Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτιστικά«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ...

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ»

Οι εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ και το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ παρουσιάζουν το βιβλίο της Φωτεινής Καϊμάκη «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ» την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 20.00, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/GrikoSpeakingCommunitiesTodayV4.png/180px-GrikoSpeakingCommunitiesTodayV4.pngΧαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Associazione Italoellenica Pompeo Maritati, ο Φιλόλογος Roco Aprile και ο Πρόεδρος της Γκετονία Silvano Palama από την Καλημέρα.  Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος Διευθυντής Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης Καθηγητής – τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών , Αικατερίνη Κορρέ Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας .Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ 

Φωτεινής Καϊμάκη

Μια μοναδική έρευνα και ένα συγκλονιστικό ιστορικό οδοιπορικό στη χερσόνησο του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία. Οι πόλεις, τα μνημεία, η γλώσσα των Μεσσάπιων (Κρητών κατά τον Ηρόδοτο), η «Καππαδοκία» της Μασσάφρα και Μόττολα με τα φαράγγια και τις βραχώδεις εκκλησιές, οι καταπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες, οι κρύπτες , τα ελληνόφωνα χωριά, η γλώσσα, ο πολιτισμός τους, η αντοχή του βυζαντινού ορθόδοξου τυπικού στον πόλεμο της παπικής εκκλησίας και η Σαλεντινή γη «τραχεία και εύβοτος», όπως λέει ο Στράβων με τις αιωνόβιες ελιές γλυπτά μνημεία της φύσης, απαρτίζουν το φωτογραφικό πανόραμα (800 φωτογραφίες) της Ελλάδας του Σαλέντο, που δημιούργησε η φιλόλογος-ερευνήτρια του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας Φωτεινή Καϊμάκη και μας προσφέρει με το βιβλίο της Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ)

 Δέκα πόλεις του αρχαίου λαού των Μεσσάπιων, που απ΄ τον Ηρόδοτο αντλούμε την πληροφορία πως ήταν Κρήτες (Manduria, Vereto, Vaste, Ugento, Alezio, Muro Leccese, Rocca Vecchia, Cavallino, Mesagne, Rudiae-Lecce), τα τείχη, οι τάφοι, τα υπολείμματα των οικισμών τους. Μία σπουδαία πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, ο Τάραντας με το εκπληκτικό μουσείο, ένα σπουδαίο λιμάνι, συγκοινωνιακός κόμβος της αρχαιότητας αλλά και των νεότερων χρόνων, το Brindisi, η πόλη της Εγνατίας και η Τραϊάνα οδός.

Έπειτα το βυζαντινό Σαλέντο, 32 βυζαντινές πόλεις, εκκλησίες υπόσκαφες και επίγειες, κρύπτες με μοναδικές τοιχογραφίες, που οι περισσότερες χάνονται μέρα τη μέρα από την υγρασία και την εγκατάλειψη. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι φωτογραφίες του βιβλίου αποτελούν ντοκουμέντα για τα επόμενα χρόνια.

Έχει καταγράψει η Φωτεινή Καϊμάκη την ιστορία και έχει φωτογραφήσει τις τοιχογραφίες στις βραχώδεις εκκλησίες στα φαράγγια της Massafra,Mottola, Grottaglie, τα βυζαντινά μοναστήρια της Καλλίπολης, του Ότραντο, του Galatone, τον Άγιο Στέφανο στο Vaste, τον Άγιο Λαυρέντιο στη Mesagne, την Παναγία των Αγγέλων στο Poggiardo,το Casaranello,την Αγία Μαρίνα στο Muro Laccese, τον San Salvatore και την ανώνυμη κρύπτη στη Sanarica, τις κρύπτες στο Uggiano La chiesa, Giurdignano, Cursi,San Cassiano,Supersano, Presicce, την κρύπτη του San Crossifisso στοUgento, την κρύπτη του San Antonio Abate στο Nardo,τις κρύπτες στο Rufano,στο Miggiano,στο Veglie,στο Patu,στο Borgagne, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο San Cesario di Lecce και το μοναστήρι της Santa Maria a Cerrate.

Και βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα είναι δοσμένη στη Grecia Salentina. Εννέα ελληνόφωνα χωριά (Καλημέρα, Μαρτάνο, Μαρτινιάνο, Σολέτο, Στερνατία, Κοριλιάνο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Τζολίνο, Μελπινιάνο) τα διατρέχει 13 χρόνια, φωτογραφίζει τις εκκλησίες τους, τα σπίτια, τις αυλές, όπου διαμορφώθηκε η κοινωνική τους ζωή, τους ανθρώπους, καταγράφει τη γλώσσα τους το «γκρίκο», που μιλιέται 28 αιώνες αδιάσπαστα, τον λαϊκό βίο τους, τον ταραντισμό, τις ταραντάτες και την ταραντέλα, τα μεγαλιθικά ντόλμεν και τα μενίρ και τις μασσερίες, που μαρτυρούν την εποχή των αφεντάδων της Grecia Salentina. Και φυσικά τη θαυμάσια γκρεκάνικη ποίηση ανώνυμη και επώνυμη.

Όλο αυτό το τεράστιο υλικό -συμμετέχουν με άρθρα τους και ελληνόφωνοι καθηγητές ( Salvatore Sicuro, Roco Aprile, Antonio Greco, Salvatore Tommasi) και ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου του Lecce Dr.Antonio Cassiano- σ΄ ένα βιβλίο 608 σελίδων. Θα παρουσιαστεί από τη ΜΙΛΗΤΟ στις 26 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Παρουσιαστές θα είναι ο διευθυντής του βυζαντινού Μουσείου Δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η κ. Αικατερίνη Κορρέ της λαογραφίας και ο κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης τ. Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Θα παραστούν και θα μιλήσουν ελληνόφωνοι από τα χωριά της Grecia Salentina, ο Roco Aprile, φιλόλογος και ο Silvano Palama πρόεδρος της Γκετονία από την Καλημέρα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 97.02.802, 210 72.11.027

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...