Η Ελλάδα με την πλευρά των δυτικών πιάστηκε στον ιστό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο πόλους, οικονομικό-ενεργειακό πόλεμο που συντελείται μεταξύ Δύσης (Ευρώπη-ΗΠΑ) και Ανατολής (Ρωσία και Ιράν..
χθεσινή πειρατεία στα δύο ελληνικά τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο, εντάσσεται στον διαρκή οικονομικό-ενεργειακό πόλεμο που συντελείται μεταξύ Δύσης (Ευρώπη-ΗΠΑ) και Ανατολής (Ρωσία και Ιράν)
Η κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας, θορύβησε ιδιαιτέρως την Τεχεράνη.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, που δεν επιβεβαιώνονται πλήρως, ότι το ιρανικό πετρέλαιο φορτώθηκε σε άλλο δεξαμενόπλοιο και κατόπιν απεστάλη στις ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση που συντόνισε και διεξήγαγε η Ουάσιγκτον, δημιούργησαν συνθήκες για άμεση απάντηση του Ιράν.
Τα αντίποινα εκδηλώθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης που αποτελούν κράτος εν κράτει στο Ιράν, είναι αυτονομημένοι από την επίσημη ηγεσία, ωστόσο λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με την Τεχεράνη.
Μπλεγμένη στον ιστό της αντιπαράθεσης και με νωπό το πρόσφατο περιστατικό στην Εύβοια, η Ελλάδα στοχοποιήθηκε και μέσω της κατάληψης των δυο τάνκερ, «τιμωρείται» για την ανοχή-τουλάχιστον- που επέδειξε στα αμερικανικά «θέλω».
Παράλληλα, μέσω της κατάληψης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων, αποστέλλει σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και εν γένει τη Δύση, ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση.
Το πρόβλημα ή η περιπέτεια ενδεχομένως μόλις να ξεκίνησε, με δεδομένο ότι στον Περσικό Κόλπο πλέουν τουλάχιστον 17 ελληνικά πλοία αυτή τη στιγμή και η Τεχεράνη, σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, ενδεχομένως να προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες δέσμευσης των φορτίων τους αλλά και σύλληψης των πληρωμάτων του.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Όπως γνωστοποιείται, επίσης τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών, γίνεται γνωστό.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.