Η μάστιγα για την πειρατεία μουσικών CD συνεχίζει την ανηφόρα παρά το κυνήγι, τις επιθέσεις στα έντυπα και παρά την ποινικοποίηση με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε. Ένωση εφαρμόζει κοινή πολιτική απέναντι στην μουσική πειρατεία. Τεράστια τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν από την παράνομη αυτή δραστηριότητα. Αναφέρεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες αγορές εγκλήματος, όπως είναι και το εμπόριο ναρκωτικών, και επιπλέον αφαιρεί 17.000 θέσεις εργασίας ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. Στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας απασχολούνται περίπου 600.000 Ευρωπαίοι. Έτσι προέκυψε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Αντόνιο Βιτορίνο, επίτροπο δικαιοσύνης, με πρόταση για την εφαρμογή των ποινικών κυρώσεων κατά των οργανωμένων κυκλωμάτων που παράγουν πειρατικά CD.
Οι διώξεις θα γίνονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) και στελέχη της μουσικής βιομηχανίας. Το σχέδιο της κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη της μουσικής πειρατείας αναφέρει ότι οι παραβάτες θα φυλακίζονται, και θα παγώνουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Πάντως οι παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με το σχέδιο της κοινοτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα κατατεθεί η επίσημη πρόταση ποινικών κυρώσεων της παραγωγής πειρατικών CD. Ίσως αυτό είναι ένα βήμα στο να προστατευτούν τόσο η Ευρωπαϊκή μουσική βιομηχανιών, αλλά και οι εργαζόμενοι στην μουσική βιομηχανία.
Φυσικά θα πρέπει να επανεξετάσουν και τις τιμές των CD, που είναι πάρα πολύ υψηλές, σε σχέση με την ποιότητα που είναι η κύρια αιτία του φαινομένου της πειρατείας. Δεν μπορεί να πωλείται ένα CD18 Ευρώ, όταν μόνο τα δύο τραγούδια είναι σουξέ, και τα άλλα είναι για να γεμίζει το CD. Τα 18 Ευρώ είναι πολλά εν σχέσει με τα πειρατικά που έχουν από 3 ως 6 Ευρώ.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στις ΗΠΑ κατατέθηκε δικαστική αγωγή από 43 εισαγγελικές αρχές Αμερικανικών πολιτειών σε συνεργασία με ιδιωτική δικηγορική εταιρεία. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η δισκογραφική βιομηχανία ανέβασε παράνομα τις τιμές των μουσικών CD με αποτέλεσμα να έχουν πολλή υψηλή τιμή.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αγανακτήσει που σε μερικές περιπτώσεις οι τιμές αγγίζουν τα 20 δολάρια το έτος 1995-2000. Στην αγωγή ζητούν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές. Μάλιστα γι΄ αυτόν τον σκοπό κατασκευάστηκε ιστοσελίδα στο Ίντερνετ όπου με σχετική αίτηση μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων. Η τελική προθεσμία υποβολής των στοιχείων λήγει στις 3 Μαρτίου 2003.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια οικονομική αιμορραγία που προκαλεί η δραστηριότητα της μουσικής πειρατείας .
Όσο για την χώρα μας, παρά τα κάποια μέτρα που λαμβάνονται, είναι ελάχιστα ή τίποτα αφού σε κάθε γωνιά και σε κάθε καφετερία βλέπεις 2-3 αλλοδαπούς που πουλάνε με άνεση τα παράνομα CD. Μάλιστα είναι καλά οργανωμένοι και μοιάζουν να έχουν κινητό δισκοπωλείο, μέσα σε μια νάιλον σακούλα, αφού διαθέτουν από παλιά ως και τα καινούργια, που πολλές φορές τα διαθέτουν πρώτοι αυτοί, χωρίς αυτά να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Αλλά κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το χάος, και να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα για την προστασία των CD. Όλοι αυτοί μας κλέβουν τον πολιτισμό μας, και τον πουλάνε σε εξευτελιστική τιμή.
Τόσο φτηνοί είμαστε εμείς οι Έλληνες. Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι η ταυτότητα μας. Η έρευνα για την πειρατεία των μουσικών CD συνεχίζεται.