Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑρχαιολογικάΗ Βουλγαρία ζητά...

Η Βουλγαρία ζητά από τις Βρυξέλλες να απαγορεύσουν την έκθεση των μεσαιωνικών χειρογράφων που ονομάστηκαν «μακεδονικά»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας  ζήτησε από την πρεσβεία της χώρας στις Βρυξέλλες να έρθει σε επαφή με το βελγικό Βασιλικό Μουσείο σχετικά με την έκθεση «Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία».

Η Σόφια ισχυρίζεται ότι οι βελγικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ξεκαθαρίσουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των χειρογράφων που οι Σλάβοι των Σκοπίων τα αποκαλούν «μακεδονικά», για την οποία οι Βούλγαροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι κλοπή του βουλγαρικού πολιτισμού.

Στο έγγραφο του βουλγαρικού υπουργείου αναφέρεται ότι από το 10ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα δεν υπήρξαν χειρόγραφα μακεδονικά παρά μόνο χειρόγραφα της Βουλγαρίας, της Σερβίας και φυσικά της Ελλάδας στην περιοχή της ιστορικής Μακεδονίας.

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο διοργανώθηκε από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Πανεπιστημίου Κλήμεντος της Αχρίδας, του βελγικού Βασιλικού Μουσείου και την πρεσβεία του Βελγίου, όπου θα παρουσιαστούν 39 παλαιά χειρόγραφα.

Στα χειρόγραφα παρουσιάζεται η γραπτή σλαβική χιλιετή πολιτιστική και ιστορική παράδοση της περιοχής της Μακεδονίας, μέσω των παλαιών σλαβικών μνημείων του γλαγολιτικού και κυριλλικού αλφαβήτου από τον 10 έως τον 19ο αιώνα.

Τα χειρόγραφα είναι ανεκτίμητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χαμηλότερη τιμή των χειρογράφων αυτού του είδους στη μαύρη αγορά κυμαίνεται από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ.
Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για χειρόγραφα της αναφερόμενης χρονικής περιόδου και ότι ανήκουν στα μουσεία της σλαβικής Μακεδονίας, σημειώνει το σκοπιανό Kanal 5.

Σημείωση: Μετά τις αντιδράσεις των Βουλγάρων για τα χειρόγραφα αυτά, η έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μακεδονικά χειρόγραφα -πλούτος δια μέσου των αιώνων» , μετατράπηκε σε ««Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία», αόριστα… κόπηκε το ‘μακεδονικά’.

Οι Σλάβοι-Σκοπιανοί  ,είναι επιστήμονες -παραχαράκτες  του πολιτισμού και ιστορίας της Μακεδονίας μας.

echedoros-a.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...