Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓνώμεςΗ Βιομηχανία της...

Η Βιομηχανία της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Κινηματογράφου στα χέρια ποιών;

Η Βιομηχανία της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Κινηματογράφου στα χέρια ποιών; Η ανάγκη σύστασης Κοινότητας Μηχανικών-Τεχνικών Ραδιοτηλεόρασης & Κινηματογράφου στα πρότυπα SMPTE και άλλων Οργανισμών!Η ανάγκη σύστασης Κοινότητας Μηχανικών-Τεχνικών Ραδιοτηλεόρασης & Κινηματογράφου στα πρότυπα SMPTE και άλλων Οργανισμών!

Άρθρο Γνώμης – Παρέμβαση του Ανδρέα Τζανάκου

Πέρασαν 25-26 χρόνια από την άνοιξη της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, ενώ δεν τολμώ, από σεβασμό, να αναφέρω τα χρόνια Λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης δηλαδή της ΕΡΤ (δεν αναφέρομαι στη ΝΕΡΙΤ, την οποία για διάφορους λόγους δεν πολυσυμπάθησα).

Όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν χωρίς ουσιαστικά το σύνολο της Βιομηχανίας μας να έχει δημιουργήσει έναν επίσημο φορέα, έναν επίσημο οργανισμό που να λειτουργεί συμβουλευτικά και όχι μόνον στο Κράτος, αλλά και σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν!

Θα μου θυμίσουν κάποιοι ότι υπάρχει το Πολυτεχνείο, η ΕΕΤΤ, ο ΕΛΟΤ, οι Επιτροπές Ραδιοφάσματος του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), αλλά και τα Σωματεία-Ενώσεις των εργαζομένων -δεν αναφέρω καμία για να μην αδικήσω κάποια που μπορεί να ξεχάσω – καθώς και τον ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ (Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών & Τεχνικών ΕΡΤ, που αποτελούσε μία εξαιρετική προσπάθεια, αλλά δυστυχώς μόνον εντός των τειχών της ΕΡΤ! Κανείς όμως από τους ως άνω Οργανισμούς, Ιδρύματα και Ενώσεις δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο (έχουν άλλες και εξίσου σπουδαίες αποστολές για να φέρουν εις πέρας).

Στο μυαλό μου έρχονται εικόνες από το άναρχο περιβάλλον της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου μας στα πρώτα βήματα τους, αλλά και τώρα, με τα αμέτρητα formats, τις ατελείωτες RF πατέντες και όχι μόνον, αλλά και από την πορεία υλοποίησης της ψηφιακής μετάβασης της Τηλεόρασης, εν αναμονή, μάλιστα, των ψηφιακών εξελίξεων και στο Ραδιόφωνο.

Χωρίς κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κανόνες, οι οποίοι συμφωνούνται, θεσπίζονται και τηρούνται από έναν επίσημο φορέα της βιομηχανίας μας (σε συνεργασία με το Κράτος), τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά.
Καθηγητές και Απόφοιτοι Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων μπορούν να ενωθούν με τους Επαγγελματίες της Βιομηχανίας για τη σύσταση ενός ενιαίου γνωμοδοτικού και όχι μόνον Οργανισμού!

Καθηγητές και Απόφοιτοι Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων μπορούν να ενωθούν με τους Επαγγελματίες της Βιομηχανίας για τη σύσταση ενός ενιαίου γνωμοδοτικού και όχι μόνον Οργανισμού!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην πατρίδα μας είναι πλέον μεγάλη η ανάγκη να καθίσουμε όλοι σε ένα μεγάλο τραπέζι, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συμφωνήσουμε σε κοινές πρακτικές εξέλιξης της βιομηχανίας μας.
Ήρθε η ώρα για τη σύσταση μίας Κοινότητας Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Ακουστικών, Μηχανικών Ήχου, Ηχοληπτών, Εικονοληπτών και Διευθυντών Φωτογραφίας, Σκηνοθετών, Μοντέρ, Τεχνικών RF και άλλων ειδικοτήτων, κατά τα πρότυπα της SMPTE, που να μην άγεται και φέρεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση και όχι μόνον.

Ευτυχώς έχουμε Ενώσεις που φροντίζουν για τα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αποκτήσει έναν Επίσημο Φορέα, ο οποίος να συμμετέχει στις διεθνείς αντίστοιχες Κοινότητες, που να εκφράζει τις τεχνολογικές απόψεις της Βιομηχανίας μας, να συμβάλλει στις διεθνείς εξελίξεις ως προς τα πρότυπα, αλλά και να εισάγει, συντεταγμένα, στη χώρα μας νέες τεχνολογικές απόψεις και κανονισμούς από το εξωτερικό και τη διεθνή πρακτική!

Καταθέτω, λοιπόν, πλέον ανοικτά αυτήν τη σκέψη-πρόταση μου για τη σύσταση ενός Φορέα, που δεν θα «καπελώνεται» από Πολιτικά Κόμματα, Συντεχνιακές, Ακαδημαϊκές ή Εμπορικές Λογικές, από έναν Οργανισμό που θα έχει αμιγώς Τεχνολογικό προσανατολισμό. Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού. Αυτός ο Οργανισμός μπορεί να είναι εντελώς Αυτόνομος).

Παράλληλα, θα πρέπει και οι Διανομείς-Εισαγωγείς Εξοπλισμού και οι Εταιρείες Εγκαταστάσεων Broadcast και Cinema συστημάτων να συγκροτήσουν έναν φορέα (δεν αρκεί ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Οικιακών Συσκευών, ούτε ο ΣΕΠΕ. με τον προσανατολισμό του δεύτερου να στρέφεται κυρίως προς την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες) που θα συνεργαστεί με τον Πρώτο Οργανισμό, της Κοινότητας, της Κοινωνίας Μηχανικών-Τεχνικών Ραδιοτηλεόρασης και Κινηματογράφου Ελλάδος!

Παράλληλα, άποψη μου είναι ότι όλα τα Τηλεοπτικά Κανάλια στην Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσουν μία συμμαχία όπως αυτή της DPP (Digital Production Partnership), όπου Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Σταθμοί του Ηνωμένου Βασιλείου μεγιστοποιούν τη δυναμική των ψηφιακών τεχνικών παραγωγής, εφαρμόζοντας κοινά format και όχι μόνον. Η κόντρα είναι μόνον για το πρόγραμμα και την αποκλειστικότητα, όχι για την τεχνολογία, διότι η τελευταία θα επιβαρύνει σημαντικά το ταμείο και τον προϋπολογισμό των Σταθμών.

Εάν η νέα Κυβέρνηση της χώρας υλοποιήσει την εξαγγελία της για αδειοδότηση Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών από μηδενική βάση, καλό θα είναι τούτη τη φορά, τουλάχιστον ως προς το τεχνικό σκέλος της -το ιδιοκτησιακό και το οικονομικό είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κεφάλαιο που δεν εξετάζω σε αυτό το άρθρο-παρέμβαση μου- θα πρέπει να γίνει με νέους και κυρίως υψηλής τεχνολογίας κανόνες και πρότυπα, όπως απαιτείται, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς προτυποποίησης ITU, ETSI, DVB, SMPTE, EBU, AES κ.α.

Για παράδειγμα θα πρέπει να σταματήσει να αποφασίζει ένας μόνον Καθηγητής Πολυτεχνείου για το Ραδιοφάσμα του Ραδιοφώνου, ή ένας Σύμβουλος Πρωθυπουργού-Υπουργείου Επικρατείας για την επιλογή Συστήματος Ψηφιακής Εκπομπής της Τηλεόρασης και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό, όσο άριστος γνώστης του αντικειμένου και να είναι, όσο καλή ομάδα φοιτητών, ή συνεργατών αντιστοίχως και αν έχει.

Θα πρέπει, δηλαδή, τέτοιες σημαντικές εργασίες να αναλαμβάνει ένας ανεξάρτητος φορέας, υψηλής γνώσης, αλλά και εμπειρίας-πρακτικής, σε συνεννόηση με αντίστοιχες Ενώσεις και Εταιρείες Συμβούλων του εξωτερικού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διεθνείς πρακτικές, τις τεχνολογικές καινοτομίες και όλα τα πρότυπα εκπομπής.

Τώρα το Ραδιόφωνο της χώρας έχει τη χρυσή ευκαιρία της αδειοδότησης των FM, που σιγά-σιγά σβήνουν στην Ευρώπη, αλλά και να προετοιμάσει το μέλλον για την Ψηφιακή Εποχή. Ποιο σύστημα εκπομπής θα επιλεγεί;

Σήμερα πρέπει όλοι οι Καθηγητές, όλοι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών Σχολών μας, αλλά και οι απόφοιτοι ισότιμων Σχολών του Εξωτερικού που εργάζονται, ή θέλουν να εργαστούν για τη Βιομηχανίας μας, όλοι οι Ακουστικοί Μηχανικοί, όλοι οι Τεχνικοί με αναγνωρισμένα πτυχία, καθώς και κάποιοι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία που εργάζονται στα Τεχνικά Τμήματα Ραδιοτηλεοπτικών Επιχειρήσεων, Studios-Post Production και Εταιρειών Παραγωγής, αλλά και σε Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους, σε Εταιρείες Εισαγωγής και Εγκαταστάσεων Εξοπλισμού, να επικοινωνήσουν μαζί μας, να εκφράσουν την άποψη τους για το θέμα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και είναι η ώρα να ξεκινήσουμε όλοι μαζί την ίδρυση ενός τέτοιου Οργανισμού!

Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτή η πρόταση δεν καπελώνεται από την Τεχνολογική Πύλη www.radiotvlink.gr, της οποίας έχω την χαρά και την τιμή να ηγούμαι, ούτε από κανέναν άλλον σχηματισμό.

Πίσω από αυτήν την ιδέα-πρόταση δεν υποβόσκει κανένας πονηρός σκοπός, παρά μόνον η βελτίωση των συνθηκών του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος της Βιομηχανίας μας.

Απλά, είναι καλό και πρέπει επιτέλους να συμβαδίσει η Βιομηχανία μας με τους αντίστοιχους Οργανισμούς όλου του πλανήτη μας, ώστε να συνεχίσει η ανάπτυξη της και η μακροημέρευση της με έναν πιο ορθολογικό, πιο οικονομικό, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό τρόπο!

Για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας δεν έχετε παρά να ολοκληρώσετε το puzzle μας (για λόγους ασφαλείας) και να τα εισάγετε στον προβλεπόμενο χώρο σχολίων, κάτω από το άρθρο μου και/ή να επικοινωνήσετε μαζί μου!

Ανδρέας Τζανάκος
Επικοινωνία: a.tzanakos@tpg.gr
radiotvlink.com

ΥΓ: Ήρθε η ώρα όλοι εμείς, με ευθύνη και επαγγελματισμό, αλλά και με αγάπη και πάθος προς το αντικείμενο μας, πριν εγκαταλείψουμε την ενεργό δράση, να αφήσουμε κάτι σημαντικό και στέρεο στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να επανδρώσουν και να υπηρετήσουν δημιουργικά τη Βιομηχανία μας!

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...