Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜνημόνιοΗ αντισυνταγματικότητα του...

Η αντισυνταγματικότητα του μνημονίου ΙΙΙ

Η γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Κώστα Χρυσόγονου

Προβλήματα συνταγματικότητας, τα οποία προκύπτουν από την ψήφιση και την εφαρμογή του μνημονίου ΙΙΙ, εντοπίζει ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζοντας τη σχετική γνωμοδότησή του σε εκδήλωση της δικηγορικής παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καθώς και στη συνταγματικότητα της διαδικασίας ψήφισης των νέων μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, «η πανθομολογούμενη αντιμετώπιση της κρίσης δε δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος». Οπως αναφέρει, «η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν ανήκει στην ανέλεγκτη διαπλαστική εξουσία του νομοθέτη, αλλά ελέγχεται ως προς την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Χρυσόγονου, η αποτυχία των μέτρων που εφαρμόστηκαν με το Ν.3845/2010 και το Ν.3833/2010 οδήγησε σταδιακά στην επισώρευση πρόσθετων μέτρων, από τα οποία επιβαρύνθηκαν σωρευτικά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. «Από τη διαδοχική επιβολή μέτρων προκύπτει σωρευτική επιβάρυνση, η οποία είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών, δηλαδή ιδίως όσων υπηρετούν στο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων, καθώς και ευρύτερα των μισθωτών.

Είναι προφανές ότι κατόπιν αυτών των διαδοχικών φορολογικών και εισοδηματικών μέτρων οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών έχουν ήδη υποστεί σοβαρότατες οικονομικές απώλειες, οι οποίες κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας επηρεάζουν ουσιωδώς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και το πραγματικό επίπεδο της φοροδοτικής τους ικανότητας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη γνωμοδότηση. Οσον αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων, ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνει ότι είναι «κατεξοχήν αμφίβολη, δεδομένου ότι με αυτά επιβαρύνονται για πολλοστή φορά και δυσανάλογα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες – και ούτε καν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα – για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης και της παραοικονομίας, τα οποία άλλωστε μπορούν να έχουν δυνητικά πολλαπλάσια οφέλη».

Για τα πολυτεκνικά επιδόματα

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος αναφέρει ότι η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την εξαίρεση πολύτεκνων οικογενειών από την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Πρέπει να γίνει δεκτό ότι η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και η υποκατάστασή τους από ενιαίο οικογενειακό επίδομα που χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και εξαιρεί μεγάλο αριθμό πολύτεκνων οικογενειών υποβαθμίζει, κατά τρόπο συνταγματικά ανεπίτρεπτο, την παρεχόμενη στους πολύτεκνους ειδική φροντίδα και ως εκ τούτου αντίκειται ευθέως στο άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος», επισημαίνει στη γνωμοδότησή του ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος σημειώνει ότι η ειδική φροντίδα στους πολύτεκνους, σύμφωνα με την κρίση της νομολογίας, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

«Απρόσφορα τα μέτρα»

Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα μέτρα αποδείχτηκαν απρόσφορα, παρά την αντίθετη σκέψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το σύνολο των προηγηθέντων μέτρων περικοπών και επιβαρύνσεων αποδείχτηκαν απολύτως απρόσφορα, καθότι προκάλεσαν πρωτοφανή ύφεση, η οποία όχι μόνο δεν οδήγησε, και ούτε θα μπορούσε άλλωστε να οδηγήσει, σε δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά καταλήγει σε φαύλο κύκλο, αφού προκαλεί επιδείνωση δημοσιονομικών μεγεθών, η οποία με τη σειρά της μεγεθύνει και επιτείνει τα υφεσιακά αποτελέσματα.

Εάν όμως όλα τα προηγούμενα μέτρα περικοπών και επιβαρύνσεων αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, είναι απολύτως εύλογο να θεωρήσει κάποιος ότι δεν είναι δυνατό να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα και πρόσθετα όμοια μέτρα», επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

agelioforos

ΠΑΣΟΚ, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη μετά το 1920… https://elliniko-fenomeno.gr/2012/06/πασοκ-η-μεγαλύτερη-πολιτική-απάτη-μετ/

Συνέντευξη Κωνσταντίνου Χρυσόγονου στο «Ελληνικό φαινόμενο» https://elliniko-fenomeno.gr/2010/07/συνέντευξη-κωνσταντίνου-χρυσόγονου/

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...