Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η θέση των Αρχηγών και οι ευθύνες των Γενικών Επιτελείων η νέα αποστολή όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία.

Η θέση των Αρχηγών και οι ευθύνες των Γενικών Επιτελείων η νέα αποστολή όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία.

Την αποστολής ελληνικών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία θα μας απασχολεί για πολύ καιρό και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει και με τρόπο δραματικό.

Η κυβέρνηση επέλεξε να πει ψέματα και να εκτεθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ που ανακοίνωσε νέα αποστολή όπλων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία.

Πριν από μόλις ένα μήνα ο ΥΕΘΑ στη Βουλή διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα άλλης αποστολής

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενημερώσει έστω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς έχουμε στείλει στην Ουκρανία. Ποσότητες και τύπους όπλων και πυρομαχικών.

Σ ΄ αυτό το διάστημα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 του Καναδά και της Ζηλανδίας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και απογειώθηκαν με προορισμό την Πολωνία. Τι μετέφεραν άραγε;

Η κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα διευκρινιστεί επακριβώς τι έχει στείλει.

Αλλά δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που έχει ευθύνες…

Το ερώτημα είναι ποια είναι η θέση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων . Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ποια είναι η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν είναι δα κρατικό μυστικό ότι η «διακλαδικότητα» έχει παρεξηγηθεί τα τελευταία χρόνια από το ΓΕΕΘΑ και ασκείται με τρόπο δεσποτικό που φθάνει στην υποβάθμιση Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Ποια είναι λοιπόν η άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας για τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία;

Συζητήθηκε το θέμα σε κάποιο Συμβούλιο Αρχηγών; Συμφώνησαν όλοι με την αποστολή των όπλων;

Συμφωνούν με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών «από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων» όπως λέει και ξαναλέει ο ΥΕΘΑ;

Τι απαντούν σε όσα αξιοσέβαστοι απόστρατοι λένε για «επικίνδυνες αποφάσεις»; Είναι όπως γνωρίζουν το πιο χαλαρό επιχείρημα που κυκλοφορεί καθώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις που συνδέουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία με τα ελληνοτουρκικά.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων πρέπει να έχουν και άποψη και λόγο και να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους αν κρίνουν ότι «αιτήματα» ή αποφάσεις της όποιας κυβέρνησης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι όσα έχουμε στείλει δεν επηρεάζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΕΔ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη διαψευστεί για ακόμη μία φορά.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενημερώσει έστω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς έχουμε στείλει στην Ουκρανία. Ποσότητες και τύπους όπλων και πυρομαχικών.

Σ ΄ αυτό το διάστημα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 του Καναδά και της Ζηλανδίας προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και απογειώθηκαν με προορισμό την Πολωνία. Τι μετέφεραν άραγε;

Η κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα διευκρινιστεί επακριβώς τι έχει στείλει.

Αλλά δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που έχει ευθύνες…

Το ερώτημα είναι ποια είναι η θέση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων .

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ποια είναι η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν είναι δα κρατικό μυστικό ότι η «διακλαδικότητα» έχει παρεξηγηθεί τα τελευταία χρόνια από το ΓΕΕΘΑ και ασκείται με τρόπο δεσποτικό που φθάνει στην υποβάθμιση Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Ποια είναι λοιπόν η άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας για τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία;

 

Πριν λίγες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα που στέλνει πρόσθετα βαριά όπλα στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών RM-70. Έτσι μάθαμε αυτό που η κυβέρνηση απέκρυπτε,

Ας τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα. Πρώτα τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο όχι μόνο για πυρομαχικά, αλλά και για συστήματα πυροβολικού. Αυτό σημαίνει ότι δωρήσαμε άγνωστο αριθμό από τους 116 ανατολικής προέλευσης πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών RM-70 που υπήρχαν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Εδώ εγείρονται δύο προβλήματα: Το πρώτο είναι θεσμικό, ότι η Βουλή και οι Έλληνες πολίτες μαθαίνουν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όχι από την κυβέρνησή τους, αλλά από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας. Κι όχι μόνο αυτό. Παρά τις διαμαρτυρίες και τη σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιμένει να σιωπά, κατά τρόπο που δεν συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στην ουσία. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ευθεία απειλή και ως εκ τούτου οφείλει να ενισχύει με κάθε τρόπο την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεών της. Με απλά λόγια, δεν έχει οπλικά συστήματα για χάρισμα. Αυτό, προφανώς, δεν αφορά το φορτίο με τα Καλάσνικοφ, αφορά όμως τους πολλαπλούς εκτοξευτές και τις ρουκέτες.

Εάν οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όσα RM-70 στείλαμε στην Ουκρανία με αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών MLRS, δεν θα προέκυπτε κενό στην ελληνική άμυνα. Θα παρέμενε μόνο το πολιτικό-διπλωματικό ζήτημα της επίπτωση που έχει η αποστολή στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, πάντως, μίλησε για ελληνική δωρεά κι όχι για αντικατάσταση. Όχι μόνο, λοιπόν, οι Αμερικανοί δεν καλύπτουν το κενό, αλλά έχουν ζητήσει 1.000.000.000 δολάρια για να αναβαθμίσουν τα MLRS!

Μερική αποστρατιωτικοποίηση

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει με δημόσια δήλωσή του να απαξιώσει τα ανατολικής προέλευσης οπλικά συστήματα που αποτελούν βασική συνιστώσα της άμυνας των νησιών (μαζί με τους αμερικανικούς ), χαρακτηρίζοντάς τα παρωχημένα. Πρόκειται για δήλωση, για την οποία σε μία σοβαρή χώρα θα είχε κληθεί να απολογηθεί. Πώς τα χαρακτήρισε περίπου άχρηστα; Θα ήταν δικαιολογημένος εάν αυτή ήταν η θέση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Μερικές ημέρες αργότερα, όμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε με δήλωσή του πει το αντίθετο. Κι όποιον ανώτερο αξιωματικό κι αν ρωτήσαμε, η απάντηση ήταν η ίδια: Η ελληνική άμυνα έχει ζωτική ανάγκη τα RM-70. Γι’ αυτό και συζητείται πρόγραμμα αναβάθμισής τους, ώστε η εμβέλεια των ρουκετών να αυξηθεί από 20 σε 40 χλμ. Κατά συνέπεια, η δήλωση Μητσοτάκη εγείρει ερωτηματικά για ενδεχόμενη κρυφή πρόθεσή του.

Έκλεισε κάθε δυνατότητα διαλόγου ο Ερντογάν – “Πόντιος Πιλάτος” η Κομισιόν

Έχει σημασία να υπογραμμισθεί ότι όταν η Άγκυρα ζητάει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δεν την ενδιαφέρουν οι στρατιώτες. Την ενδιαφέρει κυρίως η απομάκρυνση από τα νησιά των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και των υπόλοιπων πυραυλικών συστημάτων. Αυτά θέλουν να διώξουν και η αποστολή των RM-70 στην Ουκρανία είναι μία έμμεση μερική αποστρατιωτικοποίηση. Κι αυτό ισχύει ακόμη κι αν οι αποστολές στην Ουκρανία έγιναν από αποθήκες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα RM-70 που ήταν εκεί προορίζονταν κυρίως για την άμυνα των νησιών.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα ισχυρίζεται πως δεν επηρεάζεται η ελληνική άμυνα από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Είναι ασαφές εάν αυτό το λέει για την πρώτη αποστολή ή και για τις επόμενες, τις οποίες είχε αποκρύψει. Σε κάθε περίπτωση, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν αρκεί μία γενικόλογη διαβεβαίωση. Πολύ περισσότερο όταν έχει συμπεριφερθεί κατά τρόπο που δικαιολογεί κάθε επιφύλαξη εκ μέρους και της αντιπολίτευσης και των πολιτών. Εδώ κολλάει και η προαναφερθείσα δήλωση Μητσοτάκη. Τα κατεστημένα Μίντια, πάντως, έχουν “θάψει” το θέμα, προφανώς για να μην φέρουν την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση.

Η έξοδος του “Γιουνούζ”

Ας έλθουμε τώρα στο δεύτερο ζήτημα, την έξοδο του τουρκικού “Γιουνούζ” στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν το έστειλε στην δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ κυρίως ως εργαλείο πολιτικής πρόκλησης. Είναι ασαφές εάν πρόκειται για σεισμογραφικό, ή υδρογραφικό σκάφος. Το πιθανότερο είναι ότι ισχύει το δεύτερο, οπότε το πρόβλημα συνίσταται ότι διεξήγε έρευνες με παράνομη τουρκική NAVTEX, δηλαδή συγκριτικά μικρότερο το κακό.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της εξόδου του “Γιούνουζ” στο Αιγαίο, το σχεδόν “πολεμικό” μήνυμα του Ερντογάν είναι ένα σημάδι ότι το καλοκαίρι πιθανότατα θα δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές, στέλνοντας σεισμογραφικό σκάφος για σεισμικές έρευνες σε δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. Το εάν ένα τουρκικό σεισμογραφικό θα διαθέτει ή όχι σύγχρονο εξοπλισμό δεν σημαίνει τίποτα στο πολιτικό επίπεδο. Ούτε τα σεισμογραφικά που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 είχαν καλύτερο εξοπλισμό. Παρόλα αυτά και στη δεκαετία του 1970 προέκυψε ελληνοτουρκική κρίση όταν βγήκε τουρκικό σεισμογραφικό για έρευνες στο Αιγαίο και για τον ίδιο λόγο το 1987 οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου.

Ο λόγος που είχε αντιδράσει έντονα τόσο η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν επειδή με εκείνες τις έρευνες η Άγκυρα επιχείρησε να καταπατήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ακόμα και το 2018, όταν τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες σε δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” παρενέβη και με ελιγμούς κατέστρεψε την τουρκική προσπάθεια.

Δήλωσε Ο Ν.. ΓΙΟΚΑΣ «Κομάντο Κύπρου 74» στο elliniko fenomeno gr είναι ολέθριο λάθος να στέλνουμε τα όπλα και τα πυρομαχικά στην Ουκρανία…

Β Ν.. Όσο αναφορά έχει σχέση η Ελλάδα με την εμπλοκή στο πόλεμο με την Ουκρανία.

Στρατηγός Κωνσταντίνος  Τραχανατζής.. Μέχρι στιγμής δεν θα έχει εμπλοκή η Ελλάδα αν το κάννη είναι καθαρά αυτοκτονία. 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...