Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΗ εξωτερική ανάθεση...

Η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής σχεδόν όλων μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού..

από τον Michael Snyder

Η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής σχεδόν όλων μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού..

Πολλές από τις ανισορροπίες που συμβάλλουν στις εφιαλτικές ελλείψεις που παρατηρούμε επί του παρόντος δεν πρόκειται να επιλυθούν σύντομα.

Από τότε που ξεκίνησα το Ιστολόγιο Οικονομικής Κατάρρευσης , προειδοποιώ ότι η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής σχεδόν όλων και το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα κάθε χρόνο θα είχε τελικά πολύ σοβαρές συνέπειες. Λοιπόν, τώρα είμαστε επίσημα «στο δρόμο», και οι απίστευτα ανόητες εμπορικές μας πολιτικές μας έβαλαν σε πολύ επισφαλή θέση.

Κατά τη διάρκεια των «καλών εποχών», το να είσαι εξαιρετικά εξαρτημένος από τον υπόλοιπο κόσμο για να φτιάξεις πράγματα για εμάς δεν ήταν πρόβλημα, αλλά τώρα γίνεται γρήγορα ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Για παράδειγμα, χωρίς μια σταθερή ροή τσιπ υπολογιστή, η κοινωνία μας όπως διαμορφώνεται σήμερα απλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Χρειαζόμαστε μάρκες υπολογιστών για τα οχήματά μας, για τα φορτηγά που μεταφέρουν όλα τα αγαθά μας, για τον αγροτικό εξοπλισμό που παράγει τα τρόφιμα μας, για τον εξαιρετικά εξελιγμένο εξοπλισμό στα νοσοκομεία μας και για τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων ηλεκτρονικών συσκευών που συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ υπήρξε μια πολύ οδυνηρή υπενθύμιση για το πόσο εξαρτηθήκαμε από την τεχνολογία, και μας έδειξε επίσης πόσο παράλογο ήταν να αναθέσουμε την παραγωγή των περισσότερων τσιπ μας στην Ασία.

Το 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν το 37 τοις εκατό όλων των τσιπ υπολογιστών στον κόσμο.

Σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε μόλις 12 τοις εκατό .

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεσμεύονται τώρα να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή εδώ στις ΗΠΑ, αλλά αυτό θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel παραδέχεται ανοιχτά ότι η τρέχουσα έλλειψη τσιπ θα χρειαστεί «αρκετά χρόνια» για να επιλυθεί…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Corp (INTC.O) δήλωσε τη Δευτέρα ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιλυθεί μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, ένα πρόβλημα που έχει κλείσει ορισμένες γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων και γίνεται αισθητό και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες βιομηχανίες όπου η εξωτερική ανάθεση μας καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους.

Γνωρίζατε ότι το 60 τοις εκατό όλου του χυμού μήλου που πωλείται σε αυτήν τη χώρα προέρχεται τώρα από την Κίνα; …

Σε συνδυασμό, αυτοί οι νόμοι εξηγούν γιατί εξαφανίστηκαν οι οπωρώνες μήλων κοντά στην πατρίδα μου. Σχεδόν το 60% του χυμού μήλου που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από την Κίνα, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής έχει κλίμα ευνοϊκό για την παραγωγή μήλων.

Το πρόβλημα είναι τόσο κακό που ο σολομός που αλιεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλεται στην Κίνα για επεξεργασία και στη συνέχεια αποστέλλεται πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατανάλωση.

Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να φτιάξουμε τα μήλα μας. Στην πραγματικότητα, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια μήλου σε μεγάλο μέρος του έθνους.

Και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μαζέψουμε τα μήλα και να τα συμπιέσουμε; Θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε εδώ.

Αλλά κατά τη διάρκεια των «καλών εποχών», μεγάλες εταιρείες ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν λίγο περισσότερο κέρδος με εξωτερική ανάθεση στην Κίνα, και έτσι έκαναν.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, μεγάλες εταιρείες έχουν κυριαρχήσει στην παραγωγή τροφίμων στην Αμερική, και αυτό ώθησε τους μικρούς οικογενειακούς αγρότες στο χείλος της εξαφάνισης …

Ο σχεδιασμός αυτού του πλαισίου ωφελεί μόνο τους μεγαλύτερους αγρότες που έχουν τους πόρους για την παραγωγή αυτών των προϊόντων σε κλίμακα.

Για τους οικογενειακούς αγρότες, ο αντίκτυπος ήταν καταστροφικός.

Το μερίδιο κάθε δολαρίου που δαπανήθηκε για τρόφιμα που κατέληξαν στα χέρια των αγροτών μειώθηκε από 53 σεντ το 1946 σε 14 σεντ σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι διαφοροποιημένες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που καλλιεργούν μια ποικιλία καλλιεργειών και ζώων έχουν αντικατασταθεί από μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες που καλλιεργούν αποκλειστικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι και η σόγια σε κλίμακα.

Αυτή η ζοφερότητα έχει προκαλέσει αμέτρητα οικογενειακά αγροκτήματα να πετάξουν στην πετσέτα. Από το 1980, η Αμερική έχει χάσει το 50 τοις εκατό των κτηνοτροφικών της εκμεταλλεύσεων, το 80 τοις εκατό των γαλακτοκομικών της και το 90 τοις εκατό των εκτροφείων γουρούνι της.

Όπως απειλούσαν οι Benson και Butz, οι αγρότες αναγκάστηκαν να επιλέξουν μεταξύ να γίνουν μεγάλες ή να βγουν. Το μέσο μέγεθος ενός αγροκτήματος σχεδόν διπλασιάστηκε από 650 στρέμματα το 1987 σε 1.201 στρέμματα το 2012.
Εφόσον οι σχέσεις με την Κίνα είναι καλές, θα μπορούμε να πάρουμε το χυμό μήλου, το σολομό και άλλα τρόφιμα που χρειαζόμαστε από αυτά.

Ωστόσο, εάν οι σχέσεις με την Κίνα γίνουν πραγματικά ξινές, ξαφνικά θα υπάρξει ένα πλήθος βασικών πραγμάτων που θα είναι ελλιπή και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας.

Μιλώντας για την Κίνα, υπάρχει πολύ σοβαρή έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων τώρα. Και ένας παράγοντας που το κάνει χειρότερο είναι ότι αγοράζουμε πολύ περισσότερα από την Κίνα από ό, τι αγοράζουν από εμάς. Έτσι, τα κενά εμπορευματοκιβώτια αποστολής συσσωρεύονται από την πλευρά μας του Ειρηνικού Ωκεανού, επειδή δεν υπάρχει αρκετή εμπορική κίνηση προς τα πίσω.

Μερικές φορές τα κενά εμπορευματοκιβώτια αποστέλλονται πίσω σε ξένα λιμάνια χωρίς τίποτα σε αυτά, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπατάλη …

Χρησιμοποιώντας δεδομένα εξαγωγής από τις υπηρεσίες τελωνείων και συνόρων των ΗΠΑ που καταρτίστηκαν από την εταιρεία δεδομένων πληροφοριών εμπόρων Import Genius, η Earther ανέλυσε χιλιάδες αρχεία εξαγωγής των ΗΠΑ με την ένδειξη “κενό εμπορευματοκιβώτιο” που αποστέλλεται από τον Thor Joergensen A / S, προμηθευτή με έδρα τη Δανία του οποίου ο μεγαλύτερος πελάτης είναι η Maersk Logistics.

Διαπιστώσαμε ότι το 2020, 668.086 κενά εμπορευματοκιβώτια απεστάλησαν σε ξένα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, 12 φορές περισσότερο από το 2019. Στο αποκορύφωμα αυτού του κενού εμπορευματοκιβωτίου, τον Νοέμβριο του 2020, εξήχθησαν 87.000 εμπορευματοκιβώτια φαντασμάτων, 87 φορές περισσότερο από το ίδιο ώρα το 2019.

Μια άλλη έλλειψη που επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία των ΗΠΑ είναι η έλλειψη εργαζομένων. Παρόλο που η απασχόληση εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αποφασίσει ότι απλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά λόγω των γενναιόδωρων κυβερνητικών παροχών που αποφέρουν τώρα.

Ως αποτέλεσμα, τώρα αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή έλλειψη εργαζομένων και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ λέει ότι «χειροτερεύει μέρα με τη μέρα» …

«Η έλλειψη εργαζομένων είναι πραγματική – και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Εμπορίου των ΗΠΑ Suzanne Clark.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες μπορούν εύκολα να πληρώσουν περισσότερα για να φέρουν νέους εργαζόμενους, αλλά πολλές μικρές επιχειρήσεις που μόλις βγαίνουν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους υψηλότερους μισθούς.

Μαζί με άλλους παράγοντες όπως οι εκτεταμένες ελλείψεις και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, αυτό δημιουργεί μια «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί να αναγκάσει πολλές περισσότερες μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν τις πόρτες τους.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 35 τοις εκατό όλων των μικρών επιχειρήσεων στην Αμερική «κινδυνεύουν να κλείσουν μόνιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» …

Καθώς οι μικρές επιχειρήσεις παραπονούνται ότι δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολο για αυτούς να προσλάβουν εργαζόμενους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του NFIB, πολλοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να επιβιώσουν.

Καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανοίγει ξανά, ορισμένοι φοβούνται ότι δεν θα συμβεί αρκετά σύντομα για να σώσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της δημοσκόπησης του Alignable τον Ιούνιο , το 35% όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων εξακολουθούν να κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μεταξύ των 3.772 ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις 10 ημέρες που έληξαν την 1η Ιουνίου, η δημοσκόπηση του Alignable’s June έδειξε πληθώρα παραγόντων – συμπεριλαμβανομένων των υπολειπόμενων κλεισίματος και περιορισμών, των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των μεταφορών και της έλλειψης εργασίας – δημιουργούν προβλήματα που επηρεάζουν τις μικρές επιχειρήσεις πιο έντονα από τους εταιρικούς τους εταίρους.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική, αλλά οι ακραίες ανισορροπίες που βλέπουμε τώρα απειλούν να προκαλέσουν τεράστια ζημία στους επόμενους μήνες και δεν θα επιλυθούν σύντομα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι οικονομικές μας προκλήσεις σύντομα θα κλιμακωθούν δραματικά .

Πριν τελειώσω αυτό το άρθρο, θέλω να αφιερώσω λίγο χρόνο για να αναγνωρίσω το θάνατο του Robert Wenzel .

Ήταν μια σημαντική φωνή για την ελευθερία, και μου άρεσε πάντα το σχόλιό του στο The Economic Policy Journal.

Τον τελευταίο καιρό πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν. Ο Ρόμπερτ ήταν μόλις 63 ετών και θα του λείψει.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...