Την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων καινοτομίας της Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση ανάδειξης της πόλης σε διεθνή προορισμό για την τεχνολογική καινοτομία, επισήμανε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης (ΑΖΚ), Παντελής Αγγελίδης.
Όπως τόνισε κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΖΚ στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μπορούν να προσδώσουν τη δυναμική που απαιτείται ώστε η Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την καινοτομία.
«Όραμα μου είναι να πούμε σε όλο τον κόσμο ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας φιλικός προορισμός προς την καινοτομία, να γνωρίσουν τις δυνατότητες μας, να είμαστε και εμείς στο χάρτη, διότι το αξίζουμε», δήλωσε ο κ. Αγγελίδης και αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα αποτελέσουν τις βάσεις για την υλοποίηση του στόχου.
«Η Ζώνη Καινοτομίας αποτελείται από τους παραγωγικούς ανθρώπους που βρίσκονται στα εργαστήρια των πανεπιστημίων, στις ερευνητικές ομάδες του ΕΚΕΤΑ, στις επιχειρήσεις των θερμοκοιτίδων και έξω από αυτές, στην Τεχνόπολη, παντού όπου δημιουργικοί επιστήμονες παράγουν καινοτόμο εξαγώγιμο προϊόν. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα που δεν είναι λίγα και η πόλη πρέπει να τα προβάλει.
Επιπλέον, η λειτουργία τεσσάρων πανεπιστημίων και οι μοναδικότητες που έχει ο τόπος, καθιστούν ως προτεραιότητα για την ΑΖΚ, την σύνθεση όλων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα περιορίσουν την μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας», υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης.
Προθερμοκοιτίδα για start ups από το δήμο Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του δήμου για την δημιουργία προθερμοκοιτίδας για νέες επιχειρήσεις. «Η προθερμοκοιτίδα αυτή, θα υποδέχεται τις ιδέες νέων επιστημόνων- ερευνητών που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) και στη συνέχεια θα τροφοδοτεί τις ζώνες καινοτομίας με όσες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στον απαραίτητο βαθμό ωριμότητας. Στόχος είναι να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό σε όλους τους φορείς της πόλης», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Με την σειρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. «Το πανεπιστήμιο έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να συνεργάζεται με τη βιομηχανία, να βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις και το αντίστροφο και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να γίνει στόχος της εθνικής στρατηγικής η συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης στην Ελλάδα εκείνων των τμημάτων των μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνουν την έρευνα και τη σχεδίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών»
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως «Το ΕΚΕΤΑ έχει διεθνείς συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις και πέτυχε να έχει στην ευθύνη του το 63% των ερευνητικών κονδυλίων που εισρέουν στη Κεντρική Μακεδονία, ακριβώς επειδή λειτουργεί στοχευμένα», σημειώνοντας ωστόσο πως η δυσμενής οικονομική κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.
«Θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, όπως και την αξιοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups), μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι όμως απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις χρηματοδοτικής στήριξής τους σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης ενώ ο πρόεδρος της Τεχνόπολης και της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη hub τεχνολογίας.
«Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα ζωντανό και δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, εκείνο που ζητώ από την ΑΖΚ είναι να διευκολύνει την προβολή του και την προσέλκυση επενδύσεων με τη βοήθεια όλων μας. Χρειαζόμαστε branding και funding και προς τα εκεί χρειάζεται να στοιχίσουμε τις προσπάθειες μας»,σημείωσε ο κ. Τζήκας.
Τέλος, ο διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ, Χρήστος Γεωργίου υποστήριξε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα ο θεσμός της διαμεσολάβησης (τεχνομεσιτεία). «Δυστυχώς, δεν καταφέραμε ακόμη να έχουν κοινά συμφέροντα τα ερευνητικά κέντρα και οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.