Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΗ Ένωση Περιφερειακών...

Η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος

 αντιδρά σχετικά με το νέο Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που κατετέθη από την Κυβέρνηση προς ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων. <… Κατ’ αρχήν δεν χρειαζόταν αυτός ο Νόμος εν έτει 2007, όταν σε 2 με 4 το πολύ χρόνια καταργούνται οι αναλογικές εκπομπές.

Μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αλλαγή στον Νόμο 2328/95, μόνο για τον Βασικό μέτοχο, να παραταθεί η λειτουργία όλων των σταθμών για λίγο διάστημα, (εδώ 17 χρόνια λειτουργούσαν με το υφιστάμενο καθεστώς, ο ενάμισης χρόνος μας μάρανε?) και με την εμπειρία των ετών που πέρασαν, να ψηφιστεί ένας νέος Νόμος άρτιος και πλουραλιστικός, χωρίς πόρτες και παράθυρα, αποκλειστικά για την ψηφιακή εκπομπή.

 Επειδή ακριβώς δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αυτός ο “ψηφιακός” Νόμος, γι΄ αυτό πληρώνουμε το πρόστιμο των 48.500 Ευρώ την ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θέλετε 1.500.000 Ευρώ τον μήνα.

Με το σημερινό Νομοσχέδιο όμως, σίγουρα και δεν καταργείται το πρόστιμο, διότι αναφέρεται και πάλι αναχρονιστικά και αναλυτικά για αναλογική εκπομπή και αναλογική αδειοδότηση, όπως ο 2328/95, ενώ η αναφορά του στην ψηφιακή είναι εντελώς φευγαλέα και αόριστη.

 Θα μπορούσαν αντί του προστίμου λοιπόν, που πληρώνουμε για το καπρίτσιο και μόνο της Κυβέρνησης, να πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς που τόσο τους έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΗΤΟ ΤΩΡΑ… χωρίς να μπαίνουμε σε μικρολεπτομέριες

1. Αμέσως με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, με το άρθρο 14, δίδεται το δικαίωμα στους Πανελλήνιους σταθμούς να παίξουν ψηφιακά, χωρίς να έχει καν θεσπιστεί ψηφιακή νομοθεσία, για την έλλειψη της οποίας όπως είπαμε πληρώνουμε καθημερινά 48.500 Ευρώ. Άρα η Κυβέρνηση αντί για τάξη στο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επικαλείται, προξενεί αταξία με την άναρχη και χαριστική ψηφιακή εκπομπή των Πανελληνίων σταθμών, αποκλειομένων των Περιφερειακών και Τοπικών σταθμών, όπως και κάθε άλλης επιχείρησης που θα επιθυμούσε την ψηφιακή εκπομπή.

Αγνοεί την θέληση των σταθμών της περιφέρειας να ακουστούνε και αυτοί στις μεγάλες πόλεις, μέσω του πλήθους των υπεραρκετών ψηφιακών συχνοτήτων και συγκεντρώνει την ενημέρωση των πολιτών να γίνεται αποκλειστικά από την Κρατική ΕΡΤ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες των Πανελληνίων σταθμών. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει….

Σε ποιες συχνότητες θα παίξουν αυτοί;;; Το αναφέρει η παράγραφος 1.β, του άρθρου 14, δηλαδή σε συχνότητα Περιφερειακού ή Τοπικού σταθμού, αν απαιτηθεί.

 ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ, “ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ”, ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΟΥΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ Η ΕΡΤ.

2. Καταργούνται οι Τοπικοί σταθμοί και ως εκ τούτου χάνεται η ειδική τοπική ενημέρωση, η άμεση επαφή ΜΜΕ με τον πολίτη, όπως και η πολιτιστική προβολή και τα ιδιώματα του κάθε τόπου, που είναι πλούσια και άπειρα στην χώρα μας και που αντικαθιστώνται από τηλεοπτικά τραστς κατευθυνόμενης ενημέρωσης, ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα, τα οποία θα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό, για μεγαλύτερες εισπράξεις.

Δηλαδή αναγκαστικά δραστηριοποιούνται σταθμοί σε ευρύτερη κλίμακα από την τοπική αγορά, με πρόσθετο αποτέλεσμα να απομονωθεί από την διαφήμιση ο μικρομεσαίος διαφημιζόμενος, ώστε να προωθούνται μόνο τα μεγάλα τραστς. Η Κυβέρνηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει την βιωσιμότητα των σταθμών και την οικονομική τους ευρωστία.

Και τι την νοιάζει την Κυβέρνηση, αν κλείσει ένας σταθμός;;; Ελεύθερη αγορά και εμπόριο δεν έχουμε;;; Αν είναι να κλείσει ένας σταθμός από δικά του οικονομικά του σφάλματα, ας κλείσει από μόνος του, όχι καλά ντε και σώνει “να τον κλείσουν υποχρεωτικά για το καλό του”.

3. Πώς μπορεί η ισχύς της αναλογικής αδείας τηλεοπτικού σταθμού να είναι 6 έτη με δικαίωμα μιας επί πλέον ανανέωσης, την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη καταργείται υποχρεωτικά εντός 2 έως 4 ετών το μέγιστο η αναλογική εκπομπή;;; Λέτε για χάριν των κολλητών μας, που θα θέλουν να εκπέμπουν για περισσότερο καιρό αναλογικά, να ετοιμαζόμαστε να πληρώνουμε και νέα πρόστιμα;;

 4. Γιατί με την ψήφιση του Νόμου, νομιμοποιούνται μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αναλογικές (και πάλι) άδειες, να εκπέμπουν μόνο οι Περιφερειακοί και Τοπικοί σταθμοί (αν έχει και κανείς απομείνει) που θα δεσμευθούν ότι θα λάβουν μέρος στην διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον αριθμό των αδειών, τον αριθμό και την διαμόρφωση των περιφερειών, το ύψος του κατατιθεμένου κεφαλαίου και το ύψος του ανταλλάγματος για την χρήση συχνότητας;;;

Δηλαδή μόνο όσοι υπογράψουν λευκό γραμμάτιο να δικαιούνται να εκπέμπουν;;;

 5. Γιατί να υποχρεούνται οι σταθμοί, να καταθέσουν και επί πλέον Κεφάλαιο, αφού η Ανώνυμη Εταιρεία από την σύστασή της κατέχει θεσμικά πάγια περιουσιακά στοιχεία στην απογραφή της;;;

Πού θα βρουν οι περισσότεροι σταθμοί τόσα επί πλέον κεφάλαια για να καταθέσουν, την στιγμή που επί 17 έτη ήσαν όμηροι και δεν εδύναντο έστω και μια απλή επιχορήγηση να λάβουν, παρά μόνον υποχρεώσεις είχαν;;;

6. Γιατί οι υπό σύσταση νεοεμφανιζόμενες εταιρείες να λαμβάνουν ακριβώς τα ίδια μόρια με τις ήδη λειτουργούσες επί 17ετία επιχειρήσεις μας, για την αόριστη και μελλοντική οικονομική επένδυση που ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ότι θα κάνουν;;;

7. Γιατί αυτός που “υπόσχεται” την μεγαλύτερη επένδυση να λαμβάνει όλα τα μόρια και οι υπόλοιποι να βαθμολογούνται αναλογικά με την προσφορά του πρώτου;;; Δηλαδή αν ένας μεγαλοεπιχειρηματίας υποσχεθεί επένδυση 500 εκατ. Ευρώ, παίρνει όλα τα μόρια και ο Περιφερειακός σταθμός που επενδύει 1 εκατ. Ευρώ δεν παίρνει κανένα.

Το σωστό είναι να υπάρχει μίνιμουμ πλαφόν π.χ. μόριο ανά 100 χιλ. Ευρώ και μέχρι κάποιο ανώτατο όριο. Έτσι θεωρεί η Κυβέρνηση την Συνταγματική και Ισότιμη μεταχείριση των πολιτών;;; Ανάλογα με την τσέπη που διαθέτουν;;

8. Ο Νόμος δίνει την δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να κατέχουν πολλά ΜΜΕ, αρκεί μόνο ένα εξ αυτών να είναι ενημερωτικό. Δηλαδή επιτρέπει την άλωση πολλών θεματικών σταθμών από έναν.

Ποιοι σταθμοί θα απομείνουν μετά για τους μικρομεσαίους και ποιοι θα νέμονται πλέον τις συχνότητες, που είναι κτήμα όλου του Ελληνικού λαού και όχι μόνο των πλουσίων;;;

9. Γιατί οι επαρχιακοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί πνίγονται εντελώς;;;Πώς θα μπορούσε ένας μικρός τοπικός σταθμός π.χ. στο Καρπενήσι να έχει υποχρεωτικά 20 υπαλλήλους, όπως και πως εκτός της περιουσίας της Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. που υποχρεούται πλέον με τον νέο Νόμο να κατέχει την ιδιοκτησία του, θα μπορούσε να καταβάλει και επί πλέον εγγύηση 60.000 Ευρώ.

Τι είναι τα 60.000 Ευρώ για τον απλό Έλληνα πολίτη;; Φυστίκια;;; Μάλλον τα μπέρδεψαν οι καρεκλο-κένταυροι που παίρνουν μισθούς από 10.000 Ευρώ και πάνω.

 Όσο για τις Ερασιτεχνικές ραδιοφωνικές άδειες, τις δίνει μόνο σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, στερώντας την αυθόρμητη και ελεύθερη έκφραση από αυτούς τους ρομαντικούς ερασιτέχνες, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα και που χάριν αυτών γεννήθηκε η ελεύθερη Ραδιοφωνία στην χώρα μας.

10. Με την χαριστική παραγραφή σοβαρών αδικημάτων που υπέπεσαν σταθμοί στο παρελθόν, δίνει στην ουσία άφεση αμαρτιών σε πολλούς παραβάτες, όπως π.χ. στον Σκάϊ (πρώην Σέβεν) και τον Σμάρτ του Ομίλου Αλαφούζου, αλλά με την ενέργεια αυτήν όμως δίνει και την δυνατότητα

π.χ. στον φυλακισμένο Χρηστίδη να συγχωνεύσει, βάσει της μοριοδότησης των συγχωνεύσεων, τους σταθμούς που ελέγχει με αχυράνθρωπους, ώστε να αδειοδοτηθεί.

11. Τελευταίο αφήνουμε το άρθρο 17, όπου ιδιώτες που συμμετέχουν σε θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ σφετερίζονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα χρήματα του Ελληνικού λαού, παίρνοντας το 15% των υποχρεωτικών μας εισφορών προς την ΕΡΤ. Θα έχουν να τρώνε και τα δεκατετρασέγγονά τους από τα δισεκατομμύρια Ευρώ που θα τους πληρώνει υποχρεωτικά ο δύστυχος Λαός μας.

 Ποία άλλη επιχείρηση, εκτός από αυτό το τερατούργημα της θυγατρικής της ΕΡΤ που δημιουργείται θα μπορούσε να επιβιώσει ανταγωνιστικά;;;

 Θα θέλαμε να μάθουμε από ποια Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αυτό το ΟΚ για τον Νόμο ο κ. Ρουσόπουλος, όπως ισχυρίζεται;;; Αν ισχυριστεί ότι πήρε το ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προφανώς και θα ψεύδεται. Δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο τρελλοί αυτοί οι άνθρωποι στην Ευρώπη, ώστε να δώσουν πράσινο φως σε έναν τόσο εμφανώς αντιδημοκρατικό και αντι-ανταγωνιστικό Νόμο.

n_oblat2007.jpg Σε όλα αυτά τα “γιατί”, τα “πώς” και τα “ποιά”, μία είναι η απάντηση:

Η Κυβέρνηση με αλλεπάλληλους Νόμους προωθεί την διαπλοκή των μεγάλων συμφερόντων, αντίθετα με τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ότι δήθεν θα ανέβαινε στην εξουσία για να την πατάξει.

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ

ΕΠΕΚ,Παρασκευή 22-6-2007

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...