Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓνώμεςΗ ευρωπαϊκή διχόνοια...

Η ευρωπαϊκή διχόνοια και η παράνοια των δανειστών

dnt-troikastiglitsΟι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο, επισημαίνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του Project Syndicate.

«Ωστόσο η Γερμανία και οι λοιποί πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αξιώνουν να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο και το οποίο λίγοι οικονομολόγοι πίστεψαν ποτέ ότι θα μπορούσε, μπορεί ή θα έπρεπε να εφαρμοστεί» επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε ένα πλεόνασμα ήταν κάτι το σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλά η αξίωση να επιτύχει η χώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ήταν παράλογη, υπογραμμίζει ο διεθνής οικονομολόγος.

Δυστυχώς την εποχή που η «τρόικα» περιέλαβε για πρώτη φορά αυτήν την ανεύθυνη αξίωση στο διεθνές οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, οι αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να την δεχθούν, σημειώνει.

Η παράνοια της επιμονής στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα εμφανής τώρα, με δεδομένη την μείωση 25% του ΑΕΠ που έχει υποστεί η Ελλάδα από τότε που άρχισε η κρίση, προσθέτει εξάλλου και επισημαίνει ότι η τρόικα έκρινε πολύ λανθασμένα τις μακροοικονομικές συνέπειες του προγράμματος που επέβαλε.

Οι προβλέψεις της τρόικας ήταν εσφαλμένες και αυτό γινόταν επανειλημμένως και όχι σε μικρό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζήτησαν μια αλλαγή πορείας, όπως και η κυβέρνησή τους που αρνείται να δεχθεί ένα βαθειά ελαττωματικό πρόγραμμα.

Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία: η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς ότι προτίθεται να δεσμευτεί σε συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και έχει υποδεχθεί θετικά την βοήθεια της Ευρώπης στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές. Μια δόση πραγματικότητας από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά το τι μπορεί να επιτευχθεί και τις μακροοικονομικές συνέπειες διαφορετικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να προσφέρει την βάση για μια συμφωνία η οποία θα ήταν καλή όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Ορισμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, δείχνουν αδιαφορία για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη και ισχυρίζονται ότι η αγορά έχει ήδη αξιολογήσει μια έξοδο. Ωστόσο πιστεύω ότι οι απόψεις αυτές υποτιμούν όχι μόνον τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς κινδύνους.

Ένας παρόμοιος βαθμός αδιαφορίας υπήρχε και στις ΗΠΑ πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει εξηγώντας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αισθάνεται τους μετασεισμούς της κατάρρευσης της Lehman και οι τράπεζες να μην είναι διαφανείς και επομένως να διατρέχουν κίνδυνο.

Με δεδομένη την γεωπολιτική αστάθεια, ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, η εμφάνιση μίας χώρας στη περιφέρεια της Ευρώπης, αποξενωμένης από τις γειτονικές χώρες, με την Μέση Ανατολή σε αναταραχή, με τη Δύση να προσπαθεί να ανασχέσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και την Κίνα να φέρνει αντιμέτωπο τον δυτικό κόσμο με νέες οικονομικές και στρατηγικές πραγματικότητες.

Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ευρωπαϊκή διχόνοια, προειδοποιεί ο Στίγκλιτς.

Η ελλιπής κατανόηση των οικονομικών από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες, δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στο όραμα του κοινού νομίσματος, διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι, αντί της επιδιωκόμενης ευημερίας, την οποία ευαγγελιζόταν η νομισματική ένωση, “είναι δύσκολο να εντοπισθεί το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα που είχε για την ευρωζώνη” η εισαγωγή του ευρώ κατά την περίοδο πριν από την κρίση.

Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα απαντηθεί το υπαρξιακό ερώτημα, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να συνδυάσουν μια στάλα οικονομικής αντίληψης με ένα όραμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στοιχεία από τα οποία εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει.
ΑΠΕ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νο 41, ζητά μέτρα στήριξης στους κτηνοτρόφους που τους θανάτωσε η κυβέρνηση τα ζώα.

25/7/2025 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κατεπείγουσα Αναφορά υπέβαλλε το ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υιοθετηθούν μέτρα στήριξης από την Ε.Ε. (αφού το κυβερνητικό καθεστώς Μητσοτάκης δεν  λαμβάνει) υπέρ των κτηνοτρόφων, τα ζώα των οποίων σκότωσε το κυβερνητικό καθεστώς Μητσοτάκη. Το κείμενο της Αναφοράς...

Ποσό 26,6 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε για σειρές και ταινίες από τον ΕΚΚΟΜΕΔ.

Βρέθηκαν τα κεφάλαια, άνοιξαν τα ταμεία και ξεκίνησαν οι πληρωμές ελληνικών και ξένων σειρών και ταινιών από το ΕΚΚΟΜΕΔ. Συνολικά, το τελευταίο διάστημα, έχει δοθεί σε εταιρείες το ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν πληρωθεί και άλλα περίπου...

Ο ΠΘ .ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Κατ΄ ομολογία ο χειρότερος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, όταν έχει απέναντί του πολύ δύσκολα θέματα να διαχειριστεί και που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στα κάγκελα, καταφεύγει σε συνέντευξη στα ΜΜΕ! Πού αλλού; Στην φιλόξενη κυβερνητική...

Ο  Γιάννη Φιλιππάκη ΚΑΙ «Ελευθερία της Λάρισας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την απολύτως επιτυχημένη έκδοση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» και δέκα χρόνια μετά την απόκτηση της αρχαιότερης Ελληνικής εφημερίδας, της «ΕΣΤΙΑΣ», ο Όμιλος Φιλιππάκη αναλαμβάνει την εκδοτική ευθύνη του «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ενισχύοντας καταλυτικά την παρουσία του στον ελληνικό...