κινέζοι είναι τόσο θυμωμένοι.

Μετά από το πρόσφατο άρθρο μου σχετικά με την Huawei , πολλοί αναγνώστες παραπονέθηκαν ότι ήμουν πολύ μαλακός στην Κίνα. Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολύ πριν ο Donald Trump έτρεξε για πρόεδρο, έγραψα για το πώς ψεύδεται η Κίνα, εξαπατώντας, κλέβοντας την τεχνολογία μας και ληστεύοντας μας τυφλά. Επρόκειτο κυριολεκτικά να ζητάμε από τους

πολιτικούς μας να σταθούν και να κάνουν κάτι και εγώ ήμουν ενθουσιασμένος όταν ο Trump άρχισε να μιλάει σκληρά για την Κίνα επειδή ήξερα ότι κατανόησε πραγματικά αυτά τα ζητήματα.

Αλλά θέλω επίσης να καταλάβουν όλοι ότι η προσπάθεια αποσύνδεσης από την κινεζική οικονομία θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρή ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Οι δύο μας οικονομίες έχουν γίνει εξαιρετικά ολοκληρωμένες και έχουμε γίνει πολύ εξαρτημένοι από την Κίνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αγοράζουν σόγια μας, μας παρέχουν στοιχεία

σπάνιων γαιών και κατέχουν περισσότερα από τρισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος μας. Κοιτάζοντας το από την κινεζική προοπτική, έχουν αμέτρητους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μας βλάψουν και όσο πιο έντονα το κάνουμε, τόσο πιο πιθανό θα είναι ότι θα μας βγάλουν μπροστά μας.

Κατά τη διαπραγμάτευση με την Κίνα, πρέπει να είστε σκληροί αλλά χρειάζεστε επίσης πολύ φινέτσα. Λαμβάνοντας ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και χτύπημα στα γόνατά του δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Αν καταστρέψουμε τη σχέση μας με την Κίνα, αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι . Ναι, η Κίνα είναι μια κακή αυτοκρατορία που δεν σέβεται καθόλου τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στην Κίνα, κατά το

παρελθόν έτος έχουν κλείσει πολλές εκκλησίες και κακίσουν πολλές βιβλιοφιλίες και έχουν συστηματικά ρίχνει μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συνεπώς, δεν έχω καμία συμπάθεια για την κομμουνιστική κινεζική κυβέρνηση καθόλου. Απλώς θέλω όλοι σας να καταλάβετε ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος και ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι πραγματικά καταστροφικός για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...