
Έγγραφα που κυκλοφόρησε σήμερα από το WikiLeaks ρίχνουν φως σε έναν αγώνα εξουσίας στα ανώτατα αξιώματα της Καθολικής Εκκλησίας. Ανάμεσα στα έγγραφα είναι μια ιδιωτική επιστολή που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η ύπαρξη αυτής της επιστολής, που απευθύνεται στον παπικό απεσταλμένο καρδινάλιο Raymond Burke, έχει αποτελέσει πηγή πολλών εικασιών στα μέσα ενημέρωσης [1]. Δημοσιεύεται πλέον για πρώτη φορά ολόκληρο και με την υπογραφή του Πάπα.
Αυτή η επιστολή αφορά το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, γνωστό και ως Τάγμα της Μάλτας ή Ιππότες της Μάλτας, που ιδρύθηκε αρχικά στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών το 1099. Όπως υποδηλώνει το όνομα, έχει αναγνωριστεί ευρέως ως κυρίαρχη οντότητα από μόνη της, παρά το γεγονός ότι υπόκειται θεωρητικά στην παπική εξουσία ως Καθολικός.
Αυτό το διφορούμενο καθεστώς περιορίζει την καρδιά της διαμάχης καθώς έφτασε σε πυρετό αφού ο Πάπας Φραγκίσκος ανάγκασε την παραίτηση του Μάθιου Φέστιγκ από τον Πρίγκιπα και Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος τον Ιανουάριο του 2017. Ένα μήνα νωρίτερα ο Φεστινγκ είχε αποπέμψει τον Μεγάλο Καγκελάριο του Τάγματος Άλμπρεχτ Φράιχερ φον Μπόσελαγερ.
Ο λόγος της απόλυσης λέγεται ότι είναι ότι ο Boeselager, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας για το Τάγμα, θεωρήθηκε προσωπικά υπεύθυνος για την έγκριση κεφαλαίων για μια αποστολή βοήθειας στην Αφρική που διένειμε προφυλακτικά, μεταξύ άλλων. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας για την αντισύλληψη και ο Φεστιγκ ήταν ανένδοτος ότι ο Boeselager θα θεωρηθεί υπεύθυνος.
Ο Boeselager, ωστόσο, απηύθυνε έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος με τη σειρά του υπονόμευσε βαθιά την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Τάγματος διορίζοντας μια παπική επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα και να αναφέρει στην Αγία Έδρα. Στη συνέχεια, η Boeselager αποκαταστάθηκε ταυτόχρονα με την εκδίωξη του Festing. Η παπική επιστολή, που δημοσιεύθηκε σήμερα από το WikiLeaks, δείχνει ότι ο Πάπας γνώριζε και εμπλεκόταν στη διαμάχη τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2016 όταν συναντήθηκε με τον Καρδινάλιο Μπερκ.
Οι δραματικές κινήσεις του Πάπα τον Ιανουάριο του 2017 ουσιαστικά κατάργησαν την κυριαρχία του Τάγματος και έχουν περιγραφεί από τους πιο σκληρούς επικριτές του ως προσάρτηση μιας χώρας (το Τάγμα) από μια άλλη (την Αγία Έδρα) [2]. Τα μέλη του Τάγματος έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσουν την παπική εξουσία για το θέμα και αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την έρευνα του Βατικανού [3]. Αυτό θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως μέρος μιας ευρύτερης πάλης εξουσίας μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων στοιχείων εντός της Εκκλησίας, που αντιπροσωπεύονται από τον Φεστινγκ και τον Μπόσελαγερ αντίστοιχα (για παράδειγμα, [4]).
Προσθέτοντας ακόμη περισσότερη ίντριγκα στην ιστορία είναι οι φήμες ότι ορισμένα υψηλόβαθμα μέλη του Τάγματος έχουν επίσης παρευρεθεί σε μασονικές στοές ή σε άλλες οργανώσεις που θεωρούνται ύποπτες από την Εκκλησία [5]. Κάποια από αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται από την επιστολή του Πάπα, η οποία χρονολογείται την 1η Δεκεμβρίου 2016 (πάνω από ένα μήνα πριν αποκατασταθεί η Boeselager και απολυθεί ο Festing).
Στην επιστολή ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει: «Ειδικά, τα μέλη του Τάγματος πρέπει να αποφεύγουν κοσμικές και επιπόλαιες (sic) συμπεριφορές, όπως συμμετοχή σε ενώσεις, κινήματα και οργανώσεις που είναι αντίθετες με την Καθολική πίστη ή/και σχετικιστικού χαρακτήρα». Συνεχίζει δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε μέλη τέτοιων οργανώσεων πρέπει να αφαιρεθούν από το Τάγμα.
Σχετικά με το σκάνδαλο με τα προφυλακτικά στο επίκεντρο αυτού του θέματος, ο Πάπας δηλώνει: «Θα ήμουν πολύ απογοητευμένος αν –όπως μου είπατε– κάποιοι από τους ανώτατους αξιωματικούς γνώριζαν πρακτικές όπως η διανομή οποιουδήποτε είδους αντισυλληπτικού και δεν είχαν ακόμη παρέμβει για να τερματιστούν τέτοια πράγματα». Δηλώνει περαιτέρω ότι: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ακολουθώντας την αρχή του Παύλου και λέγοντας την αλήθεια με αγάπη (Εφεσίους 4:15), το θέμα μπορεί να συζητηθεί με τους Αξιωματικούς και να επιτευχθεί η απαραίτητη διόρθωση».
Η επιστολή επιβεβαιώνει επίσης ότι ο καρδινάλιος Μπερκ είχε μια ακρόαση με τον Πάπα στις 10 Νοεμβρίου 2016 για να συζητήσουν την αυξανόμενη κρίση. Αυτό συνέβη πριν καν η Boeselager αφαιρεθεί από το Festing. Το κείμενο της επιστολής καθιστά σαφές ότι ο Πάπας είχε ήδη δεσμευτεί να διεκδικήσει την εξουσία του επί του Τάγματος σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Γράφει: «Ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τους ηγέτες του Τάγματος, θα πρέπει να καταστήσει ακόμη πιο σαφή τη στενή σχέση που ενώνει το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας με τον Ρωμαίο Ποντίφικα, τόσο από δομική όσο και από επιχειρησιακή άποψη». Μαζί με την επιστολή του Πάπα προς τον Καρδινάλιο Μπερκ, το WikiLeaks δημοσίευσε πολλά άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τη διαμάχη. Αυτά περιλαμβάνουν εσωτερικές επικοινωνίες και υπομνήματα, μερικά από τα οποία έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Joseph A. Farrell συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.