Το βιβλίο προσφέρει στους αναγνώστες έναν βαθιά προσωπικό και πολιτικό προβληματισμό σχετικά με την καριέρα της Άνγκελα Μέρκελ ως μιας από τις πιο καθοριστικές καγκελαρίους της Γερμανίας της μεταπολεμικής εποχής.
Ήδη μπεστ σέλερ που βασίζεται σε προπαραγγελίες, εμβαθύνει στις πιο κομβικές στιγμές της ευρωπαϊκής πολιτικής, όλα ιδωμένα μέσα από το φακό ενός Γερμανού ηγέτη.
Ο λογαριασμός της Μέρκελ περιλαμβάνει τις αλληλεπιδράσεις της με συνολικά τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς, που αντιμετώπισαν την ελληνική οικονομική κρίση — τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο λογαριασμός της Μέρκελ περιλαμβάνει τις αλληλεπιδράσεις της με συνολικά τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς, που αντιμετώπισαν την ελληνική οικονομική κρίση — τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από ειλικρινή ανέκδοτα και λεπτομερείς αφηγήσεις των εμπειριών της, η Μέρκελ ρίχνει φως στον ρόλο της ως ντε φάκτο Ευρωπαίου ηγέτη σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται σε πολλαπλά μέτωπα.
Η Μέρκελ αφιερώνει σημαντικό χρόνο στο βιβλίο της εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και, πιο συγκεκριμένα, στην οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Στο βιβλίο της, αφηγείται τις μοναδικές της εμπειρίες με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και τις συζητήσεις τους κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Οι προβληματισμοί της στα απομνημονεύματά της δείχνουν πώς η απογοήτευση, οι πολιτικές προκλήσεις και οι στιγμές απροσδόκητων φιλιών καθόρισαν τη θητεία της ως ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι αναμνήσεις της Μέρκελ για την Ελλάδα ξεκινούν από τον Γιώργο Παπανδρέου , τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011. Οι πρώτες συναντήσεις της μαζί του ήταν κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης διάσωσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από απόλυτη αγανάκτηση, καθώς ολόκληρη η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον απτό κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης .
Η Μέρκελ περιγράφει τις αρχικές τους συναντήσεις ως ξεκάθαρα αντιπαραγωγικές, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η ομάδα του προσδιορίστηκαν από την έλλειψη αποφασιστικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Αυτό δείχνει πόσο απροετοίμαστη ήταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πόσο δεινή ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή που διαδέχθηκε αυτή του Παπανδρέου.
Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για τη στρατηγική του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς εξοικονομώντας τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ο Παπανδρέου ζήτησε περισσότερο χρόνο. Η Μέρκελ θυμάται ότι βρήκε την απάντησή του εκπληκτική δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης.
Μεγάλες επικοινωνιακές προκλήσεις χειροτέρευσαν την κατάσταση, σύμφωνα με τη Μέρκελ, με τις συζητήσεις να αλλάζουν πολλές γλώσσες καθώς οι διερμηνείς προσπαθούσαν να συμβαδίσουν με τους ηγέτες που προσπαθούσαν να βρουν κοινό έδαφος κατά τις αρχικές διαπραγματεύσεις στις αρχές του 2010.
Ο απολογισμός της Μέρκελ δείχνει ξεκάθαρα την απογοήτευσή της για αυτό που αντιλαμβανόταν ως έλλειψη επείγοντος εκ μέρους της τότε κυβέρνησης της Ελλάδας και συγκεκριμένη δράση από τον Παπανδρέου σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε αντίθεση με τις λεπτομερείς δηλώσεις της για άλλους ηγέτες, η απεικόνιση της Μέρκελ για τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό, τον συντηρητικό Αντώνη Σαμαρά, είναι εκπληκτικά σύντομη και επικριτική.
Ο Σαμαράς ηγήθηκε μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού του κόμματος Νέα Δημοκρατία, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ και του μικρού, αριστερού κόμματος «Δημοκρατική Αριστερά».
Η Μέρκελ αποδίδει την έλλειψη επιτυχίας της κυβέρνησης Σαμαρά στην αποτυχία της να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, αυτός ήταν ένας βασικός παράγοντας για τη διάχυτη οργή του ελληνικού κοινού.
Αυτή η δημόσια δυσαρέσκεια ήταν που τελικά άνοιξε το δρόμο για την εκλογή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα με την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Η λακωνική στάση της Μέρκελ για τον Σαμαρά δείχνει ότι η άποψή της για τη θητεία του ήταν απλώς μια χαμένη ευκαιρία για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρωζώνη
Η σχέση της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, απεικονίζεται με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια και βάθος στο βιβλίο της, δείχνοντας πόσο πολύ γοήτευσε και μάλιστα τρόμαξε τους μεγάλους ευρωπαίους παίκτες το 2015. Στα απομνημονεύματά της, η Μέρκελ θυμάται την πρώτη της επίσημη συνάντηση με τον Τσίπρα, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2015: «Η άφιξή του καθυστέρησε γιατί έκρινε απαραίτητο να βγει από το αυτοκίνητο μπροστά από την Καγκελαρία και να χαιρετήσει προσωπικά τους διαδηλωτές από το Αριστερό Κόμμα (Die Linke). Οι φωνές «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» έφτασαν στα αυτιά μου από μακριά.
Ήλπιζα μόνο η παραμονή του εκεί να μην διαρκέσει αρκετά ώστε να επισκιάσει την ατμόσφαιρα της επίσκεψής του πριν καν ξεκινήσει». «Ο Τσίπρας έφτασε όντως σύντομα και βγήκε από το αυτοκίνητο με ένα φιλικό, αφοπλιστικό χαμόγελο. Τον χαιρέτησα και έκανα ένα σύντομο σχόλιο για το προκαταρκτικό του πρόγραμμα. Με σιγουριά και διπλωματία απάντησε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους υποστηρικτές τους. Συμφώνησα με ένα χαμόγελο.» Παρά τις έντονες διαφορές τους, η Μέρκελ περιγράφει τον Τσίπρα ως έναν πολιτικό που ήταν προσιτός και ανοιχτός στο διάλογο.
Οι αρχικές τους συζητήσεις κυμαίνονταν από πολιτικές διαπραγματεύσεις έως προσωπικά θέματα όπως η οικογενειακή ζωή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα επιφυλακτικής συνεργασίας, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους τομείς όπου η Αθήνα και το Βερολίνο μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος.
Η Μέρκελ παρέχει επίσης συναρπαστικές πληροφορίες για τη στρατηγική προσέγγιση του Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την πραγματική πιθανότητα τελικής εξόδου από την Ευρωζώνη, που αναφέρεται ως «Grexit». Επιπλέον, η Μέρκελ αφηγείται ότι έμεινε ουσιαστικά έκπληκτη από την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τους προτεινόμενους όρους διάσωσης της ΕΕ στις 5 Ιουλίου 2015.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, αυτή ήταν μια κίνηση που έπιασε τους Ευρωπαίους ηγέτες εντελώς απροσδόκητους. Ενώ η Μέρκελ αρχικά το θεώρησε ως ένα επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό στοίχημα που θα μπορούσε να δει την Ελλάδα να καταρρεύσει από την Ευρωζώνη και ενδεχομένως την ΕΕ, αργότερα το αναγνώρισε ως μέρος της μακροχρόνιας προγραμματισμένης και υπολογισμένης προσπάθειας του Τσίπρα να δείξει στους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνησή του είχε εξαντλήσει όλες τις επιλογές πριν αθετήσει τις εκλογικές της υποσχέσεις και συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας.
Η Μέρκελ εξηγεί στο βιβλίο της ότι ο Τσίπρας ενημέρωσε την ίδια και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Όταν ρωτήθηκε από τη Μέρκελ τι πρόκειται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, ο Τσίπρας της είπε «Όχι, προφανώς». «Από όλα τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει ποτέ στην πολιτική μου ζωή, αυτό μάλλον με εξέπληξε περισσότερο. Για μια στιγμή, ο Ολάντ κι εγώ μείναμε άφωνοι», παραδέχεται. Η Μέρκελ ρίχνει φως και στις δραματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ τον Ιούλιο του 2015.
Αυτές εξασφάλισαν τελικά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με τη συμφωνία του τρίτου και τελευταίου προγράμματος διάσωσης. Η Μέρκελ περιγράφει πώς ο Τσίπρας έφερε ειδικούς διαπραγματευτές στο τραπέζι μετά το δημοψήφισμα, οδηγώντας σε μια συμφωνία που περιελάμβανε σημαντική οικονομική στήριξη και παρατεταμένους όρους αποπληρωμής για τα παλαιότερα δάνεια της Ελλάδας. Αναλογιζόμενος αυτήν την ταραχώδη περίοδο, η Μέρκελ ισχυρίζεται στο βιβλίο της ότι η Ελλάδα και η τελική επιβίωσή της εντός της Ευρωζώνης δεν ήταν απλώς μια οικονομική αναγκαιότητα αλλά και μια πολιτική επιταγή για την Ευρώπη, καθώς η χώρα, γνωστή ως κοιτίδα της δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή.
Η Μέρκελ ολοκληρώνει τους προβληματισμούς της για την Ελλάδα με την καθοριστική στιγμή του Ιανουαρίου 2019, προς το τέλος της θητείας της ως Γερμανός ηγέτης, όταν δείπνησε με τον Τσίπρα σε εστιατόριο με θαλασσινά στον Πειραιά κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. .
Στη συνέχεια, η Μέρκελ και ο Τσίπρας επανεξέτασαν τα γεγονότα του 2015, με τον Τσίπρα να εξηγεί πώς προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες ότι η κυβέρνησή του είχε αγωνιστεί σκληρά κατά της λιτότητας διατηρώντας παράλληλα την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωζώνη. Η Μέρκελ αναγνωρίζει στο βιβλίο της ότι αυτή η πράξη εξισορρόπησης ενίσχυσε τελικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη συνολικά. Greekreporter