Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΗ νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

Γράφει ο Γιώργος Μάστορας

Τα έργα κι οι ημέρες της νεοφιλελεύθερης ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μας δίνουν την ευκαιρία για κάποιες σύντομες, αλλά σε καμία περίπτωση πρόχειρες διαπιστώσεις-διατυπώσεις. Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού είναι, συν τοις άλλοις, ένα διεστραμμένο παιδί των αντιφυσικών θεωριών του Γουόλτερ Λίπμαν (1889-1974), ο οποίος υποστήριξε ότι οι μάζες (ο παλιός λαός) είναι απαθείς, ατομικοποιημένες και ετερογενοποιημένες.

Γι’ αυτό, εφόσον είναι έτσι, πρέπει να δημιουργηθεί μια «δημοκρατία» δίχως την γνώμη του «λαού-μάζα», αλλά με την βοήθεια-συνδρομή των ΜΜΕ, τα οποία πρέπει να είναι με κεντρικό ρόλο υπό έλεγχο και να «παιδαγωγούν» για τις «μεταρρυθμίσεις».

Καθώς για τον νεοφιλελευθερισμό ο πολίτης είναι κάτι το ξεπερασμένο, τον βασικό ρόλο παίζει πια ο «ειδικός» που θα κατευθύνει την «μάζα-λαό» στην «πολιτικά ορθή» κατεύθυνση.

Η παλιά σχέση των αντιπροσώπων του Λαού με την Λαϊκή Γνώμη πρέπει να «εμπλουτίζεται» τώρα από την υποχρεωτική παρουσία των «ειδικών» δίπλα στους λαϊκούς αντιπροσώπους, ώστε να επανεκπαιδευτεί υποχρεωτικά ο «λαός-μάζα» στο νέο τεχνητά δημιουργημένο περιβάλλον του.

Αυτή η αντιφυσική θεώρηση στηρίζεται στην πολιτισμική στέρηση των πολιτών, έτσι ώστε αυτοί να μην έχουν φυσικές ανάγκες, όπως πχ η «εκ φύσεως επιθυμία για μάθηση» (Αριστοτέλης), η ανάγκη για παύσεις δημιουργικής ευχαρίστησης στον χρόνο εργασίας κ.τ.λ. Το τεχνολογικό παραλήρημα εξαφανίζει κάθε ικμάδα της ανθρώπινης υφής και αποξενώνει τον άνθρωπο από το φυσικό του περιβάλλον, μετατρέποντάς τον σε υπηρετική μηχανή στην ροή του κέρδους.

Ο αριστεροδεξιός («φιλελέφτ») νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται σε μια αντιφυσική, αντιπολιτισμική, απάνθρωπη αντίληψη που θέλει έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο σ’ όλους τους τομείς, την κυριαρχική εξάπλωση των οικονομικών συναλλαγών, την ανταγωνιστικότητα στο έπακρο.

Η παλαιότερη ιδεολογικοπολιτική αντίθεση αριστεράς- δεξιάς έχει εκλείψει, καθώς οι όροι δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τις ανάγκες του σήμερα, αντικαθιστούμενοι από νέους, όπως «Εθνικιστής»-«διεθνιστής» (ή «κοσμοπολίτης»), «προοδευτικός»-«συντηρητικός» (ή καλύτερα «παραδοσιοκρατικός») κ.τ.λ.

Σε μια εποχή όπου η «ομοιοπαγίδα» της παγκοσμιοποίησης θέλει να μετατρέψει σε «κιμά» Έθνη, Λαούς, Πολιτισμούς, Ήθη και Έθιμα, ο Εθνικισμός παραμένει Άγρυπνος Φρουρός και Υπερασπιστής της Παράδοσης και της Πίστης σε εκείνες τις ατράνταχτες στον Χρόνο δομές που οδήγησαν στην δημιουργία και την εξάπλωση του Ανθρώπινου Πολιτισμού, με απόλυτο σεβασμό στην δημιουργική διαφορετικότητα της Φύσης στις Ανθρώπινες Φυλές.

https://www.elora.gr/portal/arxeio/6859-i-neofileleytheri-lailapa

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...