Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΗ Αρχή...

Η Αρχή Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την μεταβίβαση άδειας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού “902”

Πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τη μεταβίβαση (της άδειας) του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού “902”, η οποία γίνεται αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας με στόχο το ΚΚΕ.

Στην υπόθεση εμπλέκεται τώρα  και η Αρχή Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δείχνοντας ξαφνικά υπερβάλλοντα ζήλο, προσπαθεί να εξακριβώσει ποιά φυσικά πρόσωπα κρύβονται πίσω από τις αγοράστριες offshore εταιρίες.

Ανάλογες έρευνες δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν για ραδιοτηλεοπτικά μέσα που άλλαξαν χέρια, ούτε ζητήθηκαν σχετικά στοιχεία. Ακόμη και για κανάλια εθνικής εμβέλειας οι εποπτικές αρχές αρκέσθηκαν στις “ταυτότητες” των αχυρανθρώπων που εμφανίσθηκαν ως ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα  οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους να παραμένουν στο “ημίφως”.

Τώρα, «το ΕΣΡ εξετάζει όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και το πόθεν έσχες για το τίμημα των 3.700.000 ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας  Διαφάνειας Γ. Σούρλας και πρόσθεσε:

«Εκλήθησαν οι αγοραστές του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 προκειμένου να ενημερώσουν το ΕΣΡ για όλα τα στοιχεία που αφορούν στη μεταβίβαση των μετοχών αυτών, ενώ έχουν ήδη οριστεί τόσο ο οικονομικός όσο και ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΡ που ερευνούν την υπόθεση αυτή. Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου, το ΕΣΡ θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι τη μεταβίβαση».

Ο κ. Σούρλας πρόσθεσε ότι ζητούνται απαντήσεις και διευκρινίσεις σε όλα τα ζητήματα που τίθενται και απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα-αγοραστές και το πόθεν έσχες των χρημάτων που διατέθηκαν για την αγορά. Οπως είπε,  «είναι απαραίτητα όλα αυτά, γιατί το μεγάλο ζητούμενο για τους πολίτες είναι η διαφάνεια».

Οπως έγινε επισήμως γνωστό, στο ΕΣΡ προσκομίσθηκαν  όλα τα στοιχεία της  αγοραπωλησίας, που δείχνουν ότι ο “902” μεταβιβάσθηκε έναντι 3,7 εκ. ευρώ στην κυπριακή εταιρία “Α-Orizon Media LTD”.

Ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρίας δεν είναι φυσικό πρόσωπο, αλλά μια offshore που εδρεύει στις Βρατανικές Παρθένους Νήσους. Βάσει της νομοθεσίας που θισχύει σ’ αυτόν τον “φορολογικό παράδεισο”, η ταυτότητα του ιδοκτήτη της δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, ούτε ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και η Αρχή Διαφάνειας θα βρεθούν λοιπόν μπροστά σε “τοίχο”, αδυνατώντας να διαπιστώσουν ποιός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Θα αναγκασθούν λοιπόν να “βάλουν νερό στο κρασί τους”  για να εγκρίνουν τη μεταβίβαση, έχοντας προφανώς πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση.

Αν δεν εγκρίνουν τη μεταβίβαση, θα ξεσπάσει πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-ΚΚΕ, με εμπλοκή και των άλλων κομμάτων. Αυτομάτως θα ανακύψει θέμα και με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες άλλων καναλιών που ελέγχονται από offshore εταιρίες – όπως λογουχάριν του STAR, το οποίο όπως είναι τοις πάσι γνωστό ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά ως μέτοχοι του εμφανίζονται άλλοι.

Οι ιδιοκτήτες media – και ειδικά οι κανλάρχες – έχουν λοιπόν κάθε λόγο να θέλουν να κλείσει γρήγορα το θέμα του “902”. Αντίθετα, τα κόμματα προσπαθούν να το κρατήσουν ανοιχτό και να το αξιοποιήσουν στην πολιτική αντιπαράθεση.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω χαρτόσημο θα έπρεπε να καταβάλλεται για ενοίκια που λαμβάνει ο δήμος και για τις διαφημίσεις που υπάρχουν στους δημοτικούς χώρους

sofokleousin.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...